logo


Μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να αναβλήθηκε χθες Τρίτη 24 Νοεμβρίου, λόγω έλλειψης απαρτίας, κανονικά εντούτοις πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Σταμάτας, στην οποία μάλιστα η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία: Μη γενομένου του Δ.Σ., στη Σταμάτα προσήλθαν ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης με τους δημοτικούς συμβούλους της Διοίκησης Α. Πέππα (εντεταλμένη για τη Σταμάτα), Θ. Στάικο, Β. Ζώτου, λίγο αργότερα εμφανίσθηκαν οι Γ. Καλαφατέλης από την Ενωτική Πρωτοβουλία και Σπ. Σπηλιώτης από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου, ενώ για λίγο πρακολούθησε τη συνεδρίαση και η Π. Ταουξή.

stamatads

Η παρουσία του Δημάρχου, για την οποία η τοπική σύμβουλος της Διοίκησης Α. Μαραθιά ζήτησε να είναι συχνότερη, ειδικά για τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την περιοχή, έδωσε την ευκαιρία στα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου να συζητήσουν και θέματα πέραν της Ημερήσιας Διάταξης, με κεντρικό αυτό της αποχέτευσης στην περιοχή:

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ζαμάνης τόνισε πως η καθυστέρηση στην έναρξη των έργων της αποχέτευσης για τη Σταμάτα οφείλεται από τη μια πλευρά στα capital controls, και από την άλλη πλευρά στη γενικότερη καθυστέρηση που σημειώνεται στα έργα με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ. Τόσο εκείνος όσο και η κ. Πέππα, πάντως, υπογράμμισαν πως η πορεία του έργου εξαρτάται και από την ΕΥΔΑΠ, που λίαν συντόμως αναμένεται να δημοπρατήσει το πρωτεύον δίκτυο, ώστε να ξεκινήσει η αποχέτευση και στη περιοχή.

Κοινή απόφαση Τοπικών Συμβουλίων

Τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Πεντελικού, ζητούσε με τη εισήγησή του για το πρώτο θέμα στην Ημερήσια Διάταξη ο Πρόεδρος του Τοπικού Β. Πέππας. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πέππας ζητούσε την εξαίρεση των πάσης φύσεως γεωργικών κλήρων από τις διατάξεις του Π.Δ., ώστε εκεί να γίνει δυνατή η οικοδόμηση, “αν δεν θέλουμε τα παιδιά μας να μείνουν στην Αθήνα, τη Θήβα ή τη Λειβαδιά”.

Το παραπάνω θέμα, βέβαια, κρύβει στις πτυχές του και τη μελέτη για την πολεοδόμηση της Σταμάτας, που εκκρεμεί για πάνω από 10 χρόνια. Βασισμένη εξ αρχής σε λανθασμένη προσέγγιση, εκείνη η μελέτη- που εκπονήθηκε χωρίς ο οικισμός να έχει αναγνωρισμένα όρια- ευνοούσε κάποιους με ακίνητα σε εκτάσεις εντός του Πεντελικού, ενώ αδικούσε τους γείτονές τους. Αποτέλεσμα ήταν να συναντήσει τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και η εφαρμογή της να ανασταλεί. Στόχος, τόνισαν και ο Δήμαρχος και η εντεταλμένη για τη Σταμάτα δημοτική σύμβουλος, είναι πλέον η κατάσταση να αντιμετωπιστεί επί ίσοις όροις, ώστε να μην αδικείται κανείς.

Το Προεδρικό Διάταγμα, υπενθυμίζεται, επηρεάζει 5 από τις επτά Δημοτικές Κοινότητες του καλλικρατικού Δήμου Διονύσου (Διόνυσος, Σταμάτα, Ροδόπολη, Άνοιξη και Άγ. Στέφανο), και με το σκεπτικό αυτό ομόφωνη ήταν η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου, μετά από συνάντηση με τους συναδέλφους τους από τα άλλα 4 Τ.Σ., να καταλήξουν σε κοινή πρόταση, που να προωθηθεί αρμοδίως. Η εκτίμηση, πάντως, για την εξέλιξη μιας τέτοιας προσπάθειας δεν φαίνεται να είναι αισιόδοξη: Σύμφωνα με την κ. Ταουξή, το Διάταγμα εκπονείτο για 10 χρόνια και είναι ιδιαιτέρως αυστηρό στις διατάξεις του. Την ίδια απαισιοδοξία εξέφρασε και ο κ. Καλαφατέλης, πιστεύοντας πως “και σε δέκα χρόνια, πάλι αυτό θα συζητάτε”.

Leave a Reply

*

captcha *