logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Συμβουλευτική και Ψυχολογική Υπηρεσία του Δήμου Διονύσου προτίθεται να δημιουργήσει και να λειτουργήσει Σχολές Γονέων για τη σχολική χρονιά 2015-16, για γονείς παιδιών δημοτικού (6-12 ετών) που φοιτούν στα σχολεία του Δήμου μας. Οι Σχολές Γονέων θα ακολουθήσουν τη φιλοσοφία και μεθοδολογία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Σχολών Γονέων που ιδρύθηκε το 1962 από τη Μαρία Χουρδάκη. Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν αρχές Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τέλη Μαΐου.
Επισυνάπτονται το αναλυτικό ενημερωτικό έντυπο και η αίτηση συμμετοχής. Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται στη Συμβουλευτική και Ψυχολογική Υπηρεσία (Πλ. Δημοκρατίας 10, Άγ. Στέφανος) ή μέσω email στο psychologos@dionysos.gr μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2015.

ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ – ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 2015-2016

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Η Σχολή Γονέων που πρόκειται να λειτουργήσει στο δήμο Διονύσου θα ακολουθήσει τη φιλοσοφία, μεθοδολογία και πρακτική του Πανελλήνιου Συνδέσμου Σχολών Γονέων που ιδρύθηκε το 1962 από τη Μαρία Χουρδάκη και αποτελεί παράρτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Εκπαίδευση των Γονέων (International Federation for Parent education).
Τα αποτελέσματα των εργασιών των Σχολών Γονέων στη μακρά διάρκεια λειτουργίας τους υπήρξαν θετικά. Σημαντική ήταν η εκτίμηση των γονέων που είχαν την εμπειρία
πραγματικής στήριξης και καθοδήγησης , προχώρησαν με τα παιδιά τους και ξεπέρασαν δυσκολίες επικοινωνίας και προσαρμογής.

1. Τι είναι Σχολή Γονέων ;
Η Σχολή Γονέων είναι θεσμός :
-Πληροφόρησης, στοχασμού και εξέλιξης του γονέα
-Ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων
-Αναζήτησης νέων, πιο λειτουργικών, τρόπων επικοινωνίας και επίλυσης προβλημάτων
-Συνειδητοποίησης ότι για το κάθε πρόβλημα υπάρχουν πολλές λύσεις και ο κάθε γονέας έχει το δικαίωμα να επιλέξει αυτή που του ταιριάζει.
-Συνάντησης, επικοινωνίας κι έκφρασης συναισθημάτων.

2. Βασικοί σκοποί λειτουργίας της Σχολής Γονέων είναι:
-Η εκπαίδευση του γονέα σε μεθόδους αποτελεσματικότερης επικοινωνίας με το παιδί του.
-Η διαφύλαξη και προστασία της ψυχικής υγείας και θετικής εξέλιξης του παιδιού .
-Η στήριξη του θεσμού της οικογένειας.
-Η πρόληψη προβλημάτων και προστασία της ψυχικής υγείας της οικογένειας,
Η Σχολή Γονέων αποσκοπεί στη πρόληψη και διαφοροποιείται από θεραπευτικές ομάδες.

3. Πρόταση: “Σχολή Γονέων για γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας (6-12 χρονών)”.
Προτείνονται δυο ομάδες γονέων με παιδί/παιδιά στη σχολική ηλικία από 6 έως 12 ετών.
Α. Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 10-12 γονείς.
Β. Οι συναντήσεις των ομάδων θα πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη εβδομάδα (μία ομάδα πρωί και μία ομάδα απόγευμα) και κάθε συνάντηση θα έχει διάρκεια μιάμιση ώρα. Η μέρα και η ώρα συνάντησης θα προσδιοριστεί μετά από συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους γονείς. Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν στην πρώτη συνάντηση.
Γ. Η Σχολή Γονέων θα ξεκινήσει αρχές Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαΐου (σύνολο περίπου 15 συναντήσεων).

4. Μεθοδολογία
Οι εργασίες της Σχολής Γονέων πραγματοποιούνται σε ομάδες με δυο συντονιστές. Σε ατμοσφαίρα που γίνεται σταδιακά φιλική , κάθε γονέας έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει τις απόψεις του , να ακούσει τις αντίστοιχες θέσεις των άλλων γονέων και έτσι να γίνει μια συζήτηση πάνω σε διάφορα θέματα που τους απασχολούν. Η θεματολογία προσδιορίζεται από τους γονείς σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

5. Ενδεικτική θεματολογία για την ομάδα σχολικής ηλικίας
Γενικά θέματα:
Είναι το παιδί έτοιμο για το σχολείο; Πνευματική, συναισθηματική και κοινωνική ωριμότητα. Προετοιμασία του παιδιού για το σχολείο και ο ρόλος των γονέων. Η σχολική ζωή του παιδιού και η ένταξη στην σχολική ομάδα. Βασικές ανάγκες του παιδιού της σχολικής ηλικίας.
Ειδικά Θέματα:
Το παιδί που δεν αποδίδει στο σχολείο: αίτια, παιδαγωγική αντιμετώπιση. Τι είδους βοήθεια μπορούν να προσφέρουν οι γονείς στο παιδί; Οι βαθμοί, τα ιδιαίτερα μαθήματα, οι ξένες γλώσσες. Οι φίλοι του παιδιού. Το παιχνίδι, η κίνηση, οι ανάγκες του μαθητή. ΜΜΕ και ίντερνετ. Συναισθηματική διαπαιδαγώγηση. Συνεργασία γονέων –εκπαιδευτικών.

Η συμμετοχή σας στην ομάδα των γονέων θα είναι πολύτιμη για σας και το παιδί σας.

Συμβουλευτική & Ψυχολογική Υπηρεσία

Πλατεία Δημοκρατίας 10, Άγιος Στέφανος
Τηλέφωνο / Fax: 210-8141751
E-mail: psychologos@dionysos.gr

Για δηλώσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα του Δήμου www.dionysos.gr