logo


Οι δήμοι καλούνται να αναλάβουν σημαντικό έργο και στην υπόθεση της βίας κατά των γυναικών μέσω της σύστασης των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας και των Συμβουλευτικών Κέντρων, όπως προέκυψε από την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φ. Κούβελα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών (25 Νοεμβρίου).

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας προσδοκά μια στενή συνεργασία με τους δήμους που σιγά – σιγά δημιουργούν δομές για συμβουλευτική αλλά και για την προώθηση των θεμάτων που αφορούν διακρίσεις μεταξύ των φύλων.

Σύμφωνα με το Άρθρο 70, τα δημοτικά συμβούλια μπορούν να δημιουργούν Επιτροπές μεταξύ των οποίων βρίσκεται και αυτή της Ισότητας. Στο άρθρο 97 μάλιστα, στις  Υπηρεσιακές μονάδες οι δήμοι υποχρεούνται να περιλάβουν, στους οργανισμούς τους, και υπηρεσιακές μονάδες με αντικείμενο η) Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων

Στις Περιφέρειες είναι υποχρεωτική η σύσταση αντίστοιχης επιτροπής. Σύμφωνα με το άρθρο 186 VI.1. σε κάθε Περιφέρεια συγκροτείται, με απόφαση του Περιφερειάρχη, Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων.

Πρέπει να ομολογήσουμε όμως ότι είναι σπάνιες οι περιπτώσεις των δήμων που έχουν συστήσει ήδη Επιτροπή Ισότητας αν και θα είχαν να παράξουν μεγάλο έργο. Η κ. Κούβελα μάλιστα προανήγγειλε και συνεργασία με τον ΟΑΕΔ για την επαγγελματική αποκατάσταση των γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα διακρίσεων και βίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η Γεν. Γραμματεία και τα στοιχεία των δήμων, η γραμμή SOS 15900 έχει δεχθεί στο διάστημα Μάρτιος 2012 – Νοέμβριος 2015 22.388 κλήσεις και τα ποιοτικά στοιχεία αναδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ταξική ή μορφωτική προέλευση στα θύματα.

Επίσης μέσα σε τρία χρόνια 2013-2015 έχουν εξυπηρετηθεί 10.865 γυναίκες με τα παιδιά τους από τα Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ και των Δήμων και των ξενώνων των Δήμων και του Υπ. Εργασίας.

Η Γενική Γραμματεία διαβλέποντας ότι η αναγκαιότητα των δομών αυτών για την κοινωνία γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, έχει εντάξει τις δομές αυτές στην νέα χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020 και έχει προγραμματίσει να διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Στη Συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής, o οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: 

«Επέτειοι σαν τη σημερινή θα πρέπει να προβληματίζουν όλους μας για το ποια είναι η στάση μας σε τέτοια ζητήματα τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Κι αυτό, διότι πολλά ζητήματα που έρχονται ενδεχομένως μέσα από τους αιώνες ως στερεότυπα και ως προκαταλήψεις, ως συμπεριφορές που επιμένουν να παίζουν τον αρνητικό τους ρόλο ανάμεσα στις σχέσεις των ανθρώπων, θα έπρεπε να είχαν αναχαιτιστεί.

Ωστόσο, πολλά πράγματα εξαρτώνται από εμάς τους ίδιους, από το πόσο εμείς, δίνουμε το περιθώριο στους άλλους να μας περιθωριοποιούν. Η αξία και η αυταξία της ανθρώπινης ύπαρξης είναι η αξιοπρέπεια! Κι όταν η αξιοπρέπεια πλήττεται από συμπεριφορές, εκεί δεν υπάρχει ανοχή. Δεν πρέπει να υπάρχει περιθώριο, γιατί όσο παραχωρείς χώρο στον αντίπαλο, αυτός τον καταλαμβάνει».  

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο όλες εκείνες τις δομές που προσφέρουν στήριξη στις γυναίκες οι οποίες έχουν υποστεί βία, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τις προσπάθειες της Γ.Γ.Ι.Φ., είμαστε συστρατευμένοι στην προσπάθεια κατά των διακρίσεων και υπέρ της άποψης ότι μια κοινωνία πρέπει να εξασφαλίζει σε κάθε πολίτη μέσα από την ιδιαιτερότητα του, όποια κι  αν είναι αυτή, τη δυνατότητά του  να εξελίσσεται με βάση τις δικές του δυνάμεις χωρίς να είναι συναρτώμενος και εξαρτώμενος από οικονομικές και κοινωνικές θέσεις της οικογένειας ή του περιβάλλοντός του».

πηγή: myota.gr

Leave a Reply

*

captcha *