logo


Προ Ημερησίας Διατάξεως συζητήθηκε το πιο σοβαρό θέμα στην πρόσφατη (5/10) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αφορούσε στο νέο δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό στο Κρυονέρι. Ο οποίος μπορεί κατασκευαστικά να είναι άψογος, όπως παραδέχθηκε ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Θ. Στάικος, όμως έχει τέτοια και τόσα λειτουργικά προβλήματα που είναι αδύνατον να λειτουργήσει άμεσα- όπως είχε ανακοινωθεί- και να εξυπηρετήσει τα 55 πιτσιρίκια, για τα οποία προορίζεται.
Κουζίνα μικροσκοπική που δεν χωράει ούτε το στοιχειώδη εξοπλισμό, νιπτήρες μικροί που εγκυμονούν κινδύνους, μία τουαλέτα στον όροφο για την εξυπηρέτηση 35 παιδιών, προσωπικού και ΑΜΕΑ είναι οι σοβαρότερες αστοχίες που έχουν μέχρι στιγμής διαπιστωθεί. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως οι προδιαγραφές για την κατασκευή Βρεφονηπιακών Σταθμών ορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα, που εν προκειμένω δεν έχει ληφθεί καθόλου υπόψη, και μάλιστα για ένα έργο που στοίχισε 1 εκατομμύριο ευρώ από κοινοτικούς πόρους. Η κουζίνα, για παράδειγμα που προβλέπεται στο Διάταγμα για την εξυπηρέτηση 6 βρεφών και 22 νηπίων πρέπει να έχει επιφάνεια 6 μ2, και αυτό μόνο για την προετοιμασία γάλακτος και όχι αν παρασκευάζονται και γεύματα. Στον Σταθμό του Κρυονερίου και τα παιδιά θα είναι 35 και στην κουζίνα θα παρασκευάζονται και γεύματα, συνεπώς απαιτείται επιφάνεια τουλάχιστον 20μ2.
Η μελέτη για το Σταθμό παραλήφθηκε το 2012 και το έργο ολοκληρώθηκε πέρυσι, ήταν μάλιστα ένα από τα σημεία για τα οποία η απελθούσα Δημοτική Αρχή κατηγορούσε τη διάδοχό της, επειδή καθυστερούσε να το παραδώσει προς χρήση στους δημότες.
Όπως τόνισε η δημοτική σύμβουλος και αρχιτέκτονας Π. Ταουξή “οι λειτουργικές ατέλειες δεν ελέγθηκαν ούτε από την Πολεοδομία, ούτε από την Τεχνική Υπηρεσία ούτε από την Περιφέρεια. Με διπλωμένα σχέδια παραλάμβαναν” τόνισε χαρακτηριστικά. Ενώ για αναζήτηση ευθυνών έκανε λόγο ο κ. Στάικος, δηλώνοντας πως θα πραγματοποιηθούν διορθωτικές παρεμβάσεις, αλλά θα πρέπει πρώτα να γίνει και η διοικητική παραλαβή του έργου, ώστε να εκταμιευθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ, και πάντως μόνο μετά από 18 μήνες. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος απένταξής του.

Γ. Κανατσούλης: Επιπλέον κίνδυνος απένταξης
Και όχι μόνο για το λόγο αυτό. Όπως επεσήμανε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γ. Κανατσούλης, κίνδυνος απένταξης υπάρχει και αν η Δημοτική Αρχή προσανατολίζεται σε αλλαγή χρήσης του Σταθμού, και από Βρεφονηπιακός μετατραπεί σε Παιδικό, για τον οποίο προβλέπονται άλλες προδιαγραφές.
Τις ανησυχίες της μείζονος μειοψηφίας, τις οποίες ενστερνίστηκε και ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή, ανέλαβαν να καθησυχάσουν τόσο ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Τεχνικών Υπηρεσιών Ευ. Λυρούδιας όσο και ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, που επεσήμανε πως ο Σταθμός, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες της πόλης, θα λειτουργήσει και ως Παιδικός, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη αιτήσεις για πρόσληψη προσωπικού. Τόνισε, τέλος, πως θα ελεγχθεί πότε μπορούν να ξεκινήσουν οι διορθωτικές παρεμβάσεις, αλλά και πώς θα εξασφαλιστεί στο μεσοδιάστημα η τροφοδοσία του Σταθμού.