logo


Δυσκολία φαίνεται να παρουσιάζει η εξεύρεση χώρου σε κάποια από τις 7 Δημοτικές Κοινότητες για τη δημιουργία στο Δήμο Διονύσου προσωρινού καταφυγίου αδέσποτων ζώων. Το θέμα προέκυψε μετά και από σχετικό αίτημα της Δ/νσης τοπικής οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου να υποδειχθεί από τις Δημοτικές Κοινότητες χώρος, που να μπορεί να στεγάσει προσωρινά τα αδέσποτα ζώα.

Ήδη η Ροδόπολη και ο Μ. Κόκκαλης έχει απαντήσει αρνητικά, μετά και από την αδυναμία προσδιορισμού τέτοιου χώρου, όπως επεσήμανε στη χθεσινή του (Δευτέρα 9 Νοεμβρίου) συνεδρίαση το Τοπικό Συμβούλιο της περιοχής. Ανάλογη αρνητική απάντηση έχει δοθεί και από την Άνοιξη, όπως είπε ο Πρόεδρος Χ. Πιπέρης– επισκέπτης  χθες στο Τ.Σ. της Ροδόπολης-, ενώ και στον Άγ. Στέφανο δύσκολο είναι να βρεθεί κατάλληλος χώρος, όπως είπε στην Οδό Διονύσου ο Μ. Κασαπάκης. Σε έρευνα, αλλά χωρίς να είναι αισιόδοξος, έχει αποδυθεί για τη Σταμάτα ο Β. Πέππας, ενώ αρνητική απάντηση έχει δώσει και η Δροσιά με το Χ. Ποτίδη, που τέτοιο χώρο έψαχνε και το 2008 ως Αντιδήμαρχος τότε της πόλης, αλλά και το Κρυονέρι και ο Δ. Χριστόπουλος. Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Κρυονερίου επισημαίνει πως στο έγγραφο δεν διευκρινίζεται αν στο προσωρινό καταφύγιο θα φιλοξενούνται τα αδέσποτα μόνο της περιοχής ή όλου του Δήμου, ενώ απαραίτητη κρίνει μια εκ των προτέρων συζήτηση για όλες τις παραμέτρους- έκταση, συνθήκες κ.λπ.

Η μοναδική Δημοτική Κοινότητα που φαίνεται πως διαθέτει χώρο είναι ο Διόνυσος. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Τ. Μπάση, πρόκειται για αδόμητη έκταση 2,5 περίπου στρεμμάτων κάτω από το γήπεδο ποδοσφαίρου, αρκετή ίσως για τα αδέσποτα που φροντίζει εδώ και χρόνια ο τοπικός Φιλοζωικός Σύλλογος, όχι όμως και για τον πληθυσμό τους σε όλη την πόλη.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4235/2014), “Υπό την εποπτεία των Δήμων, μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό, τουλάχιστον έναν κτηνίατρο ανά 50 ζώα, την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978, όπως ισχύουν”. Στον ίδιο νόμο αναφέρεται: “Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι πρόσθετοι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση από την αρμόδια Περιφέρεια σε Δήμους, σε Συνδέσμους Δήμων και υπό την εποπτεία των Δήμων, σε εγκεκριμένα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς για τη λειτουργία τους και κάθε σχετικό θέμα”. Ενώ με περυσινή κοινή υπουργική απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την επιχορήγηση Δήμων ή συνδέσμων Δήμων για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων.

Leave a Reply

*

captcha *