logo


Δώδεκα θέματα περιελάμβανε η Ημερήσια Διάταξη για τη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου. Από αυτά, 7 αφορούσαν στην παραχώρηση κλειστών σχολικών χώρων σε συλλόγους και σωματεία της πόλης για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και αθλητικών προγραμμάτων, ενώ περιλαμβανόταν ακόμη η έγκριση για την εφαρμογή των δημοτικών προγραμμάτων Δημιουργικής Απασχόλησης και Ψυχαγωγίας σε επτά σχολεία της πόλης.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ενημέρωση σχετικά με τα τρέχοντα ζητήματα της Επιτροπής- εξελίξεις στο θέμα των καθαριστριών, απεντόμωση, ακριβή αντίγραφα των τιμολογίων πετρελαίου, ένορκη διοικητική εξέταση για τη φωτιά στα γραφεία των Επιτροπών το περασμένο Πάσχα. Αν και ήταν πρώτο, τελευταίο εντούτοις συζητήθηκε το αίτημα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την κατάθεση των απολογισμών της Επιτροπής για τα έτη 2012- 2013-2014, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις από τον Πρόεδρο Π. Χρονόπουλο.

Οπότε στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης και των απαραίτητων διευκρινίσεων που πιεστικά ζητήθηκαν από μέλη της Επιτροπής, αποκαλύφθηκε πως το συγκεκριμένο αίτημα- και σύμφωνα με το έγγραφο του Συνεδρίου- στόχο είχε τη διενέργεια κατασταλτικού ελέγχου, μετά και τις αναφορές για σοβαρές παρατυπίες στην τήρηση των οικονομικών στοιχείων και των δύο Σχολικών Επιτροπών αλλά και τη φωτιά στα γραφεία τους.

Το παραπάνω αίτημα του Ελεγκτικού Συνεδρίου σκοντάφτει στην απόφαση της Σχολικής Επιτροπής στην 5η συνεδρίασή της, με την οποία απέρριψε τον απολογισμό, ζητώντας έλεγχο- για να έρθει τώρα το Συνέδριο να ζητήσει πρώτα απολογισμό ώστε εν συνεχεία να προβεί σε έλεγχο!!! Το αίτημα εξάλλου δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ελεγχθούν όλοι οι απολογισμοί των Σχολικών Επιτροπών από το 2011, ενώ εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για όλες τις μέχρι σήμερα αποφάσεις της Επιτροπής που έχουν οικονομικό αντικείμενο, και οι οποίες ενδέχεται να μην μπορούν να εκτελεστούν ή να καταπέσουν.

Επιπλέον: Το εν λόγω έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν συνόδευε, αν και θα έπρεπε, την εισήγηση- ενημέρωση του Προέδρου. Για να το πάρουν μάλιστα- αν και αναπόσπαστο κομμάτι και στοιχείο της ενημέρωσης- τα μέλη έπρεπε, κατά την άποψη της Γραμματείας της Επιτροπής, να υποβάλουν επίσημη αίτηση, όπως αναφέρουν σε καταγγελίες τους στην Οδό Διονύσου!

Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί πως ο κ. Χρονόπουλος έφερε εκτός Ημερησίας Διατάξεως και άλλα 7 θέματα, από τα οποία τρία αφορούσαν σε παραχωρήσεις σχολικών χώρων- συνολικά, λοιπόν, 10 παρεμφερή αιτήματα. Σε όλα η εισήγησή του ήταν θετική, χωρίς καν να εξετάζεται ή να λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο να υπάρχει “σύγκρουση” ωρών και δραστηριοτήτων, τόσο με τα δημοτικά προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης όσο και μεταξύ των σωματείων. Σχετική ήταν και η τοποθέτηση της Προέδρου της Ένωσης Γονέων Α. Τόκα, του Στ. Μιχιώτη και της Τ. Κώνστα εκ μέρους της Δημοκρατικής Ανατροπής, που ζήτησαν την αναβολή των σχετικών αιτημάτων, μέχρι να έρθουν προς συζήτηση ολοκληρωμένα τα προγράμματα δημιουργικής αποσχόλησης και μαζικού αθλητισμού του δήμου και να εξεταστούν παράλληλα με τα αιτήματα των σωματείων.
Στο αίτημα αυτό των τριών μελών ο κ. Χρονόπουλος παρέπεμψε τη διευθέτηση και αντιμετώπιση τυχόν “συγκρούσεων” σε άλλους αρμόδιους του Δήμου.

Ας σημειωθεί, τέλος, εδώ, πως αντίστοιχα θετική ήταν και η εισήγηση της Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξ. Νταγκαλή, 15 ημέρες νωρίτερα, η οποία παρέπεμπε στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και στο Δήμαρχο τις 11 (!) αιτούμενες από σωματεία παραχωρήσεις.