logo


Σε αναβολή της συζήτησης για το θέμα που αφορούσε στην τύχη του αρχείου που διασώθηκε από τη φωτιά του περασμένου Απριλίου, προχώρησε η Σχολική Επιτροπή Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης στην πρόσφατη συνεδρίασή της την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου. Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε η Επιτροπή, μια που δεν είχαν προσκομισθεί όλα τα σχετικά στοιχεία. Υπενθυμίζεται εδώ πως τριμελής ομάδα αποτελούμενη από τους Ε. Ιακωβίδου, Γ. Λακαφώση και Δ. Βάτσο είχε αναλάβει να ελέγξει ποια έγγραφα, στοιχεία κ.λπ. είχαν διασωθεί από τη φωτιά στα γραφεία των Επιτροπών το περασμένο Πάσχα και να συντάξει σχετικό πρακτικό (σ.σ. Αντίστοιχη ομάδα είχε ορισθεί και από τη Σχολική Επιτροπή Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης). Το πρακτικό αυτό, μαζί με το διασωθέν αρχείο (“…66 στοιχεία και 4 χαρτοκιβώτια με ημικατεστραμμένο υλικό…”), παραδόθηκε στην Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Ξ. Νταγκαλή, που με την εισήγησή της καλούσε τα μέλη να αποφασίσουν την περασμένη Παρασκευή “σχετικά με το ποια στοιχεία θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω ελέγχου προκειμένου να εντοπιστεί το υλικό που θα αποτελέσει αντικείμενο ή τυχόν αντικείμενο οικονομικού ελέγχου τουλάχιστον, του καταγεγραμμένου υλικού από το διασωθέν αρχείο της Σχολικής Επιτροπής…”.

Στην εν λόγω συνεδρίαση δεν είχε, εντούτοις, προσκομισθεί το πρακτικό που είχε συντάξει η τριμελής ομάδα, όπου εκτός από τον κατάλογο των στοιχείων που διασώθηκαν, περιγράφονται και οι συνθήκες φύλαξής του. Το παραπάνω κρίθηκε αναγκαίο, ώστε να αποκτήσουν όλα τα μέλη ολοκληρωμένη εικόνα και να προβούν εν συνεχεία στη σχετική απόφαση, με αποτέλεσμα την αναβολή της συζήτησης του θέματος.

Υπενθυμίζεται εδώ πως για τις συνθήκες φύλαξης του διασωθέντος υλικού οι Πρόεδροι των 2 Σχολικών Επιτροπών έχουν ήδη κληθεί από τον Εισαγγελέα να δώσουν εξηγήσεις, μετά από τη μηνυτήρια αναφορά τριών από τις 4 παρατάξεις της μειοψηφίας. Για το σκοπό αυτό οι Επιτροπές αποφάσισαν την πρόσληψη δικηγόρου για τη νομική τους εκπροσώπηση, καταβάλλοντας οι ίδιες την αμοιβή, γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Η εντονότερη προέρχεται από την Ένωση Γονέων, που σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει πως τα χρήματα των Επιτροπών προορίζονται για τα σχολεία και τα παιδιά, το έξοδο για την πρόσληψη δικηγόρου δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία, κατά συνέπεια η σχετική απόφαση είναι παράνομη και προκλητική και θα την προσβάλει.

Β. Ζώτου: «Μικροπολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες»

zotou

Σχετική με τα παραπάνω ήταν και η δήλωση της Β. Ζώτου, δημοτικής συμβούλου της Διοίκησης και μέλους της Επιτροπής, η οποία ως επαγγελματίας και ως εκπρόσωπος των δημοτών στην Επιτροπή, όπως τόνισε, αισθάνθηκε αυτοβούλως την ανάγκη να καταδικάσει τα μικροπολιτικά παιχνίδια που παίζονται εις βάρος ανθρώπων, οι οποίοι αφιλοκερδώς υπηρετούν τα συμφέροντα του Δήμου και των παιδιών.

Η κριτική που εξυπηρετεί αυτά τα μικροπολιτικά συμφέροντα, υπογράμμισε η κ. Ζώτου, στρέφεται εναντίον των παιδιών, και αυτό είναι ανήθικο: “Εδώ έχει ξεσπάσει ένας ανελέητος πόλεμος από ανώνυμους καταγγέλλοντες που θίγουν την τιμή και την υπόληψη αξιόλογων ανθρώπων. Το δικαίωμα του λόγου είναι ασφαλώς αναφαίρετο, αλλά εδώ μιλάμε για ανώνυμους, που επιπλέον απαιτούν σεβασμό.

Αντί να συνδράμουμε ηθικά και συλλογικά τους 2 Προέδρους που κλήθηκαν για εξηγήσεις από τη Δικαιοσύνη, αυτοί γίνονται βορά σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αντί να ρωτάμε για τις οικονομικές ατασθαλίες και τη φωτιά στα γραφεία, ρωτάμε αν δικαιούνται να προσλάβουν δικηγόρο και μάλιστα με διαφανή διαδικασία. Ή μήπως είναι ηθικό να τους ζητάμε να προσλάβουν οι ίδιοι δικηγόρο, στερώντας το φαγητό από τα παιδιά τους, όταν μάλιστα υπάρχει και γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου;

Τα 631 ευρώ της αμοιβής της δικηγόρου, από τα οποία θα φτάσουν στα χέρια της καθαρά μόνο 400, προκάλεσαν ισχυρή αντίδραση. Γιατί δεν ήταν το ίδιο ισχυρή με την προμήθεια που έκανε η προηγούμενη Σχολική Επιτροπή για 60 σύριγγες που κόστισαν 600 ευρώ;

Αν βρισκόμουν εγώ ως πρόεδρος με την πλάτη στον τοίχο, θα παραιτούμουν για λόγους αξιοπρέπειας. Αν παραιτηθούν οι 2 Πρόεδροι, ποιος θα αναλάβει εθελοντικά να λύσει τα προβλήματα των σχολείων;” κατέληξε η κ. Ζώτου.

Leave a Reply

*

captcha *