logo


Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με τέσσερα θέματα στην Ημερήσια Διάταξη, από τα οποία τα δύο μετά από απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Πρόκειται πιο συγκεκριμένα για τη δέσμευση εκτάσεων για αντλιοστάσια στον Άγ. Στέφανο και στο Διόυσο, καθώς και για την κτηματογράφηση στην Άνοιξη. Και τα δυο αυτά θέματα επρόκειτο να συζητηθούν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου αλλά αποσύρθηκαν, μετά από πρόταση του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη στην οποία συμφώνησαν και οι παρατάξεις της μειοψηφίας, για να προηγηθεί η απαραίτητη συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στα Τοπικά Συμβούλια.

Χαρακτηριστικά να σημειώσουμε πως για τη μελέτη κτηματογράφησης στην Άνοιξη έχουν υποβληθεί 1100 ενστάσεις, από τις οποίες έχουν συζητηθεί μόλις οι 400, ενώ ο ανάδοχος του έργου έχει υποβάλει αίτημα για διακοπή εργασιών και διάλυσης της σύμβασης, η οποία υπογράφηκε πριν από σχεδόν 12 χρόνια. Η πρόταση του κ. Ζαμάνη ήταν να γίνουν σωρευτικά δεκτές οι υπόλοιπες ενστάσεις και να δοθούν “πακέτο” στον ανάδοχο ώστε να συνεχίσει τη μελέτη, εφόσον στη λύση αυτή συμφωνούσαν όλες οι παρατάξεις, μηδεμιάς εξαιρουμένης, με στόχο και να προχωρήσει η μελέτη και να μην υπάρξει ο κίνδυνος διεκδίκησης εκ μέρους της Περιφέρειας των 650.000 ευρώ που είχαν δοθεί για το έργο. Σε διαφορετική περίπτωση το θέμα (σ.σ. όπως και το αντίστοιχο με τη χωροθέτηση των αντλιοστασίων) θα αποσυρόταν, ώστε να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία μέσω Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όπερ και εγένετο, με το δεδομένο μάλιστα πως και ανισότητες θα δημιουργούνταν από το διαφορετικό τρόπο αποδοχής των ενστάσεων αλλά και επειδή η κατάσταση στην Άνοιξη έχει διαφοροποιηθεί μετά από τόσα χρόνια.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί εδώ πως το πρώτο θέμα αφορά στην κοπή 16 πεύκων μέσα σε κοινόχρηστο χώρο (αλσύλλιο) μετά από αίτημα του εργολάβου που κατασκευάζει το δίκτυο ομβρίων. Στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΠΖ στις 23 Σεπτεμβρίου το θέμα είχε απορριφθεί για περιβαλλοντικούς λόγους, με σχεδόν όλους τους δημοτικούς συμβούλους πλειοψηφίας και μειοψηφιών να εκφράζουν αντιρρήσεις και να ζητούν λύση με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό κόστος. Το θέμα εντούτοις επανέρχεται με την ίδια εισήγηση περί κοπής των πεύκων, στην οποία συνηγορεί και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Το ίδιο θέμα συζητήθηκε εκτός Ημερησίας Διατάξεως από το Τοπικό Συμβούλιο της Άνοιξης, το οποίο αποφάσισε κατά πλειοψηφία “να διέλθει ο αγωγός αποχέτευσης ομβρίων υδάτων από το αλσύλλιο, να κοπούν όσο το δυνατόν λιγότερα δέντρα και να δεσμευτεί ο εργολάβος ότι το πάρκο θα πρέπει να αποκατασταθεί και να φυτευθούν νέα μεγάλα δέντρα”.

Όσο για τον ενιαίο κανονισμό κοιμητηρίων, αφορά στα 9 Κοιμητήρια της πόλης- από ένα σε κάθε Δημοτική Κοινότητα και επιπλέον από ένα παλαιό στο Διόνυσο και τη Ροδόπολη- και συνοδεύεται από τις αποφάσεις- προτάσεις του κάθε Τοπικού Συμβουλίου.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ 1ο: Koπή δέντρων για την υλοποίηση έργου με τίτλο «Κατασκευή δικτύου απορροής ομβρίων οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου-Β΄ φάση.
ΘΕΜΑ 2ο: Δέσμευση εκτάσεων για τα αντλιοστάσια A/T1, Α/Σ1, Α/Σ2 της μελέτης του έργου
«Ολοκλήρωση Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων στον Αγ. Στέφανο και Δίκτυα .
Αποχέτευσης Ακαθάρτων στους Οικισμούς Ραπεντώσα και Πευκόφυτο, του Δήμου
Διονύσου».
ΘΕΜΑ 3ο: Άμεση ολοκλήρωση του Β1 Σταδίου της μελέτης «Κτηματογράφηση –
Πολεοδομική Μελέτη (Α και Β Στάδιο) Αστικογεωολογική μελέτη
Πολεοδομικών Ενοτήτων 1 & 2 Κοινότητας Άνοιξης» της Δημοτικής Κοινότητας
Άνοιξης του Δήμου Διονύσου.
ΘΕΜΑ 4ο: Περί ενιαίου κανονισμού λειτουργίας Δημοτικών Κοιμητηρίων του Δήμου
Διονύσου.