logo


Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2016 ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης στη χθεσινοβραδυνή (16/11) πρώτη ανοιχτή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Συμμαχίας για τον Πολίτη. Η συνεδρίαση, που διήρκεσε κάτι λιγότερο από τρεις ώρες, πραγματοποιήθηκε στην Άνοιξη, στα γραφεία της δημοτικής παράταξης Νέα Πνοή για το Διόνυσο, με την οποία η Συμμαχία, όπως είναι γνωστό, συνεργάζεται στενά (σ.σ. ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Φωτάκης, καθώς και οι τοπικοί Δ. Πολύζου, Γ. Καριπίδης και ο αείμνηστος Ν. Αντάπασης προέρχονται από τη Συμμαχία).

Με αφορμή πάντως τα σχόλια για το Πρόγραμμα, οι παρευρισκόμενοι, πλην του κ. Φωτάκη, Π. Βορριάς, Θ. Κυριακόπουλος, Κ. Μπομπής, Θ. Μπούσμπουρας, Λ. Παπαπαναγιώτου και Γ. Μπενέτος επεκτάθηκαν και σε ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του Δήμου: Δημοτική αποκέντρωση, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, απολογισμός ενεργειών, αλλά και τα κατά τόπους προβλήματα και οι θέσεις της Συμμαχίας και ο τρόπος επικοινωνίας τους προς τους δημότες- ήταν μερικά από τα δομικά, όπως χαρακτηρίστηκαν, θέματα που θίχτηκαν. Και αυτό “όχι με στόχο να ασκήσουμε αντιπολίτευση, λέξη και θέση που δεν μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά να προσφέρουμε όσο μπορούμε στην πόλη που αγαπάμε και όπου βρίσκονται οι ρίζες μας”, δήλωσε επανειλημμένα ο κ. Βορριάς.

Ειδικότερα, αρνητικά ήταν τα σχόλια των παρευρισκομένων αναφορικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2016:

Στο Πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται εισηγητική έκθεση, με ενημέρωση για το βαθμό προόδου των έργων, που είχαν ενταχθεί στο Τ.Π. για το 2015. Επιπλέον κάποια από τα έργα αυτά, από πέρυσι μέχρι φέτος έχουν εξαφανισθεί, χωρίς όμως και να έχουν υλοποιηθεί.

Ακόμη, από τα 79 Νέα Έργα που εντάσσονται στο Πρόγραμμα για το 2016, τα 45 εξακολουθούν να είναι Νέα και για του χρόνου, χωρίς καμία εξήγηση αναφορικά με τη μη πραγματοποίησή τους. Από τα ίδια αυτά 79 Νέα Έργα, τα 31 αναφέρονται αορίστως γενικά στο Δήμο Διονύσου, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Για τα Συνεχιζόμενα Έργα από την άλλη πλευρά, το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων είναι εξαιρετικά χαμηλό, ίσως και μονοψήφιο, εκτιμά η Συμμαχία

“Αυτό, όμως, δεν είναι Τεχνικό Πρόγραμμα, αλλά Πρόγραμμα Επενδύσεων, με μεγαλύτερο ορίζοντα υλοποίησης. Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά για τη νέα Δημοτική Αρχή, όμως και φέτος εμφανίζεται το Πρόγραμμα χωρίς προτεραιότητες και χωρίς κατευθυντήριους άξονες. Λίστα έργων ήταν πέρυσι, λίστα και φέτος», τόνισε ο κ. Φωτάκης που θα είναι και ο βασικός ομιλητής από πλευράς Νέας Πνοής όταν το Τεχνικό Πρόγραμμα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με βάση τα παραπάνω σχόλια, γενικεύθηκε η συζήτηση για μια διαφορετική, εναλλακτική προσέγγιση στη λειτουργία του Δήμου με βάση την ουσιαστική δημοτική αποκέντρωση, τον απολογισμό, την απόλυτη προτεραιοποίηση των προβλημάτων με εξαντλητική τεκμηρίωση, καθώς και την αποτελεσματικότητα.

Leave a Reply

*

captcha *