logo


Ακίνητα που δεν μπόρεσαν να προσδιοριστούν, ελλιπή στοιχεία και περαιτέρω διευκρινίσεις αναφορικά με τις δηλώσεις για την περιουσία του στο Κρυονέρι, που ο Δήμος Διονύσου κατέθεσε στο Κτηματολόγιο. Αυτά, μεταξύ άλλων, αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής (28/9), που συζήτησε το θέμα της Κτηματογράφησης.
Η υπόθεση, όπως είχε αναδείξει σε πρόσφατο ρεπορτάζ η Οδός Διονύσου, έχει τις ρίζες της πίσω στο 2010, όταν με ένορκες βεβαιώσεις, κατόπιν πρόσκλησης του τότε Κοινοτάρχη Γ. Καλαφατέλη, οι προκάτοχοί του Ε. Σκούρας και Μ. Τασσοπούλου, κατέθεταν ότι ακίνητα στο Κρυονέρι, συνολικής έκτασης πάνω από 800 στρέμματα, είναι δημοτικά. Αυτά δηλώθηκαν μεν στο περιουσιολόγιο της τότε Κοινότητας, ενώ κάποια από αυτά και στο Κτηματολόγιο. Αλλά όχι όλα, όπως επεσήμανε ο Ν. Παπαϊωάννου, κάτοικος της περιοχής και παλιό μέλος των Κρυονερίστας, επικαλούμενος τα σχετικά έγγραφα και θέτοντας στην προχθεσινή συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου το αυτονόητο ερώτημα: Με ποιο σκεπτικό άλλα- τα φερόμενα ως δημοτικά- δηλώθηκαν εγκαίρως στο Κτηματολόγιο και άλλα- που πιθανόν να εμπλέκονται ιδιώτες- όχι; Με το επιπλέον, και σοβαρότερο, ερώτημα: Εξετάσθηκε ποιος- φορέας του Δημοσίου ή ιδιώτης- δήλωσε από αυτά τα ακίνητα και τι ως ιδιοκτησία του; “Αν αποδειχθεί πως εμπλέκονται ιδιώτες και στην κτηματολογική διαδικασία, τότε προκύπτουν σοβαρότατα θέματα ευθυνών και για την πρώην αλλά και για τη νυν Διοίκηση του Δήμου”, προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως ανάμεσα στα παραπάνω ακίνητα περιλαμβάνονται οι κοινωφελείς χρήσεις της περιοχής (γήπεδα και Νεκροταφείο). Ενώ κάποια άλλα χρησιμοποιούνται από διάφορους ιδιώτες για την καλλιέργεια λαχανικών, αλλά και για την εγκατάσταση βουστασίων, ορνιθοτροφείων, παραπηγμάτων και στάβλων.

Όλες οι παραπάνω εκτάσεις δηλώθηκαν μόλις τον περασμένο Μάρτιο από τη σημερινή Δημοτική Αρχή στο Κτηματολόγιο, ενώ τον Απρίλιο του 2015, με εντολή Δημάρχου, διενεργήθηκε αυτοψία από την τοπική σύμβουλο Β. Κάουλα και τον υπάλληλο της Τεχνικής Υπηρεσίας τοπογράφο μηχανικό Γ. Μπαλαδάκη, προκειμένου να ελέγξουν τα ακίνητα που συμπεριλαμβάνονται στο περιουσιολόγιο του Δήμου, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο. Στη σχετική έκθεση, που εν συνεχεία συντάχθηκε, επιβεβαιώθηκε ότι περιλαμβάνονται τα γήπεδα και το Νεκροταφείο, εκτάσεις δηλαδή που τις νέμεται δημόσιος φορέας. Αλλά και ότι κάποιες άλλες φέρονται να χρησιμοποιούνται από ιδιώτες (σ.σ. στην έκθεση αναφέρονται με ονοματεπώνυμο) για καλλιέργειες και άλλες ιδιωτικές χρήσεις.

Με καθυστέρηση 4 μηνών, και μετά από πιέσεις κατοίκων του Κρυονερίου, το θέμα ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, μόνο για να αποφασίσει να αναθέσει τη διαλεύκανση της υπόθεσης σε εξωτερικό συνεργάτη- δικηγόρο, μια που ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Βασιλείου δήλωσε κώλυμα λόγω φόρτου εργασίας.

Πρόσφατη εξέλιξη, η άρνηση του Κτηματολογίου να αποδώσει στο Δήμο τις εκτάσεις, που περιλαμβάνονται στις ένορκες βεβαιώσεις των παλιών Κοινοταρχών, μια που δυο ακίνητα δεν είναι δυνατό να εντοπιστούν, ενώ ζητήθηκαν περαιτέρω στοιχεία για όλες τις άλλες περιπτώσεις. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του Κτηματολογίου, όπως τη μετέφερε ο κ. Μπαλαδάκης: “Οι ένορκες βεβαιώσεις, από μόνες τους, δεν κατοχυρώνουν τίτλους ιδιοκτησίας του Δήμου. Είναι απαραίτητη η προσκόμιση επιπλέον στοιχείων, ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του Δήμου”.

Παρών στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου και ο κ. Καλαφατέλης, τον οποίο εξάλλου η υπόθεση αφορά άμεσα. Ο τέως Δήμαρχος, και όπως προαναφέρθηκε παλιός Κοινοτάρχης Κρυονερίου, υποστήριξε πως οι εκτάσεις που περιελήφθησαν στο περιουσιολόγιο της τότε Κοινότητας δεν δηλώθηκαν και στο Κτηματολόγιο, επειδή την εποχή εκείνη ήταν κλειστό και ξαναξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις το Μάρτιο του 2014. Παραδέχθηκε εντούτοις πως παρά τη σχετική πρόσκληση να ξεκαθαρίσει τότε ο Δήμος αυτές τις εκκρεμότητες, ανταπόκριση εκ μέρους του δεν υπήρξε. Αρνήθηκε πάντως σε όλους τους τόνους ότι υπήρξε οποιαδήποτε επιλογή στις δηλώσεις.

Το θέμα θα έχει και συνέχεια: Όπως αποφάσισε το Τοπικό Συμβούλιο, την προσεχή Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου, θα μεταβεί στο Κτηματολόγιο και πάλι ο κ. Μπαλαδάκης, μαζί με ακόμη έναν υπάλληλο, ώστε να αντιπαραβάλουν ΚΑΕΚ προς ΚΑΕΚ με τα στοιχεία που αναφέρονται στις δηλώσεις, καθώς και στην πρόσφατη έκθεση αυτοψίας που διενεργήθηκε. Ακόμη τονίστηκε ότι στο στάδιο αυτό κρίνεται απαραίτητη η παρουσία και συνδρομή του νομικού συμβούλου του Δήμου.