logo


Με στόχο τη συγκέντρωση υπηρεσιών του Δήμου σε ένα και μόνο κτήριο, και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και για οικονομία κλίμακας, ο Δήμος Διονύσου προχωρεί σε δημοπρασία για τη μίσθωση ενιαίου ακινήτου, μέσα στα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Αγ. Στεφάνου. Το ακίνητο πρόκειται να στεγάσει το ∆ημοτικό Γυμναστήριο, το ΚΑΠΗ Αγ.Στεφάνου, το Πολυϊατρείο, το ΚΕΠ Αγ. Στεφάνου, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, τις διοικητικές υπηρεσίες του Ν.Π.∆.∆. “ΕΣΤΙΑ” και το αρχείο Πολεοδομίας. Σήμερα οι περισσότερες από τις παραπάνω Υπηρεσίες στεγάζονται σε διαφορετικά οικήματα, με το ΚΑΠΗ και το Πολυϊατρείο να συστεγάζονται. Επιπλέον, ειδικά για το αρχείο της Πολεοδομίας, η αρχική σκέψη για τη μεταφορά του από το Καπανδρίτι- όπου βρίσκεται σήμερα- στο δημοτικό κατάστημα Διονύσου, εγκαταλείφθηκε στην πορεία μια που εκεί στεγάσθηκε τελικά το ΚΑΠΗ της περιοχής.

Η μεταστέγαση επτά υπηρεσιών σε ένα και μόνο κτήριο εξασφαλίζει όχι μόνον την εξοικονόμηση χρημάτων από θέρμανση, καθαρισμό, φωτισμό και λοιπές συντηρήσεις, αλλά πρωτίστως την εξυπηρέτηση των κατοίκων, μια που θα βρίσκουν συγκεντρωμένες υπηρεσίες όπως το ΚΑΠΗ, το Πολυϊατρείο ή το Κοινωνικό παντοπωλείο, τονίζει στην αιτιολογική του έκθεση του ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Θ. Στάικος. Προσθέτει επιπλέον πως σήμερα, με την εξέλιξη της πόλης, παρατηρείται το φαινόμενο κάποια υπηρεσία να στεγάζεται σε περισσότερα από τα αναγκαία τετραγωνικά, και άλλη σε λιγότερα απ’ όσα απαιτούνται.

Αφορμή και κίνητρο για την παραπάνω πρωτοβουλία της Διοίκησης, ήταν η λήξη της σύμβασης για το ακίνητο όπου βρίσκονται σήμερα το ΚΑΠΗ και το Πολυϊατρείο, λέει στην Οδό Διονύσου ο κ. Στάικος: «Ο ιδιοκτήτης δεν δέχθηκε καμία μείωση του ενοικίου, οπότε αρχίσαμε να προσανατολιζόμαστε στη μεταστέγαση των υπηρεσιών και τη συγκέντρωσή τους σε ένα ενιαίο κτήριο. Το δεύτερο κίνητρο ήταν η ανάγκη να στεγασθούν οι διοικητικές υπηρεσίες της ΕΣΤΙΑΣ (σ.σ. σήμερα φιλοξενούνται σε λιλιπούτειο χώρο εντός του Παιδικού Σταθμού Αγ. Στεφάνου). Τέλος, και ενώ σκεφτόμασταν τη μεταφορά του αρχείου της Πολεοδομίας στο Διόνυσο, τελικώς εκεί στεγάσθηκε το Παράρτημα του ΚΑΠΗ. Έτσι η αρχική σκέψη μεταβλήθηκε σε ανάγκη και προχωρήσαμε στην αναζήτηση κτηρίου”, τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ.

Ο ίδιος αναλύει στην έκθεση τα οφέλη από τη μεταστέγαση των υπηρεσιών, υπογραμμίζοντας την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και την καλύτερη αλληλοενημέρωση μεταξύ των Υπηρεσιών, που δεν είναι πλέον διάσπαρτες στο Δήμο. Επιπλέον, επιτυγχάνεται – λόγω του ενός κτηρίου- ενεργειακή αναβάθμιση της τάξεως του 10%, ενώ δεν παραλείπει να λάβει υπόψη του και το οικονομικό όφελος:

Σήμερα το Πολυϊατρείο, το ΚΑΠΗ, το Γυμναστήριο, το ΚΕΠ και το Κοινωνικό Παντοπωλείο στεγάζονται σε 691 τετραγωνικά με συνολικό ενοίκιο 5.500 ευρώ περίπου. Για τις χρήσεις αυτές απαιτούνται- βάσει προδιαγραφών που ζητεί η πολιτεία με Προεδρικά διατάγματα και Εγκυκλίους- μεγαλύτερη επιφάνεια, της τάξεως των 820 τετραγωνικών συνολικά, για τις οποίες το εκτιμώμενο ενοίκιο θα ήταν 6.000 ευρώ. Η προσθήκη δύο ακόμη νέων χώρων, για τις διοικητικές υπηρεσίες της ΕΣΤΙΑΣ και τη μεταφορά του αρχείου, ανεβάζει την απαιτούμενη επιφάνεια στα 1180 τετραγωνικά και το συνολικό εκτιμώμενο μίσθωμα στα 8.300 ευρώ.

Παράλληλα εξοικονομείται κατά 15% τουλάχιστον το επιμέρους κόστος συντήρησης, καθαριότητας και λοιπων παγίων που απαιτούν ξεχωριστά ακίνητα.

Το νέο κτήριο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, θα πρέπει να διαθέτει ενιαία αίθουσα για εκγυμναζόμενους, 2 χώρους αποδυτηρίων, χώρους WC και για ΑΜΕΑ, κουζίνα-κυλικείο, βοηθητικούς χώρους, 2 χώρους αποθήκευσης, καθιστικό, 5 εξεταστικές μονάδες, χώρο ανάπαυσης προσωπικού, χώρο συσκέψεων, είσοδο-αναμονή, 2 ενιαίους χώρους, 2 γραφεία προϊσταμένων και WC κοινού με προθάλαμο.

Ανάμεσα στις προϋποθέσεις που τίθενται είναι και η θέση του κοντά στο κέντρο του Αγ. Στεφάνου, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τη Δημοτική Συγκοινωνία, η προσβασιμότητά και επισκεψιμότητά του από ΑΜΕΑ, καθώς και θέσεις στάθμευσης για το εξυπηρετούμενο κοινό.

Η συγκεκριμένη απόφαση, τέλος, είχε ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του στις 21 Ιουλίου με τις ψήφους μόνον της Δημοτικής αρχής: Πρόκειται για την επεισοδιακή συνεδρίαση, με το θέμα περί κατάργησης του ΘΕΣΠΙ, που οδήγησε σε αποχώρηση σύσσωμη την αντιπολίτευση και το Δ. Ράικο σε ανεξαρτητοποίηση.

Leave a Reply

*

captcha *