logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύεται παρακάτω η παρουσίαση της δημοτικής κίνησης  «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο», “η οποία αφορά τις θέσεις μας, επί των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής κατά το 1ο έτος, μετά την απαγόρευση από πλευράς Δημάρχου κ. Διονύση Ζαμάνη και  του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρου Γιαννουλάτου να παρουσιαστεί κατά την διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Απολογισμό.
Η ενέργεια αυτή της δημοτικής αρχής προκάλεσε την αποχώρηση της δημοτικής κίνησης «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο» από τη συνεδρίαση ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την φίμωση.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Νέας Πνοής παρέμειναν στην αίθουσα δίπλα στους εκπροσώπους των φορέων και  στους δημότες για να ακούσουν τις τοποθετήσεις τους”.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015

Κυρίες και κύριοι,

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του Δημάρχου επί του ετήσιου απολογισμού πεπραγμένων της παράταξής του, επιβεβαιώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, η αναποτελεσματικότητα και η ανεπάρκεια της νέας δημοτικής αρχής.

Σ’ έναν ετήσιο απολογισμό, θα περιμέναμε να ακούσουμε πρωτοβουλίες και έργα, που αφενός θα αποδείκνυαν την αλλαγή φιλοσοφίας στη διοίκηση του Δήμου Διονύσου, την οποία προεκλογικά είχατε υποσχεθεί και αφετέρου τη βελτίωση της καθημερινότητας προς όφελος των δημοτών, που επίσης προεκλογικά είχατε υποσχεθεί.

Ακούγοντας, λοιπόν, την εισήγησή σας κε Ζαμάνη, σχετικά με τα πεπραγμένα της δημοτικής σας ομάδας, συμπεραίνουμε ότι αυτό που καταφέρατε να κάνετε εδώ και ένα χρόνο, είναι η διαχείριση της καθημερινότητας και μάλιστα με μεγάλη αποτυχία.

Επιπλέον, μας προκαλεί σύγχυση η τοποθέτησή σας, διότι μας δίνετε την εντύπωση ότι η σημερινή ημέρα αφορά τον προγραμματισμό σας για το επόμενο έτος και όχι τον απολογισμό του προηγούμενου.

Κατά την προεκλογική περίοδο δεσμευτήκατε να αλλάξετε το μοντέλο της δημαρχοκεντρικής διοίκησης. Πλήρης αποτυχία. Ο συγκεντρωτισμός, η αλαζονεία και η εσωστρέφεια περισσεύουν στη διοίκησή σας. Ορισμένα μόνο παραδείγματα είναι η απουσία σχεδιασμού σε βάθος, η παντελής έλλειψη αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων στις δημοτικές κοινότητες, σειρά παραιτήσεων και άλλα διαλυτικά φαινόμενα…

Κάνετε αναφορά σε ζητήματα καθημερινότητας, στον ετήσιο απολογισμό σας, περιγράφοντας έτσι την αυτονόητη λειτουργία ενός Δήμου.

Απουσία μακροχρόνιου σχεδιασμού και πληθώρα απευθείας αναθέσεων με τη δικαιολογία του κατεπείγοντος. Λειτουργίες και τακτικές προηγούμενων δημοτικών αρχών, τις οποίες είχατε κατακρίνει με τον πιο έντονο τρόπο κε Δήμαρχε, έρχεστε να τις υιοθετήσετε και να τις συνεχίσετε. Ευτυχώς υλοποιήσατε τη δέσμευσή σας για έλεγχο της φορολογητέας ύλης, ενέργεια την οποία επικροτήσαμε και η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων του Δήμου μας. Αναμένουμε εκτός της καλής θέλησης, ενέργειες ουσιαστικές και αποτελεσματικές, οι οποίες θα βάλουν φρένο στις απευθείας αναθέσεις.

Στηρίξαμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε κάθε προσπάθειά σας για συμμετοχή του Δήμου σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Παράλληλα, η αδυναμία ουσιαστικής λειτουργίας της Επιτροπής Διαβούλευσης, το φιάσκο σχετικά με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, Επιχειρησιακό Σχέδιο που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε και αντιμετωπίσθηκε ως ένα δεύτερο τεχνικό πρόγραμμα και άλλα πολλά, αποδεικνύουν την αποτυχία ουσιαστικής διοίκησης αυτόν το πρώτο χρόνο.

Έγιναν προσπάθειες υλοποίησης επιμορφωτικών προγραμμάτων και με εξαίρεση τα καλοκαιρινά προγράμματα για παιδιά –τα οποία κι αυτά οργανώσατε στο πόδι την τελευταία στιγμή, μέσω ιδιωτικής εταιρείας ουσιαστικά και παραβιάζοντας κάθε νόμιμη διαδικασία χρήσης των σχολικών χώρων- η αδυναμία ουσιαστικής και μαζικής συμμετοχής των δημοτών, είναι αποτέλεσμα της εσωστρέφειας με την οποία διοικείτε το δήμο Διονύσου.

Όσο δε, για τη διαχείριση περιβάλλοντος, για τα τεχνικά έργα και τις υποδομές, ακούγοντας κάποιος τον απολογισμό σας, θεωρεί ότι ζει σε άλλο δήμο!!!
Είχαμε προβλέψει και σας είχαμε προειδοποιήσει ότι το τεχνικό πρόγραμμα είναι ουτοπικό, μη υλοποιήσιμο και έκθεση ιδεών. Από τα 25 εκατομμύρια ευρώ περίπου, μόλις τα 7 εκατομμύρια αφορούν έργα, πολλά από τα οποία δεν έχουν καν δημοπρατηθεί, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την απορρόφηση κονδυλίων από χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ και Περιφέρειας. Για ποια επίλυση οικιστικών προβλημάτων που είχατε υποσχεθεί προεκλογικά, μπορείτε να μιλάτε; Που είναι τα έργα πνοής που θα άλλαζαν την όψη της περιοχής μας; Για ποιον εξωραϊσμό των κεντρικών πλατειών και για ποιες παρεμβάσεις μπορείτε να μιλάτε; Ποιος ευθύνεται για τις τεράστιες καθυστερήσεις σε έργα βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών; Ποιος έχει την ευθύνη για την καθυστέρηση λειτουργίας γραφείου πολεοδομίας στο δήμο μας; Αυτά και τόσα άλλα παραδείγματα μας θυμίζουν καθημερινά την ανικανότητα ουσιαστικού σχεδιασμού.
Ο συγκεντρωτισμός και οι τακτικές παλαιοκομματικής κοπής, αποδεικνύουν έλλειψη οράματος που οδήγησε στην κατάργηση του Νομικού Προσώπου για τη Νεολαία, τον Αθλητισμό και τον Πολιτσιμό ΟΝΑΠ ΘΕΣΠΙΣ, στην απαράδεκτη και προκλητική υπολειτουργία των Σχολικών Επιτροπών, στην έλλειψη σχεδιασμού σε θέματα παιδείας και σε τόσα άλλα.

Η εσωστρέφεια της δημοτικής σας αρχής, με βασικές εκφάνσεις της:
Την έλλειψη επικοινωνίας με τους πολίτες,
Την απουσία αντίληψης των προβλημάτων της καθημερινότητας του δημότη,
Την υπεροψία και την επιθετική συμπεριφορά έναντι των συλλογικών φορέων της πόλης και
Την εσκεμμένη έλλειψη ενημέρωσης του πολίτη σε θέματα διοίκησης, με στόχο την αδιαφάνεια και την απουσία ελέγχου,
Την κρατούσα αντίληψη ότι διοικείτε ένα χωριό κι όχι έναν τόσο ιστορικό Δήμο,
είναι το βασικό χαρακτηριστικό της διοίκησής σας κι αυτό που έως τώρα έχει καθορίζει όλες τις ενέργειές σας.

Πάντα καλοπροαίρετοι ως νέα δημοτική κίνηση και ως αντιπολίτευση, που δεν έχει αλλοτριωθεί από τη μακροχρόνια τριβή της με τα τοπικά πολιτικά δρώμενα, γεγονός που προκύπτει άλλωστε από τα στατιστικά στοιχεία που καταθέσαμε, υποδεικνύουμε τις παραλείψεις και τα λάθη και πάντα προτείνουμε λύσεις.

Περιμένουμε στα επόμενα χρόνια της διοίκησής σας, με την ίδια αγωνία όπως και οι δημότες, τις πολυπόθητες διαρθρωτικές αλλαγές στη διοίκηση του Δήμου, η οποία πρέπει να πάψει πλέον να είναι απλά διαχειριστική και διεκπεραιωτική.

Περιμένουμε να δούμε επιτέλους το όραμα που με τόση θέρμη αναπτύξατε προεκλογικά και πείσατε τους πολίτες να σας δώσουν την πλειοψηφία στο Δ.Σ.

Έχουμε διαφορετική αντίληψη για το μοντέλο διοίκησης του δήμου Διονύσου και θα μας βρίσκετε συνεχώς απέναντί σας σε κάθε συγκεντρωτική λειτουργία και σε ζητήματα που κρατούν το δήμο μας στάσιμο και χωρίς αναπτυξιακή προοπτική.

Σας ευχαριστώ πολύ.
Παναγιώτης Μπιτάκος
Δημοτικός Σύμβουλος, Επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο»

Σημείωση της Οδού Διονύσου: Το παραπάνω κείμενο συνοδεύεται από τις 10 διαφάνειες, που έγιναν η αιτία για την αποχώρηση της Νέας Πνοής από τη χθεσινή συνεδρίαση. Λόγω του συνεχιζόμενου προβλήματος στο site της εφημερίδας (σ.σ. το οποίο επιλύεται σύντομα και- ελπίζουμε- οριστικά) είναι αδύνατη η ανάρτησή τους. Γι’ αυτό ζητούμε την κατανόηση και των αναγνωστών της εφημερίδας αλλά και της Νέας Πνοής για την ημιτελή  παρουσίαση των θέσεών της.