logo


Η διαμαρτυρία συμβούλων τόσο της πλειοψηφίας όσο και των παρατάξεων της μειοψηφίας για την προχειρότητα με την οποία η Δημοτική Αρχή χειρίστηκε το θέμα της υποβολής προτάσεων για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016 από το Τοπικό Συμβούλιο, αλλά και η επισήμανση πως καμία από τις περυσινές προτάσεις δεν έχει υλοποηθεί, κυριάρχησαν στη σχετική συζήτηση, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Τ.Σ. Κρυονερίου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως τονίσθηκε χαρακτηριστικά, πέρυσι το Τοπικό χειρίσθηκε με εξαιρετική φειδώ το Τεχνικό Πρόγραμμα, προτείνοντας μόνο τέσσερα έργα- αποχέτευση, κατασκευή του 1ου Δημοτικού Σχολείου, αποπεράτωση και λειτουργία του Παιδικού Σταθμού και μια πλατεία.

Πιο συγκεκριμένα, μετά και την παρουσίαση των προτάσεων για το Τεχνικό Πρόγραμμα, όπως τις εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του Τοπικού Δ. Χριστόπουλος, η Β. Κάουλα από τη Διοίκηση επεσήμανε πως για μια ακόμη φορά, προτείνονται τα ίδια, “γιατί τίποτα από τα περυσινά δεν έχει γίνει. Επιπλέον ο χρόνος λίγων ημερών που μας δόθηκε από την Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών δείχνει πως η διαδικασία θεωρείται τυπική και όχι ουσιαστική υπόθεση” (σ.σ. το αίτημα της Αντιδημαρχίας για την υποβολή προτάσεων από τα Τοπικά Συμβούλια εστάλη στις 18 Σεπτεμβρίου ζητώντας απάντηση μέχρι την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου. Στις 22/9, το αίτημα προωθήθηκε στους τοπικούς φορείς. Ήδη η συζήτηση χθες, όπως είχε επισημάνει η Οδός Διονύσου, ήταν εκπρόθεσμη- και όχι μόνο για το Κρυονέρι, μια που και η Ροδόπολη συνεδρίασε χθες με το ίδιο θέμα, ενώ ο Αγ. Στέφανος θα συνεδριάσει την προσεχή Πέμπτη, με τη Σταμάτα, το Διόνυσο και την Άνοιξη να μην έχουν ορίσει ακόμη ημερομηνία συνεδρίασης). Με τις παραπάνω επισημάνσεις της κ. Κάουλα συμφώνησαν και ο Η. Χιώτης από την Ενωτική Πρωτοβουλία, αλλά και η Α. Χατζηαθανασίου από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου, που επιπλέον ζήτησε στοιχειώδη ιεράρχηση των έργων “ώστε να προταχθούν και να κυνηγηθούν αυτά που είναι έτοιμα”.
Οι προτάσεις του Τοπικού εμπλουτίσθηκαν με τις αντίστοιχες των τριών φορέων που ανταποκρίθηκαν στο σχετικό αίτημα- του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βόρειας Αττικής (ΣΕΒΑ) και των Εθελοντών (ΣΠΠΕΚ)- αλλά και με αυτές της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, όπως παρουσιάστηκαν από τον κ. Χιώτη και από τον επίσης παρευρισκόμενο επικεφαλής της παράταξης και τέως Δήμαρχο Διονύσου Γ. Καλαφατέλη, ο οποίος πολλές φορές χρειάστηκε να υπενθυμίσει πως για πολλά από τα προτεινόμενα έργα υπάρχουν ήδη προμελέτες ή και μελέτες, άρα αυτό που απαιτείται είναι πίεση για τη δρομολόγηση λύσεων. Αξίζει να τονισθεί εδώ πως ο ΣΕΒΑ, αντί άλλων προτάσεων, έστειλε ακριβώς την ίδια με πέρυσι επιστολή, στην οποία υπογραμμίζεται πως και 36 χρόνια μετά την ίδρυση του Συνδέσμου, τίποτα δεν έχει γίνει στο Κρυονέρι, παρά τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων στην περιοχή. Επιπλέον ζητούσε αντιμετώπιση του οδικού και κυκλοφοριακού προβλήματος, ενώ επεσήμαινε την κακή ποιότητα του νερού με συνέπειες τόσο στην υγεία των εργαζομένων όσο και στο μηχανολογικό εξοπλισμό των επιχειρήσεων.

Παρών στη χθεσινή συνεδρίαση και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δ. Ράικος, που εντούτοις, όπως ο ίδιος είπε, παραμένει ενταταλμένος σύμβουλος Κρυονερίου, μια που δεν έχει εκδοθεί απόφαση Δημάρχου για αντικατάστασή του αφότου ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Δημοτική Αρχή. Ο κ. Ράικος τόνισε πως επί 8 μήνες πίεζε τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Ευ. Λυρούδια για την υπογειοποίηση των γραμμών υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ, έργο που θα μπορούσε να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, “αν υπήρχε κάποιος από το Δήμο με αρμοδιότητα να παρακολουθεί τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία”, ενώ κατέθεσε τον προβληματισμό του για το έργο ανακατασκευής και πιστοποποίησης των 7 Παιδικών Χαρών, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, που όμως αφήνει έξω τις άλλες 25 Παιδικές Χαρές του Δήμου.

Στο μακρύ κατάλογο έργων και μελετών που τελικώς εντάχθηκαν στις προτάσεις του Τοπικού περιλαμβάνονται – πλην των ανεκτέλεστων από πέρυσι- η υπογειοποίηση των γραμμών υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ, η ανακατασκευή του ΕΠΑΛ, η κατασκευή ανοιχτού θεάτρου, η συντήρηση και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, ο καθαρισμός ρεμάτων, η κατασκευή κλειστού Γυμναστηρίου, η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ώστε να διορθωθούν τα λάθη που προέκυψαν από την εφαρμογή του, η εξασφάλιση χώρου για Στέκι Νεολαίας, η δημιουργία στάσης του Προαστιακού στο Κρυονέρι κ.λπ.

Στις αιτιάσεις που δέχτηκε για προσωπική ολιγωρία ο Πρόεδρος του Τοπικού απάντησε με την υπόσχεση και τη δέσμευση πως στο εξής θα υπάρχει από πλευράς του συνεχής και άμεση πίεση προς τη Δημοτική Αρχή, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων στην περιοχή.