logo


-Ό, τι και να πούμε εμείς για την παραχώρηση σχολικού χώρου, ό,τι και να πει η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, την τελευταία λέξη τη λέει πάντα ο Δήμαρχος. Εμείς δεν έχουμε αποφασιστικό, μόνο εισηγητικό και γνωμοδοτικό ρόλο.

-Μα αν είναι έτσι, τότε γιατί καλούμαστε να αποφασίσουμε για κάτι που η απόφασή μας δεν είναι καθοριστική; Επιπλέον, γιατί βάζουμε όρους και προϋποθέσεις για την παραχώρηση, που στο τέλος δεν τηρούνται, γιατί άλλος αποφασίζει τελικά και όχι εμείς;

Ο παραπάνω διάλογος, πραγματικός μέχρι κεραίας, ακούστηκε για ακόμη μια φορά στην πρόσφατη συνεδρίαση της Β’Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου και έφερε και πάλι στην επιφάνεια το θέμα της πραγματικής και ουσιαστικής ευθύνης- και ποιος την έχει- για την παραχώρηση και υπό ποιες προϋποθέσεις των σχολικών και δημοτικών χώρων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αθλητικός Σύλλογος kick-boxing Παγκρατεύς, που έχει έδρα στη Γλυφάδα, ζητούσε το Κλειστό του Αγ. Στεφάνου για τρίωρη εκδήλωση με την εισήγηση της Προέδρου Ξ. Νταγκαλή να είναι θετική μια που το σκεπτικό ήταν “ακόμη και αν εμείς ή η ΔΕΠ πούμε όχι, η τελική απόφαση ανήκει στο Δήμαρχο”.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, εντούτοις, αποκαλύφθηκε πως το αίτημα είχε γίνει εκ μέρους του Παγκρατέως από ιδιώτη της περιοχής που διατηρεί Σχολή και Σωματείο με συναφές αντικείμενο και με στόχο την εκδήλωση επίδειξης πολεμικών τεχνών.

Επιπλέον θεωρήθηκε περιττό να διερευνηθεί από τη Σχολική Επιτροπή εάν εκείνη την ημέρα και ώρα που θα γινόταν η εκδήλωση, το Γυμναστήριο θα ήταν κατειλημμένο από Σωματείο της πόλης για προπονήσεις.

Προφορική, τέλος, προς την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής και όχι γραπτή ήταν διαβεβαίωση του εν λόγω ιδιώτη πως για την εκδήλωση δεν θα υπήρχε αντίτιμο.

Τα παραπάνω, αναπόσπαστο- θεωρητικά- κομμάτι της αίτησης, δεν περιλαμβάνονταν εντούτοις στην εισήγηση της κ. Νταγκαλή και πρακτικά προέκυψαν μετά από ερωτήσεις των μελών, που κατά πλειοψηφία (7-3) απέρριψαν το αίτημα.

Για Σχολική Επιτροπή που βάζει τους ιδιώτες από την πίσω πόρτα, μίλησε ειδικότερα η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κ. Μαρίνογλου, ενώ ασαφή και ελλιπέστατη χαρακτήρισαν την εισήγηση οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Ανατροπής και της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Δ. Βάτσος και Γ. Λακαφώση αντιστοίχως. Η κ. Λακαφώση μάλιστα προσέθεσε πως μετά και τη δήλωση της Προέδρου πως η τελική απόφαση ανήκει στο Δήμαρχο, θεωρεί πως η ψήφος της είναι άνευ ουσίας. 

Εν κατακλείδι: Ανάμεσα στις αρμοδιότητες των Σχολικών Επιτροπών είναι και αυτή της παραχώρησης σχολικών χώρων. Οι ενδιαφερόμενοι (σύλλογοι, φορείς κ.λπ.) οφείλουν να συμπληρώσουν αίτηση και να βεβαιώσουν πως διαθέτουν καταστατικό και υπεύθυνο ασφάλειας, πως αναλαμβάνουν την καθαριότητα του χώρου και την αποκατάσταση τυχόν φθορών, το σκοπό της εκδήλωσης κ.λπ. Η αίτηση αυτή περνάει από τρεις ελέγχους: Αυτόν της Σχολικής Επιτροπής (Α’Βάθμιας ή Β’Βάθμιας) και αυτόν της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, με την τελική απάντηση από το Δήμαρχο. Αν τα κοινά για όλους δικαιολογητικά δεν ελέγχονται ποτέ και από κανέναν από τους παραπάνω, τότε ποιος έχει την ευθύνη για την παραχώρηση;

Leave a Reply

*

captcha *