logo


Κουραστική, με εκνευρισμούς και λεκτικές αψιμαχίες και στους κόλπους της Διοίκησης καθώς και ανάμεσα σε συμβούλους της Δημοτικής Αρχής και των παρατάξεων της μειοψηφίας, αλλά και πολύωρη ήταν η προχθεσινή (27/10) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που διεκόπη λίγο μετά τα μεσάνυχτα λόγω παρέλευσης του ωραρίου, που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας, με εκκρεμή προς συζήτηση έξι από τα 29 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη.

Ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός θεμάτων για μια και μόνο συνεδρίαση καυτηριάσθηκε από όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας, με το επιπλέον δεδομένο πως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτος ήταν εξαρχής υπέρμαχος των σύντομων συνεδριάσεων με θέματα που δεν θα ξεπερνούν τα 15 κάθε φορά, όπως είχε προσωπικά δεσμευθεί. Για το “ξεχείλωμα” της προχθεσινής διαδικασίας ο κ. Γιαννουλάτος ανέλαβε πλήρως την ευθύνη.

Αντίστοιχη ευθύνη όμως δεν ανέλαβε για την ένταση που παρατηρήθηκε στη διάρκεια της προ Ημερησίας διατάξεως διαδικασίας, που περιλαμβάνει ερωτήσεις- ανακοινώσεις-θέματα που τίθενται είτε από τη Δημοτική Αρχή είτε από τις μειοψηφίες. Η διαδικασία αυτή, και πάλι σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας, διαρκεί μία ώρα, και προχθές θα έληγε κανονικά στις 7 το βράδυ- εφόσον, βέβαια, η συνεδρίαση ξεκινούσε στις 6, όπως είχε προγραμματισθεί. Ξεκίνησε όμως με μισής ώρας καθυστέρηση, τόσο με ευθύνη του Προεδρείου, όσο και καθενός από τους δημοτικούς συμβούλους, που προτιμούσαν την κουβέντα στον προθάλαμο από την προσέλευσή τους μέσα στην αίθουσα. Μοιραία οι ανακοινώσεις, οι ερωτήσεις, οι καταγγελίες- και δεν ήταν λίγες χθες βράδυ- δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρωθούν μέχρι τις 7- δηλαδή στην υπόλοιπη μισή ώρα. Η εξάντληση, συνεπώς, της αυστηρότητας του κ. Γιαννουλάτου στην απαρέγκλιτη τήρηση του ωραρίου σ’ αυτήν την περίπτωση, θεωρήθηκε τουλάχιστον υπερβολική από συναδέλφους του και πυροδότησε με το “καλημέρα” τεταμένη ατμόσφαιρα.

Η συνεδρίαση παρουσίασε επιπλέον ενδιαφέρον μια που λίγες ώρες νωρίτερα είχε εκδοθεί από τη Δημοτική Αρχή Δελτίο Τύπου, με το οποίο προαναγγέλλονταν ποινικές διώξεις, με αφορμή “συκοφαντικά δημοσιεύματα σε blogs και ιστοσελίδες”. Το γάντι από την πλευρά των παρατάξεων της μειοψηφίας σήκωσε η Ενωτική Πρωτοβουλία, με τον επικεφαλής της και τέως Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη να καλεί τη Διοίκηση να κατεβάσει το εν λόγω Δελτίο Τύπου από την ιστοσελίδα του Δήμου: “Επί 3,5 χρόνια δεχόμασταν σκληρή κριτική από ανώνυμα blogs σκληρή εγώ προσωπικά, δημοτικοί μου σύμβουλοι και οι οικογένειές μας. Τότε δεν είχατε επιδείξει αυτή την ευαισθησία. Μόλις πριν από λίγο καιρό εσείς ο ίδιος διαρρεύσατε στον Τύπο έγγραφο που έβαζε στο στόχαστρο εμένα και συγγενικό μου πρόσωπο. Όμως ούτε σε λογοκρισία καταφύγαμε ούτε σε εκφοβισμό. Αν η κριτική που σας ασκείται σας θίγει προσωπικά, είναι κατακριτέα και καταδικαστέα και η δίωξη πρέπει να είναι από σας προσωπικά. Αλλά ο Δήμος δεν είναι εργαλείο κανενός. Αν η κριτική γίνεται για το ανύπαρκτο έργο σας, να τη δεχτείτε μήπως και βελτιωθείτε. Αλλιώς μην καταφεύγετε σε πρακτικές φίμωσης περασμένων δεκαετιών”, υπογράμμισε σε έντονο ύφος ο κ. Καλαφατέλης.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι παρόλο που το Δελτίο Τύπου, και συνακόλουθα η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να καταφύγει στα δικαστήρια, σχολιάζονταν έντονα στο περιθώριο της συνεδρίασης, καμία άλλη παράταξη της μειοψηφίας δεν αναφέρθηκε στο θέμα.