logo


Στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ελεύθερη προσβασιμότητα στις πόλεις ECOMOBILITY και FREE MOBILITY 2015-2016 προτίθεται να συμμετάσχει ο Δήμος Διονύσου, σε συνδιοργάνωση με τον Εθελοντικό Οργανισμό με Προσανατολισμό στο Αστικό Περιβάλλον ECOCITY. Η εκστρατεία στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές του Δήμου μας, τους κατοίκους και τους πολίτες στο σημαντικό πρόβλημα της ελεύθερης προσβασιμότητας στις πόλεις (παράνομη κατάληψη χώρων πεζών, παράνομη στάθμευση στα πεζοδρόμια, κατάληψη σε ράμπες, παράνομη φύτευση πεζοδρομίων, κατάληψη για εμπορική χρήση πεζοδρομίων κ.λπ.), γεγονός που προκαλεί δυσκολίες στο 50% σχεδόν του πληθυσμού μας (ΑμΕΑ, Ηλικιωμένοι, γυναίκες με μωρά).

Ο Οργανισμός ECOCITY διαθέτει μεγάλη εμπειρία, και σημαντικό έργο στην προώθηση περιβαλλοντικών θέσεων στην Κεντρική και Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς επίσης εξειδίκευση στην επιστημονική προσέγγιση αστικών προβλημάτων. Επιπλέον είναι μέλος των Ευρωπαϊκών Δικτύων ΜΚΟ EEB – TRANSPORT & ENVIRONMENT – PAN EUROPE – EKO ENERGY – ECOS – MIO / ECSDE και το έργο του απλώνεται σε πέντε άξονες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Αέρα, το Νερό, τον Οικισμό, την Ενέργεια και την Μετακίνηση.

Πρόκειται για ένα σημαντικό Πρόγραμμα, που καλλιεργεί την κοινωνική και περιβαλλοντική διάπλαση των εφήβων, μέσα από το μήνυμα «Οι Μαθητές Ερευνούν, οι Πόλεις Ενημερώνονται, η Κοινωνία Ευαισθητοποιείται».

Σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιδημάρχου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντή, όπως θα συζητηθεί στην αυριανή (17/11) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Εκστρατεία ECOMOBILITY, σε πρώτο επίπεδο, απευθύνεται σε ομάδες μαθητών της Γ’ Γυμνασίων της Τυπικής Εκπαίδευσης, ενώ η Εκστρατεία FREE MOBILITY απευθύνεται στους Εκπαιδευτικούς και στους μαθητές των Ειδικών Σχολείων.

Σε δεύτερο επίπεδο, αφενός μέσα από τις δράσεις των μαθητών και αφετέρου με τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων και την παρουσίαση των προτάσεων, απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του Δήμου, στους εμπόρους και επαγγελματίες, στους εκπροσώπους των τοπικών Οργανισμών, στην Εκπαιδευτική Κοινότητα, στους τοπικούς Φορείς, καθώς και στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Κεντρικό μήνυμα και σκοπός της ενέργειας είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα προβλήματα που προκαλούνται στη λειτουργία της πόλης και να ενημερώσουν μέσα από τις εκδηλώσεις την Τοπική Κοινωνία για την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών μετακίνησης, τα οφέλη στο περιβάλλον και στη ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Τα οφέλη για το Δήμο Διονύσου από την παραπάνω εκστρατεία είναι πολλαπλασιαστικά, τονίζει στην εισήγησή του ο κ. Υφαντής:

 Συμμετοχή στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, μέσα από ένα πρόγραμμα με συνεχόμενες δράσεις που απλώνονται σε μεγάλο βάθος χρόνου

 Κοινωνική συνεισφορά με έμπρακτη αποδοχή σε τοπικό επίπεδο

 Σύμπραξη στη συστράτευση των Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Οργανισμών για την αλλαγή συμπεριφορών και συνθηκών στις πόλεις μας

 Μεταφορά εικόνας και είσπραξη θετικής αντίληψης από το άμεσο και έμμεσο κοινό που εμπλέκεται στην εκστρατεία σε κάθε πόλη

 Αξιοποίηση προτάσεων και εμπλοκής τοπικών ομάδων, στην εφαρμογή μέτρων με κοινωνικό αντίκτυπο

 Εμπλοκή του Δήμου σε δράσεις ή/ και διοργάνωση εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης

 Δημοσιότητα και προβολή για αλλαγή συνηθειών των πολιτών στη μετακίνησή τους με πολλαπλά οφέλη (κατάληψη και καταστροφές πεζοδρομίων κ.ά.)

 Επένδυση για τη λύση ενός μεγάλου κοινωνικού προβλήματος που εμποδίζει το μισό, σχεδόν, πληθυσμό της χώρας να έχει ελεύθερη και ανεμπόδιστη μετακίνηση

Το συνολικό κόστος συμμετοχής του Δήμου Διονύσου για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ανέρχεται σε 2.214,00€ και περιλαμβάνει τη δαπάνη για τις δράσεις που θα υλοποιηθούν από την ECOCITY για την εκστρατεία ECOMOBILITY & FREE MOBILITY 2015 – 2016 και για την τοπική δημοσιότητα και προβολή που θα υλοποιηθούν από το Δήμο.

Το χρονοδιάγραμμα

Το πλάνο ενεργειών του εν λόγω έργου της περιόδου 2015-2016 περιλαμβάνει:

• Στη διάρκεια του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στα Γυμνάσια από την Επιτροπή Οργάνωσης και θα σχεδιαστούν τα βήματα ενεργειών στο ∆ήμο με τη συνεργασία της 

• Το ∆εκέμβριο και τον Ιανουάριο παρακολουθούνται οι δράσεις ευαισθητοποίησης των κατοίκων, που οργανώνουν οι ομάδες και υποστηρίζονται από τις τοπικές δυνάμεις συστράτευσης

• Τον Ιανουάριο 2016 αρχίζει η προβολή της Εκστρατείας σε τοπικό επίπεδο, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η Αναγγελία της Εκστρατείας στους ∆ημοσιογράφους των Εθνικών ΜΜΕ, στην Αθήνα. Εκεί θα ανακοινωθούν οι ∆ήμοι που συμμετέχουν, τα γυμνάσια και Ειδικά Σχολεία, καθώς και οι συντελεστές της Εκστρατείας.

• Στη διάρκεια του διμήνου Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2016 και σε ημερομηνία που θα επιλέξει η Επιτροπή Οργάνωσης, θα υλοποιηθούν οι εκδηλώσεις, σε όλες τις πόλεις που συμμετέχουν, όπου οι Ομάδες των μαθητών θα παρουσιάσουν εργασίες και προτάσεις για την ανεμπόδιστη και οικολογική μετακίνηση στην πόλη τους.

• Ο ∆ήμος μας στη συνέχεια θα συντονίσει τον τοπικό διάλογο, με Τοπικούς Φορείς και Επιστήμονες, με σκοπό τις λύσεις στα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί.

• Τον Απρίλιο 2016 θα διοργανωθεί η τελετή Απονομής των βραβείων στην Αθήνα. Μια γιορτή στην οποία παρευρίσκονται ομάδες από όλη τη χώρα, εκπρόσωποι της Πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας και των ΜΜΕ.

• Τον Ιούνιο 2016 η ομάδα με την καλύτερη εργασία και ο/η καθηγητής/τριά τους θα έχουν συναντήσεις με Ευρωβουλευτές, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

• Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου 2016 οι ομάδες μαθητών με τις καλύτερες δημιουργικές εργασίες θα φιλοξενηθούν για μια εβδομάδα στο ECOCAMP.

Leave a Reply

*

captcha *