logo


Τα όσα διαδραματίσθηκαν πριν από λίγες ώρες στη χθεσινή (6/10) έκτακτη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που κλήθηκε να συζητήσει 2 θέματα κατόπιν αιτήματος 5 μελών της, έγραψαν μια ακόμη μαύρη σελίδα στο βιβλίο της αυτοδιοικητικής πορείας της πόλης. Όλοι οι παριστάμενοι- και δεν ήταν λίγοι- έγιναν μάρτυρες σε πρακτικές ατόμων που από θέση ευθύνης δεν διστάζουν να παραπλανούν, να διαστρεβλώνουν, να αποκρύπτουν, εν συνεχεία να αποφασίζουν με συνοπτικές διαδικασίες- και στο τέλος να απεκδύονται των όποιων ευθυνών τους.

Πιο συγκεκριμένα:

Χθες η Επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως μετά από γραπτό αίτημα 5 μελών να τροποποιηθεί προηγούμενη απόφαση σε επίσης έκτακτη συνεδρίαση (στις 28 Σεπτεμβρίου), που αφορούσε στη σύμβαση με τις καθαρίστριες των σχολείων, αλλά και να επανεξεταστεί η απόφαση για τη διακοπή της συνεργασίας με το λογιστή Π. Δημητρακόπουλο, του οποίου το αυτοκίνητο είχε καεί στο κύμα εμπρησμών το περασμένο Πάσχα, οπότε και κάηκαν τα γραφεία των Σχολικών Επιτροπών στην Άνοιξη. Όπως είχε καταγράψει σε σχετικό ρεπορτάζ η Οδός Διονύσου, για το μεν πρώτο θέμα με την απόφασή της η Επιτροπή κάλυπτε μισθούς 9 μηνών για τις καθαρίστριες αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, με μια ασαφή διατύπωση περί αναζήτησης κάθε δυνατού τρόπου πληρωμής των δεδουλευμένων και για το Σεπτέμβριο.
Ενώ για το δεύτερο θέμα, που είχε συζητηθεί εκτός Ημερησίας Διατάξεως μετά από ερώτημα του Α. Δελαγραμμάτικα, είχε αποφασιστεί ομόφωνα “η εξουσιοδότηση προς τον Πρόεδρο να προσλάβει λογιστή για την παροχή λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών προς τη Σχολική Επιτροπή Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Διονύσου και εγκρίνουν ως προς αυτό δαπάνη έως 250,00 € πλέον ΦΠΑ μηνιαίως” με ταυτόχρονη απομάκρυνση του μέχρι τότε λογιστή της Eπιτροπής. Να σημειωθεί εδώ πως ο κ. Δημητρακόπουλος δεν είχε κληθεί ώστε να παράσχει διευκρινίσεις για την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων που του αποδίδονταν.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, στην οποία παρέστη και ο λογιστής (σ.σ. ο οποίος με έκπληξη είχε ενημερωθεί στο μεταξύ για την αποπομπή του, και μάλιστα όχι από τον Πρόεδρο της Επιτροπής) συνέβησαν τα παρακάτω:

*Απόπειρα του Προέδρου Π. Χρονόπουλου– συνεπικουρούμενου από τον κ. Δελαγραμμάτικα – να αποτρέψει τη συζήτηση και των δυο θεμάτων, ερμηνεύοντας τις διατάξεις του Κώδικα και του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που αναλογικά ισχύει, κατά το δοκούν. Η απόπειρα αυτή απετράπη χάρη στην παρέμβαση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλους της Επιτροπής Σπ. Γιαννουλάτου

*Πρόθεση του ίδιου Προέδρου να μην ανακοινώσει δημοσίως τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση για τη διακοπή της συνεργασίας με το λογιστή: “Θα στα πω κατ’ ιδίαν” απάντησε σε σχετική ερώτηση του παρευρισκόμενου Αντιδήμαρχου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντή.

*Απόπειρά του να αποδώσει την απόφαση για την παραπομπή, στην “τροπή” που πήρε στην προηγούμενη συνεδρίαση η συζήτηση του θέματος, που σημειωτέον είχε έρθει χωρίς εισήγηση.

*Επίκληση της δικαιολογίας “δεν τον βρίσκουμε όταν τον χρειαζόμαστε” από τον Πρόεδρο, που επιχείρησε έτσι να εξηγήσει τους λόγους της αποπομπής. Μια δικαιολογία που όμως κατέρρευσε, όταν εν συνεχεία αποκαλύφθηκε πως το πρωί της ημέρας που η Επιτροπή αποφάσισε να τον αποπέμψει, ο κ. Δημητρακόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Χρονόπουλο για το θέμα των καθαριστριών και το σχετικό νομικό πλαίσιο. Και πως ο ίδιος αυτός Πρόεδρος είχε ζητήσει από το λογιστή να τελεί σε αναμονή στο τηλέφωνό του μήπως τον χρειαστεί για τυχόν διευκρινίσεις.

*Το σημαντικότερο όλων: Εδώ και 5 μήνες βρίσκονται σε εξέλιξη ανακριτικές διαδικασίες για τη διαλεύκανση της φωτιάς στα γραφεία των Σχολικών Επιτροπών που είχε ως αποτέλεσμα να απανθρακωθεί μεγάλο μέρος των οικονομικών στοιχείων τους. Εκκρεμεί επιπλέον και η προσφυγή των παρατάξεων της μειοψηφίας στον Εισαγγελέα για πλημμελή φύλαξη των αρχείων των Επιτροπών αλλά και όσων στοιχείων διασώθηκαν από τη φωτιά. Με δεδομένα τα παραπάνω, στη χθεσινή συνεδρίαση αποκαλύφθηκε επίσης ότι φάκελος που αποτελεί κρίσιμο υλικό για τις διενεργούμενες ανακρίσεις, βρίσκεται από το καλοκαίρι “ξεχασμένος” από τον Πρόεδρο της Επιτροπής σε μια ντουλάπα, παρά τη ρητή εντολή Δημάρχου να παραδοθεί στο λογιστή για περαιτέρω έλεγχο και αφού τα σχετικά στοιχεία επεξεργάστηκε ο κ. Γιαννουλάτος. Σημειωτέον ότι πρόκειται για τον ίδιο λογιστή που στην ολοσχερή καταστροφή του αυτοκινήτου του από εμπρησμό διέσωσε άθικτα τα οικονομικά στοιχεία της Επιτροπής, τα οποία και παρέδωσε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθούν και τα παρακάτω:

Η πρωτάκουστη αντιμετώπιση εκ μέρους του Προέδρου της Επιτροπής των αιτημάτων από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για χορήγηση δημοσίων εγγράφων, γιατί “εξαρτάται από το πώς θέλει να τα χρησιμοποιήσει ο καθένας”

Η αφωνία της διοικητικής υπαλλήλου της Επιτροπής Κ. Σαββοπούλου που σε επανειλημμένες ερωτήσεις του λογιστή να επιβεβαιώσει τη στενή συνεργασία και συνεχή απασχόλησή του με τα πολλά ανοιχτά θέματα της Επιτροπής, εκείνη εκώφευε συστηματικά.

Η έκρηξη του κ. Υφαντή, που με την ιδιότητά του ως αρμόδιου και για τη Διαφάνεια στο Δήμο, αρχικά ζήτησε αναλυτικές εξηγήσεις για τους λόγους αποπομπής και στο τέλος την αναγνώριση του λάθους από τον Πρόεδρο για την αποκατάσταση της προσωπικής και επαγγελματικής τιμής και αξιοπρέπειας του λογιστή.

Η αμφισβήτηση κατά πόσον ο λογιστής πρέπει να πληρωθεί για τις υπηρεσίες που προσέφερε επί μήνες χωρίς σύμβαση.

Η άρνηση μέχρι τέλους 6 εκ των μελών της επιτροπής (σ.σ. μεταξύ αυτών και δύο εκπαιδευτικοί) να παραδεχθούν το οποιοδήποτε λάθος στην απόφασή τους και να ζητήσουν δημοσίως συγγνώμη για τη διαπόμπευση του πρώην συνεργάτη τους. “Χαιρόμαστε για τη συνεργασία μας με το λογιστή, η οποία λύεται κοινή συναινέσει”. Αυτή ήταν και η πρόταση του Προέδρου, που τελικώς υπερψηφίστηκε από 6 μέλη της Σχολικής Επιτροπής, χωρίς καμιά αναφορά στα λάθη ή στις ευθύνες που πέρα από κάθε αμφιβολία προέκυψαν στη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης.

Τα παραπάνω οδήγησαν το Στ. Μιχιώτη, έναν από τα 5 μέλη που είχαν ζητήσει τη σύγκληση της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης, σε ανακοίνωση άμεσης παραίτησης: «Μόνο ντροπή και αηδία νιώθω να συμμετέχω σε συλλογικό όργανο που ακολουθεί τέτοιες πρακτικές και δεν τολμά να αναλάβει τις ευθύνες του. Αύριο θα υποβάλω την παραίτησή μου στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου”, είπε χαρακτηριστικά.

Για την ιστορία θα πρέπει ακόμη να επισημανθεί ότι στο θέμα για τις καθαρίστριες:
Τέσσερα από τα 5 μέλη που ζητούσαν τροποποίηση της απόφασης για τις καθαρίστριες, επέμειναν να προστεθεί πως ο 10ος μισθός τους θα πρέπει να καταβληθεί από το Δήμο, με παράλληλο αίτημα και άσκηση πίεσης προς το Υπουργείο για την αποκατάσταση της αδικίας να παραμείνουν απλήρωτες για το Σεπτέμβριο. Ζητούσαν επιπλέον να εξασφαλίσει ο Δήμος κονδύλι, ώστε τα σχολεία να καθαρίζονται και στη διάρκεια της ημέρας, αντί να επιβαρύνονται γι’ αυτό οι γονείς. Η πρότασή τους απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε πως θα αναζητηθεί το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τις επιπλέον ώρες καθαρισμού, με σχετική συζήτηση σε προσεχή συνεδρίαση. Έκπληξη η διαφοροποίηση από το αίτημα των 5 της Β. Πεντζερίδου εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, που ζήτησε μόνιμη και σταθερή 8ωρη εργασία για τις καθαρίστριες.

Και δυο τελευταίες επισημάνσεις της Οδού Διονύσου:

>>Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του Δημάρχου, ο οποίος κατά διαβεβαίωση Υφαντή τελούσε σε πλήρη άγνοια για όσα διαδραματίσθηκαν το τελευταίο διάστημα στη Σχολική Επιτροπή.

>>Προς όλους όσοι θα προτιμούσαν οι συνεδριάσεις να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την ενοχλητική παρουσία δημοσιογράφων, υπενθυμίζουμε πως δεν φταίει ο πιανίστας για τις νότες που παίζει. Άλλος τις γράφει και τις ενορχηστρώνει. Όταν αυτές οι νότες είναι κακόφωνες κραυγές, αυτοί εκτίθενται.