logo


Η φράση του τίτλου έχει ακουστεί πολλές φορές στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, κυρίως όταν συζητείτο θέμα που αφορά στα Κοιμητήρια της πόλης, τα οποία πλέον είναι κορεσμένα. Ίσως μάλιστα ακουστεί και πάλι, μια που σε εξέλιξη βρίσκεται η διαμόρφωση του ενιαίου Κανονισμού λειτουργίας των δημοτικών Κοιμητηρίων και ο καθορισμός των σχετικών τελών.

Στην πρόσφατη (2 Νοεμβρίου) συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, οπότε και διατυπώθηκαν επισημάνσεις και παρατηρήσεις από όλες τις παρατάξεις αναφορικά με τις επιμέρους διατάξεις του Κανονισμού, σημειώθηκε εντούτοις το εξής παράδοξο: Ενώ όλοι οι παριστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι αναγνώρισαν το οξύ πρόβλημα που παρουσιάζεται στα Νεκροταφεία και αρκετοί μίλησαν και τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ μιας λύσης που θα περιελάμβανε την αποτέφρωση των νεκρών, μια που πλέον και το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και από την πλευρά της Εκκλησίας έχει δοθεί αυτή η δυνατότητα με σχετική εγκύκλιο, εντούτοις αρνήθηκαν ρητά και κατηγορηματικά ένας προς έναν να μετάσχουν σε Επιτροπή που θα εξέταζε για το Διόνυσο μια τέτοια προοπτική και θα προετοίμαζε σχετική εισήγηση προς συζήτηση.

Με το δεδομένο αυτό ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Χωροταξίας-Πολεοδομίας και Τεχνικών Υποδομών Ευ. Λυρούδιας τόνισε πως με επιστολή του θα ανακοινώνει τη συγκρότηση αυτής της Επιτροπής και θα καλεί κάθε παράταξη να συμμετέχει με έναν εκπρόσωπό της.

Σχετική με τα παραπάνω ήταν και η πρόσφατη συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη βόρειου τομέα Αττικής Γ. Καραμέρου με τον Πρόεδρο της Επιτροπής για το δικαίωμα αποτέφρωσης των νεκρών στην Ελλάδα Α. Αλακιώτη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Αλακιώτης έθεσε στον Αντιπεριφερειάρχη την ανάγκη δημιουργίας χώρου καύσης νεκρών, μια πρακτική που τυγχάνει μεγάλης προτίμησης σε παγκόσμια κλίμακα.

Από την πλευρά του ο κ. Καραμέρος άκουσε με προσοχή όλο το χρονικό των προσπαθειών της Επιτροπής, συναινώντας στην ανάγκη δημιουργίας των προϋποθέσεων εκείνων που προστατεύουν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής όλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από τους Δήμους του Βόρειου Τομέα έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη δημιουργία σχετικής εγκατάστασης, δεδομένου μάλιστα ότι αφενός το νομικό πλαίσιο έχει ξεκαθαριστεί πλήρως και αφετέρου η Ιερά Σύνοδος της ελληνικής εκκλησίας έχει αποσαφηνίσει τις διαδικασίες με σχετική εγκύκλιό της.

Επιπλέον ο κ. Καραμέρος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Σε κάθε γραφείο τελετών διαφημίζεται η αποτέφρωση. Τρεις Έλληνες την ημέρα αποτεφρώνονται στη Βουλγαρία. Για μας βέβαια το ζήτημα δεν είναι οικονομικό, αλλά ελεύθερης επιλογής και σεβασμού των δικαιωμάτων.

Με ολοκληρωμένο το νομικό πλαίσιο που αποσυνδέει την κατασκευή αποτεφρωτηρίων από τα κοιμητήρια και την ελληνική εκκλησία να αντιμετωπίζει το θέμα χωρίς την αίσθηση απειλής, οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει. Αυτή την ώρα έχουμε καταλήξει στην περιοχή, έχουμε βρει τους πόρους και μόνος αντίπαλος είναι ο χρόνος».

Η Επιτροπή για την αποτέφρωση των νεκρών στην Ελλάδα έχει συσταθεί από το 1996 και δέκα χρόνια αργότερα, το 2006, είδε τον αγώνα της για την αποτέφρωση των νεκρών στη χώρα μας να δικαιώνεται- μόνο ως νομοθετική ρύθμιση, μια που αποτεφρωτήρια δεν έχουν ακόμη ανεγερθεί. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Αλακιώτη σε συνέντευξή του στο LIFO, κάθε χρόνο γίνονται περίπου 1000 αποτεφρώσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, τη Γερμανία ή τη Βουλγαρία, με συνολικό κόστος που ξεκινά από τα 2500 ευρώ. Στην Ελλάδα η ευθύνη ανέγερσης αποτεφρωτηρίου παραμένει, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, στους Δήμους, παρ’ όλ’ αυτά η Επιτροπή προσανατολίζεται στην ανέγερση αυτόνομου αποτεφρωτηρίου στην Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας.

Leave a Reply

*

captcha *