logo


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνεδρίαση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στο νέο γραφείο στη Σταμάτα, που θέμα είχε τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, η οποία έληξε στις 31 Οκτωβρίου, αλλά και τον προγραμματισμό των ενεργειών για το χειμώνα.

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος από πλευράς Δημοτικής Αρχής ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Π. Τσούκας, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, της Τροχαίας, του Στρατοπέδου της ΑΒΥΠ, της Περιφέρειας, του Συνδέσμου της Πάρνηθας (ΣΥΝΠΑ) και των κλιμακίων Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται στη Ροδόπολη, τον Άγ. Στέφανο, την Άνοιξη, το Κρυονέρι και το Διόνυσο.

Κοινή πεποίθηση των παραπάνω ήταν πως στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, στην οποία εκτός από τις τρεις φωτιές του Ιουλίου στην περιοχή μας, όπου υπήρξε άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση, σημειώθηκαν και οι καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, η συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων λειτούργησε άψογα. Εξέχουσα ήταν όπως πάντα η προσφορά των 120 εθελοντών του Δήμου (“εγώ τους αποκαλώ πυροσβέστες, γιατί τους νιώθω συναδέλφους” τόνισε ο Η. Τσαπούρας από τον 9ο Πυροσβεστικό Σταθμό) αλλά και του προσωπικού του Δήμου, τους οποίους τόσο ο κ. Ζαμάνης όσο και ο κ. Τσούκας ευχαρίστησαν επανειλημμένως για τη συνδρομή τους σε έκτακτα συμβάντα- τα οποία ειδικά με τις πλημμύρες ήταν πολλά: 152 κλήσεις δέχτηκε ο Δήμος και σε 75 αντλήσεις υδάτων προέβησαν οι εθελοντές, πολλές φορές με κίνδυνο και της ζωής τους, όπως τόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος.

synto1

Όσον αφορά στη χειμερινή περίοδο που βρίσκεται προ των πυλών, ο στόλος οχημάτων του Δήμου είναι αυτή τη χρονιά πανέτοιμος, διαθέτοντας 13 εκχιονιστικά οχήματα και 7 JCB. Από αυτά μόνον τα 6 λειτουργούσαν πέρυσι, ενώ τα υπόλοιπα ήταν παροπλισμένα λόγω βλάβης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όχημα στη Σταμάτα αξίας 500.000 ευρώ που ήταν ακινητοποιημένο για δυο χρόνια, επισκευάστηκε και πλέον είναι ετοιμοπόλεμο. Ήδη καταβάλλεται προσπάθεια στη διάρκεια έκτακτων καιρικών φαινομένων να προγραμματισθούν δυο βάρδιες για τα οχήματα, καθώς και καθημερινή συντήρησή τους από 2 τεχνικούς του Δήμου.

Επιπλέον, στους 500 τόνους αλάτι που και φέτος έχει παραγγείλει ο Δήμος, θα προστεθούν και άλλοι 200 τόνοι που θα στείλει ο ΣΥΝΠΑ, ενώ ο στόλος οχημάτων του Δήμου ενισχύεται και με τα 4 πυροσβεστικά οχήματα από το Σύνδεσμο της Πεντέλης (ΣΠΑΠ).

Όλοι οι παραπάνω εμπλεκόμενοι φορείς υποσχέθηκαν κάθε δυνατή συνδρομή, ώστε να αντιμετωπιστούν με επιτυχία έκτακτα καιρικά- και όχι μόνο- φαινόμενα απο το Δήμο Διονύσου, «που είναι από τους πιο καλά οργανωμένους Δήμους», όπως τόνισε με έμφαση ο Τ. Γιώτης, εκπρόσωπος της περιφέρειας.

Στα όριά τους οι εθελοντές

Εντοπίστηκαν εντούτοις και προβλήματα:

ethelontes

*Στην πόλη μας η Πολιτική Προστασία στελεχώνεται από δυο υπαλλήλους του Δήμου και εθελοντές- συνολικά 120 άτομα. Ο αριθμός αυτός δεν παραμένει σταθερός είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Συνεπώς υπάρχει επιτακτική ανάγκη ανανέωσης και ενίσχυσης των κλιμακίων. Προς τούτο, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, ο Δήμος θα πάει στα Λύκεια της πόλης με καμπάνια ενημέρωσης για τον εθελοντισμό και πρόσκλησης στους μαθητές να στελεχώσουν τα κλιμάκια μετά την αποφοίτησή τους.

*Επιπροσθέτως, οι εθελοντές σήμερα είναι παρόντες οποτεδήποτε χρειαστεί, εγκαταλείποντας τη δουλειά τους. Η πρόταση που ήρθε από τονΓ. Χριστιανίδη του κλιμακίου Αγ. Στεφάνου ήταν το καινούργιο Γραφείο να επανδρωθεί με τουλάχιστον 5 μόνιμους υπαλλήλους, με αποκλειστική ειδικότητα την Πολιτική Προστασία.

*Παρά τον καθαρισμό που έγινε σε όλη την πόλη, σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους, 2500 ιδιόκτητα οικόπεδα παρέμειναν ακαθάριστα. Το πρόβλημα ανέδειξαν για μια ακόμη φορά οι Πρόεδροι της Σταμάτας Β. Πέππας και Διονύσου Τ. Μπάσης, επιμένοντας στην τήρηση της σχετικής νομοθεσίας που προβλέπει πρόστιμα και ποινική δίωξη για τους αμελείς ιδιοκτήτες.

*Οι δασικοί δρόμοι, ειδικά στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου όπως επεσήμανε ο Δ. Πιτιανούδης από τους Εθελοντές Διονύσου, είναι εγκαταλελειμμένοι και αδιάβατοι, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η προσπέλαση των οχημάτων είτε δασοπυρόσβεσης είτε αποχιονισμού.

*Ενώ κεντρικό πρόβλημα, ειδικά για τους εθελοντές του Κρυονερίου, αποτελεί η φύλαξη του Κτήματος Τατοϊου, στο οποίο δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Αποτέλεσμα, όπως είπε ο Γ. Μαυράκης, να εμποδίζεται η διέλευση των οχημάτων του κλιμακίου από ιδιωτικά αυτοκίνητα που παρκάρουν στην είσοδο του Κτήματος.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως είναι ήδη έτοιμο Σχέδιο Αντιμετώπισης κινδύνων λόγω χιονοπτώσεων και παγετού για το 2015-2016, το οποίο διανεμήθηκε στους 7 τοπικούς Προέδρους. Οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις τους θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, με τη συμμετοχή των εντεταλμένου Π. Τσούκα και Αντιδημάρχου Τ. Μπάση, ώστε να καταγραφούν πλήρως οι ανάγκες του Δήμου και να μεθοδευθεί η έγκαιρη προετοιμασία.

Leave a Reply

*

captcha *