logo


Κατά κύριο λόγο στη Δροσιά, στην Σταμάτα και στην Άνοιξη, λιγότερο στον Άγ. Στέφανο και στο Διόνυσο, κι ακόμη λιγότερο στη Ροδόπολη και το Κρυονέρι χτύπησε η χθεσινή φονική κακοκαιρία, της οποίας η επέλαση, όπως λένε οι μετεωρολόγοι, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Τουλάχιστον 30 σπίτια πλημμυρισμένα έχουν, μέχρι στιγμής, καταγραφεί από το Δήμο, όπως δήλωσε στην Οδό Διονύσου ο Αντιδήμαρχος Τ. Μπάσης, ενώ για πάνω από πενήντα περιστατικά είτε απάντλησης υδάτων είτε απεγλωβισμού ατόμων από πλημμυρισμένα υπόγεια και ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, μιλά ο Α. Κούνης από το Κλιμάκιο Πολιτικής Προστασίας της Ροδόπολης. Ο ίδιος προσθέτει πως μαζί με την καταγραφή των περιστατικών, όπου προσέτρεξαν οι εθελοντές, καταγράφονται και οι τυχόν καταστροφές σε περιουσίες, ενώ τονίζει πως η επιφυλακή θα διαρκέσει μέχρι και τις 27 Οκτωβρίου: “Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δελτία, όταν η βροχή σταματήσει θα ξεκινήσουν οι δυνατοί βοριάδες, και τότε θα έχουμε πτώση δέντρων”.

Στα παραπάνω συνηγορεί και ο Γ. Χριστιανίδης από το Κλιμάκιο του Αγ. Στεφάνου, που χθες με τους συναδέλφους του κολύμπησαν- κυριολεκτικά- σε πλημμυρισμένο  υπόγειο στην Ικονίου για να σώσουν ζευγάρι που είχε εγκλωβισθεί σε πάνω από 1,5 μέτρο νερό. Ο κ. Χριστιανίδης επισημαίνει επιπλέον την ανάγκη να συσταθεί επιτέλους δημοτική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, με 2 Κλιμάκια μονίμως επανδρωμένα και έτοιμα ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσουν έκτακτες καιρικές και άλλες συνθήκες.

Νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στη Δροσιά πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υποδομών Ευ. Λυρούδια, τον εντεταλμένο σύμβουλο για την Πολιτική Προστασία Π. Τσούκα, τη σύμβουλο για το πράσινο Α. Πέππα, τη Διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών και εκπρόσωπο της εταιρείας ΤΟΞΟΤΗΣ, που κατασκευάζει το δίκτυο της αποχέτευσης.

Ο κ. Λυρούδιας υπογράμμισε στην Οδό Διονύσου πως η χθεσινή θεομηνία ήταν εκτός προβλεπομένων ορίων, οφειλόμενη στην κλιματική αστάθεια που παρατηρείται σε όλο τον πλανήτη, και θα έχει χρονικό ορίζοντα πολλών δεκαετιών. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο “οι διαχρονικές και παλιές αμαρτίες της πολιτείας, σε συνδυασμό με τις ευθύνες του κάθε ιδιώτη μηχανικού και κατασκευαστή, οδήγησαν στις τεράστιες καταστροφές που ζήσαμε χθες”.

“Ο όγκος, η ένταση και η διάρκεια της νεροποντής ήταν οι αιτίες που η προετοιμασία του Δήμου για τη θεομηνία δεν στάθηκε αρκετή” υποστηρίζει από την πλευρά του ο κ. Τσούκας: «Για παράδειγμα, ο καθαρισμός των φρεατίων, αλλά και του ρέματος σε Ροδόπολη- Σταμάτα, δεν κατάφερε να αναχαιτίσει τα ορμητικά νερά που ξεκίνησαν από το Γυμνάσιο της Δροσιάς και “έπνιξαν” την περιοχή».

Παράπλευρο θύμα της κακοκαιρίας ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγ. Στεφάνου Μ. Κασαπάκης, ο οποίος διακομίσθηκε στο ΚΑΤ με πιθανό κάταγμα στο πόδι: Ο οδηγός αυτοκινήτου που έβγαινε από πλημμυρισμένο υπόγειο, δεν είδε τον Πρόεδρο και έπεσε επάνω του.

Ήδη προγραμματίζεται για αργότερα μέσα στην ημέρα διευρυμένη σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Λυρούδια, με όλους τους εμπλεκόμενους (Αντιδημάρχους και εντεταλμένους για κάθε περιοχή) ώστε να αποτιμηθούν οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και να προγραμματισθούν οι επόμενες κινήσεις.

Σημειώνεται ακόμη πως οι κάτοικοι, των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές από τη νεροποντή, θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση αποζημίωσης στο Δήμο, η οποία εν συνεχεία θα προωθηθεί προς ικανοποίηση στην Περιφέρεια.

Πάντως, από πολλές πλευρές εκφράζονται σοβαρές διαμαρτυρίες για ελλιπή προετοιμασία του Δήμου, παρόλο που εδώ και 15 ημέρες ήταν γνωστή η επέλαση της κακοκαιρίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, υπήρξαν προτάσεις για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων- όπως η δημιουργία αναχωμάτων με σακκιά με άμμο και λαμαρίνες σε δρόμους που συνήθως πλημμυρίζουν- στις οποίες η Δημοτική αρχή εκώφευσε.

Ενώ, οι δυο σχετικές ανακοινώσεις που σήμερα εξέδωσε ο Δήμος, προκαλούν μάλλον θυμηδία, μια που μόνο εκ των υστέρων αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και ενημερώνουν τους κατοίκους- όταν θα έπρεπε εδώ και μέρες να προειδοποιούν και να δίνουν οδηγίες.