logo


Κοινή κατά πλειοψηφία ήταν η απόφαση και στις δυο Σχολικές Επιτροπές που συνεδρίασαν, η μία μετά την άλλη, χθες Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στην Άνοιξη για την έγκριση ποσού που θα δοθεί σε δικηγόρο, ώστε να εκπροσωπηθούν οι Πρόεδροί τους στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από τη μηνυτήρια αναφορά τριών από τις παρατάξεις της μειοψηφίας σχετικά με την πλημμελή φύλαξη των αρχείων των Επιτροπών. Πάντως, σε καμιά από τις δυο αποφάσεις δεν αναφέρεται όνομα δικηγόρου καθώς και το ύψος της πιθανής αμοιβής για τη νομική υποστήριξη.

Το θέμα, υπενθυμίζουμε, προέκυψε μετά και τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Γ. Βασιλείου, πως ναι μεν θα μπορούσε να δοθεί νομική υποστήριξη εκ μέρους του Δήμου στα μέλη των Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων, εντούτοις ο ίδιος θεωρεί πως υπάρχει νομικό κώλυμα “καθόσον επί της ίδιας υπόθεσης παρέχεται η νομική υποστήριξή μας για λογαριασμό του Δημάρχου και ως εκ τούτου δεν φέρεται δεοντολογικά επιτρεπτή η ταυτόχρονη υποστήριξη των αιτούντων, προκειμένου να αποκλεισθεί ακόμη και η ελαχίστη πιθανότητα περιέλευσης σε σύγκρουση αντιτιθέμενων συμφερόντων”.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως η συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν έκτακτη και κατεπείγουσα με μοναδικό θέμα την πρόσληψη δικηγόρου, ανακοινώθηκε λίγες μόνον ώρες πριν τη διεξαγωγή της και οδήγησε την Ένωση Γονέων, τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου και τη Λαϊκή Συσπείρωση στη μη προσέλευση ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Στις σχετικές επιστολές τους (σ.σ. που δημοσιεύονται παρακάτω) οι εν λόγω φορείς διαμαρτύρονται όχι μόνο για τη συνεδρίαση της τελευταίας στιγμής, αλλά και για την απώλεια χρημάτων από τα ταμεία των Σχολικών Επιτροπών.

Θα πρέπει, εντούτοις, να σημειωθεί πως η κλήτευση του Προέδρου της Επιτροπής Π. Χρονόπουλου έγινε στις 12 Οκτωβρίου, το αίτημά του για νομική υποστήριξη κατατέθηκε στις 20 Οκτωβρίου, αλλά η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου – όπως προκύπτει και από το σχετικό έγγραφο- δόθηκε την Τρίτη 27 Οκτωβρίου. Μεσολαβούσης της αργίας της Εθνικής επετείου, η πρόσκληση για την κατεπείγουσα συνεδρίαση απεστάλη στα μέλη μόλις χθες το πρωί.

Στη συνεδρίαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής συμμετείχε κανονικά για πρώτη φορά ο Ευ. Κουτσιμπέλας, μετά και από την παραίτηση του Στ. Μιχιώτη πριν από λίγες ημέρες. Και στην παρθενική του εμφάνιση έγινε πρωταγωνιστής και… χορηγός: Το κυλικείο του 2ου Δημοτικού Αγ. Στεφάνου ζητούσε από τη Σχολική Επιτροπή την πληρωμή τιμολογίου 27,60 ευρώ για διάθεση ειδών που δεν πληρώθηκαν, στο πλαίσιο σεμιναρίου που είχε διεξαχθεί από την Αστυνομία στο σχολείο τον περασμένο Ιούνιο, μετά από τη σχετική παραχώρηση του χώρου, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Χρονόπουλος. Αναπάντητο έμεινε όμως το ερώτημα ποιος έδωσε την άδεια να ανοίξει το κυλικείο. Έτσι στο θέμα, που συζητήθηκε εκτός Ημερησίας Διατάξεως, η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής ήταν να μην πληρωθεί το τιμολόγιο- το οποίο, εντούτοις προσφέρθηκε και θα πληρώσει από την τσέπη του ο κ. Κουτσιμπέλας, για να μην εκτεθεί το Νομικό Πρόσωπο! Η πρακτική αυτή, ξένη μέχρι στιγμής στα δημοτικά πράγματα, με παρέμβαση του Σπ. Γιαννουλάτου, Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλους της Επιτροπής, δεν έχει αποτυπωθεί- ούτε καν ως χορηγία ή δωρεά, παρόλο που υπάρχει αυτή η δυνατότητα- στην απόφαση.

Οι επιστολές διαμαρτυρίας των φορέων

Προς  τον Πρόεδρο και τα μέλη
της  Πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής.
 
Κύριοι,
Μας εκπλήσσει ιδιαίτερα το θέμα της σημερινής συνεδρίασης της Α΄ βάθμιας σχολικής επιτροπής και ο χαρακτηρισμός του ως κατεπείγον.
Από την εισήγηση του προέδρου και τις ημερομηνίες που αναφέρονται προκύπτει ότι υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος να γίνει η πρόσκληση κανονικά και να προλάβουν τα μέλη της επιτροπής να ενημερωθούν και να παραβρεθούν. Η σημερινή διαδικασία μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν επιθυμούσατε την συμμετοχή μας. Αυτός είναι και ο λόγος που τα μέλη της Ένωσης Γονέων δεν παρευρίσκονται σήμερα στην σημερινή συνεδρίαση.
Όσον αφορά στο αίτημα της έγκρισης του χρηματικού ποσού για την κάλυψη εξόδων του Δικηγόρου του προέδρου σάς δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι.
Πρόσφατα η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Γονέων αποφάσισε με προσφυγή της στις εισαγγελικές αρχές να ζητήσει τη διαλεύκανση του θέματος που αφορά την υπεξαίρεση χρημάτων που προορίζονταν για τις ανάγκες των σχολείων του Δήμου  και των παιδιών μας. Δεν συναινούμε να χαθούν και άλλα χρήματα από τα ταμεία των σχολικών επιτροπών.
Σας παρακαλούμε η επιστολή να αναγνωστεί στην συνεδρίαση
Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Δήμου Διονύσου

***

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι για μία ακόμα φορά επαναλαμβάνεται η ίδια τακτική από την διοίκηση της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής.
Όταν πρόκειται για σοβαρά θέματα, τα οποία άπτονται νομικής υποστήριξης, τα μέλη της σχολικής επιτροπής ενημερώνονται και καλούνται να αποφασίσουν μέσα σε διάστημα μιας ημέρας ή μερικών ωρών.
Στην τακτική 9η/2015 συνεδρίαση  τα συνημμένα  του θέματος  για την εξώδικη διαμαρτυρία της κ. Μήλα  τα μισά μας στάλθηκαν την ημέρα της συνεδρίασης και όχι τρεις μέρες πριν μαζί με την πρόσκληση  και τα άλλα μισά μας δόθηκαν στην αρχή της συνεδρίασης. Επίσης δεν υπήρξε γραπτή εισήγηση από τον Πρόεδρο για αυτό το θέμα.
Κατά την προηγούμενη έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίαση 13η/2015, όχι μόνο η πρόσκληση μας στάλθηκε μία μέρα πριν αλλά και η πλειοψηφία των μελών έπρεπε να διαβάσει την πολυσέλιδη νομική γνωμάτευση του δικηγόρου του δήμου μέσα σε λίγα λεπτά για να αποφασίσει επί του θέματος, για την  πληρωμή ή μη των τιμολογίων των πετρελαίων στην εταιρεία Οικοθέρμανση.
Αυτό επαναλαμβάνεται σε χειρότερη μορφή  σήμερα όπου καλούμαστε  πάλι να αποφασίσουμε για θέμα νομικής φύσης  μέσα σε εφτά ώρες από την ώρα που λάβαμε την πρόσκληση για την έκτακτη κατεπείγουσα 14η/2015.
Αντιλαμβανόμενοι ότι είναι πάγια τακτική της διοίκησης να μας φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων, κάθως ούτε η σωστή ενημέρωση μας δίνεται ούτε ο χρόνος να στοιχειοθετήσουμε την απόφασή μας σε νομικά θέματα  
Δεν θα παραβρεθούμε στην σημερινή συνεδρίαση ως ένδειξη διαμαρτυρίας .
Παρακαλούμε όπως το παρόν πρωτοκολληθεί και αναγνωστεί κατά την σημερινή συνεδρίαση.
Αναστασία Κώνστα
Γιωργία Παναγοπούλου

***

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί απαράδεκτη τη διαδικασία που φέρει για πολλοστή φορά ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Διονύσου, με τη μορφή του κατεπείγοντος. (Εξάλλου η κλήτευση από ό,τι είδαμε, έχει αναγραφόμενη ημερομηνία 12-10-2015).
Ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος, σύμφωνα με τις διατάξεις, να ενημερώνει έγκαιρα και με τις σχετικές εισηγήσεις τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής, έτσι ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν με βάση τα γεγονότα και όχι κατευθυνόμενα.

Σε σχέση με το θέμα που έχει προκύψει, η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και άρα καταψηφίζει οποιοδήποτε κονδύλι εκπροσώπησης δικηγόρου, αφού τα χρήματα για τα οποία γίνεται ο λόγος θα αφαιρεθούν απο το ταμείο της Σχολικής Επιτροπής που προσπαθεί να καλύψει τις σοβαρές ελλείψεις των σχολικών μονάδων.

Βεβαίως και υπάρχουν ευθύνες, τόσο για την πλημμελή φύλαξη των διασωθέντων αρχείων, όσο και για τη μη έγκαιρη παρέμβαση της δημοτικής αρχής. Άλλωστε, οι οικονομικές ατασθαλίες με βάση κάποια παραποιημένα τιμολόγια, είδαν το φως της δημοσιότητας σε τοπικές εφημερίδες και ΜΜΕ.

Η λύση δε θα δοθεί μέσα από μία τέτοιου είδους διαδικασία. Η απάντηση θα δοθεί μέσα από ένα δυνατό, μαζικό, ταξικό Λαϊκό Κίνημα.

Παρακαλούμε πολύ η επιστολή μας να διαβαστεί και να περαστεί στα πρακτικά του συμβουλίου.

Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Πεντζερίδου Βαρβάρα
Παπαϊωάννου Βάσω