logo


Για δεύτερη φορά- μετά και την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο- θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας εκδήλωση προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη συμμετοχή μαθητών από τα σχολεία του Δήμου Διονύσου και με τη συνεργασία και πάλι του Ινστιτούτου Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων (ΙΕΚΕΘ). Στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία στους νέους που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη λειτουργία των Θεσμών και των Οργάνων της να εξοικειωθούν με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τις ευρωπαϊκές πολιτικές και την εμβάθυνση στην επιχειρηματολογία, όπως τονίζει στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντής, η οποία θα συζητηθεί στη μεθαυριανή (21/10) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την ίδια εισήγηση, πρόκειται για ένα “παιχνίδι ρόλων” που προσομοιώνει με σχετική ταύτιση τις διαδικασίες και λειτουργίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στη διαδικασία χάραξης πολιτικής για ένα συγκεκριμένο θέμα.

‘Ετσι οι μαθητές μαθαίνουν να διαπραγματεύονται σε ένα περιβάλλον αντικρουόμενων συμφερόντων, ενώ συγχρόνως έρχονται σε επαφή με τον τρόπο λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων και κατανοούν την νομοπαρασκευαστική διαδικασία και τον τρόπο λήψης αποφάσεων. Επίσης εντρυφούν στις δημοκρατικές διαδικασίες και προωθείται η ενεργός συμμετοχή στα κοινά.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής θα πραγματοποιηθεί με το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων (Ι.Ε.Κ.Ε.Θ.), το οποίο διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και εξειδίκευση σε θέματα δομημένου διαλόγου, προσομοιώσεων και συζητήσεων από νέους επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες.

Η θεματολογία της προσομοίωσης αφορά τις παρακάτω προτεινόμενες δράσεις:
*“Προωθώντας ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση” (για την Επιτροπή Πολιτισμού & Παιδείας – CULT)
*“Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι: το δικαίωμα στη ίση πρόσβαση στην αγορά εργασίας” (για την Επι- τροπή Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων – EMPL)
*“Η ενίσχυση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας με σκοπό τη Βιώσιμη Ανάπτυξη”
*“Προωθώντας νέες πολιτικές για τους νέους και την ενεργό συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες”
*“Η χάραξη πολιτικής της Ε.Ε. για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας των νέων”

Η επιλογή του οριστικού θέματος θα γίνει κατόπιν συζήτησης με το Ι.Ε.Κ.Ε.Θ., το Δήμο Διονύσου και τους υπευθύνους των σχολείων. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα μέσα στον Οκτώβριο/Νοέμβριο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Δήμου Διονύσου και το συνολικό κόστος για τη συμμετοχή 50 μαθητών ανέρχεται στο ποσό των 2.200,00 €, για την υλοποίηση της εκδήλωσης και τα έξοδα φιλοξενίας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων οργανώνει προσομοιώσεις Ευρωκοινοβουλίου σε σχολεία της Β’Βάθμιας και της Γ’ Βάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο να ενημερώσει τους πολίτες για τους θεσμούς και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να προωθήσει την επιχειρηματικότητα των νέων.