logo


Σε ομόφωνη απόφαση μετά από συνεδρίαση που διήρκεσε 4 ώρες κατέληξε χθες βράδυ, Κυριακή 18 Οκτωβρίου, η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Γονέων που- με οριακή απαρτία- είχε κληθεί να συζητήσει τις εξελίξεις στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή (οικονομικές ατασθαλίες- εμπρησμός σχολικών επιτροπών):

Αγαπητοί γονείς,

Με αφορμή την ένδειξη καταχρήσεων στη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή και τον εν συνεχεία εμπρησμό των γραφείων όπου φυλάσσονταν τα παραστατικά με προφανή σκοπό να εμποδιστεί ο ενδελεχής έλεγχος των υπευθύνων, η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Γονέων θεωρεί υποχρέωσή της να ενημερώσει όλους τους γονείς του Δήμου για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Οι σχολικές επιτροπές είναι ΝΠΔΔ τα μέλη των οποίων διορίζονται με κύρια και βασική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής για να διαχειρίζονται τα λιγοστά έσοδα της κεντρικής διοίκησης και τις επιχορηγήσεις του Δήμου για την κάλυψη ορισμένων στοιχειωδών λειτουργικών δαπανών των σχολείων. Βασικοί υπεύθυνοι και υπόλογοι για τη σωστή λειτουργία της Σχολικής Επιτροπής είναι ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία των μελών που προέρχονται από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Όλα τα μέλη οφείλουν ανά πάσα στιγμή να έχουν εποπτεία των σχετικών στοιχείων.

Εγκαλούμε τη Δημοτική Αρχή γιατί:
*Δεν έλαβε κανένα μέτρο ώστε να αποτραπεί κάθε εγκληματική ενέργεια.
*Δεν υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος.
*Δεν κατήγγειλε την επιχείρηση συγκάλυψης και τρομοκρατίας με τους «μαφιόζικου τύπου» εμπρησμούς.

Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Γονέων αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει:
>>Την ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή για τις ενέργειες που έχει προχωρήσει και τα μέτρα που θα πάρει για να μη συμβούν ξανά παρόμοια φαινόμενα.
>>Την παρέμβαση ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για να εξετάσουν τις διοικητικές παραλήψεις και τον καταλογισμό αστικών ευθυνών και τυχόν ποινικών.
>>Την επέμβαση εισαγγελέα για να ερευνήσει τόσο τις ατασθαλίες, όσο και την ενέργεια εμπρησμού των γραφείων των Σχολικών Επιτροπών.
Η ΓΣ της Ένωσης Γονέων Δημοσίων Σχολείων Δήμου Διονύσου

Χαρακτηριστικά να προσθέσουμε επιπλέον πως:
*Στην εισήγησή της η Πρόεδρος της Ένωσης Α. Τόκα περιέγραφε την κατάσταση στις Σχολικές Επιτροπές με τον πλέον γλαφυρό τρόπο, καταλογίζοντάς τους συγκεντρωτικό πλαίσιο λειτουργίας, αυταρχισμό, προχειρότητα και αδιαφάνεια, και τόνιζε πως ο ρόλος της Ένωσης είναι συμβουλευτικός «αλλά δεν μας ακούει κανείς», ενημερωτικός «αλλά δεν μας ενημερώνει κανείς» και διεκδικητικός σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και τους Διευθυντές των σχολείων, που είναι και το κύριο μέλημα της Ένωσης

*Η Ένωση Γονέων εγκαλούσε τη Δημοτική Αρχή για ολιγωρία και απραξία στην υπόθεση διαλεύκανσης των ατασθαλιών αλλά και της φωτιάς στις Σχολικές Επιτροπές, την ίδια ώρα που μέλη της Γενικής Συνέλευσης εγκαλούσαν το Δ.Σ. της Ένωσης επειδή επί μήνες δεν είχε προβεί στην ενημέρωση των γονιών για όσα διαδραματίσθηκαν από την περασμένη άνοιξη μέχρι σήμερα, και τα οποία αφορούσαν από τη μια πλευρά στη διαχείριση των χρημάτων που προορίζονται για τις ανάγκες των σχολείων, και από την άλλη πλευρά σε ιδιαιτέρως σοβαρές αξιόποινες πράξεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο ανέλαβε την ευθύνη για την ολιγωρία αυτή αποδίδοντάς την στην απειρία, την πολυφωνία (σ.σ. το περασμένο διάστημα στάθηκε αδύνατο να καταλήξουν τα μέλη σε ένα ενημερωτικό κείμενο κοινής αποδοχής), αλλά και στα κεντρικά πολιτικά γεγονότα

*Δεν ήταν λίγες οι φορές που υποστηρίχθηκε από μέλη της Ένωσης ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα και με τη Δημοτική Αρχή να μην ενημερώνει- παρά τις επανειλημμένες κρούσεις- για την πορεία των ερευνών, υπάρχει προσπάθεια αλληλοκάλυψης και κουκουλώματος “μιας σκαστής υπόθεσης υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος”

*Στη Γενική Συνέλευση παρίσταντο ακόμη ο Στ. Μιχιώτης που παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες από το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφορμή την εκπαραθύρωση του λογιστή της, και περιέγραψε τις αδυναμίες και δυσλειτουργίες του Νομικού Προσώπου, αλλά και η Κ. Μαϊχόσογλου με την ιδιότητά της της δικηγόρου, ώστε να αποσαφηνισθεί κατά πόσον και με ποιο τρόπο η Ένωση Γονέων νομιμοποιείται να καταφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας από την πλευρά της τη διαλεύκανση της υπόθεσης.