logo


Στις 6 Οκτωβρίου θα γίνει η δημοπρασία, μετά από δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό, του έργου Ανακατασκευή 7 Παιδικών Χαρών του Δήμου Διονύσου- μία για κάθε Δημοτική Κοινότητα-, προϋπολογισμού δαπάνης 600.000 ευρώ (με ΦΠΑ 23%).
Το έργο αφορά στο σύνολο των οικοδομικών, ηλεκτρομηχανολογικών και φυτοτεχνικών εργασιών, όπως φαίνονται στα σχέδια, στις τεχνικές περιγραφές και προδιαγραφές και τα λοιπά συμβατικά τεύχη, για την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου.
Ο τόπος εκτέλεσης του έργου, δηλαδή οι παιδικές χαρές, βρίσκονται: 1)επί των οδών Μακρυγιάννη και Καραολή Δημητρίου στον Αγ. Στέφανο, 2)επί των οδών Μεγ. Αλεξάνδρου και Κανάρη στην Άνοιξη, 3)επί της οδού Αργυρουπόλεως και Αργοναυτών στην Δροσιά, 4)επί της οδού Εύξεινου Πόντου στην Σταμάτα, 5) επί της οδού Μαινάδων και Κίου στον Διόνυσο, 6)επί της πλατείας Μ.Ασίας στο Κρυονέρι, 7) επί της οδού Καραϊσκάκη και Μαραθωνομάχων στη Ροδόπολη.
Σύμφωνα με το τεύχος συγγραφής ειδικών υποχρεώσεων, ο ανάδοχος οφείλει να κατασκευάσει και να αποπερατώσει το έργο μέσα σε προθεσμία εκατόν ογδόντα (180) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.
Η διοίκηση του έργου, η παρακολούθηση και ο έλεγχος ασκούνται από την αρμόδια ∆ιευθύνουσα το έργο Υπηρεσία του ∆ήμου Διονύσου.

Με σκοπό να εξασφαλιστεί το πιστοποιητικό καταλληλότητας που προβλέπεται από τη νομοθεσία, αλλά κυρίως με στόχο την υγιεινή και ασφάλεια των παιδιών που είναι οι χρήστες των χώρων αυτών, η μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου αφορά στην ανακατασκευή των παραπάνω παιδικών χαρών. Η πρόσβαση Α.με.Α. αποτελεί βασική παράμετρο του ανασχεδιασμού.
Όπως τονίζεται στην τεχνική περιγραφή του έργου, “όλες οι επεμβάσεις έχουν τελικό στόχο την πιστοποίηση των υπό αναβάθμιση παιδικών χαρών από επίσημο φορέα πιστοποίησης. Η τελική παραλαβή του έργου θα γίνει από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου μόνο μετά την έκδοση από τον ανάδοχο του πιστοποιητικού καταλληλότητας από την «Επιτροπή ελέγχου παιδικών χαρών». Eπίσης ο κατασκευαστής ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος ή ο εισαγωγέας ή ο διανομέας που θέτουν σε κυκλοφορία στην αγορά εξοπλισμούς παιδικών χαρών, πρέπει να διαθέτουν για καθένα από αυτούς, πιστοποιητικό συμμόρφωσης που έχει εκδοθεί από διαπιστευμένο φορέα ελέγχου και πιστοποίησης με το οποίο αποδεικνύεται η συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις ασφαλείας της σειράς προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 1176. Το πιστοποιητικό συμμόρφωσης μαζί με την πιστοποίηση κατά ΙSO 9001 του κατασκευαστή, περιλαμβάνονται στις προκαταρκτικές πληροφορίες αναφορικά με την ασφάλεια της εγκατάστασης και πρέπει να προσκομίζεται πριν την κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

Η μελέτη αφορά στην εκτέλεση των εξής εργασιών:
1. Αποξήλωση και απομάκρυνση των παιχνιδιών που δεν πληρούν τις προδιαγραφές σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπονται στη σειρά προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 1176 και σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου από την ΤUV HELLAS.
2. Προετοιμασία του εδάφους για επίστρωση του νέου υλικού ασφαλείας.
3. Επίστρωση νέων ελαστικών δαπέδων, σε πάχος τέτοιο ώστε να πληροί τις συνθήκες
ασφαλείας σύμφωνα με το Κρίσιμο Ύψος Πτώσης κάθε παιχνιδιού.
4. Επισκευή υφιστάμενων ή νέα επίστρωση σκληρών δαπέδων.
5. Προμήθεια και τοποθέτηση νέων παιχνιδιών με πιστοποιητικό Εξασφάλισης Ποιοτικού Ελέγχου.
6. Τοποθέτηση περίφραξης με πόρτα.
7. Κατασκευή βρύσης, με τις απαραίτητες εκσκαφές, τοποθέτηση σωληνώσεων, φρεάτια.
8. Τοποθέτηση νέων αυτόνομων ενεργειακά φωτιστικών (φωτοβολταϊκά) .
9. Προμήθεια – τοποθέτηση εξοπλισμού.
10. Φυτεύσεις όπου απαιτούνται μαζί με το απαραίτητο σύστημα αυτόματου ποτίσματος.

Βασική αρχή του ανασχεδιασμού αποτέλεσε το «διδακτικό περιεχόμενο». Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με την επιλογή των σύνθετων οργάνων παιχνιδιού, τα οποία φέρουν ενσωματωμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια. Το «παιχνίδι ρόλων» αποτελεί βασικό συστατικό για την ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών και επιτυγχάνεται κυρίως με τη μορφολογία των παιχνιδιών, με σχήματα που κεντρίζουν τη φαντασία και δημιουργούν σκηνικό.
Η τοποθέτηση στις παιδικές χαρές ηλιακών φωτιστικών με φωτοβολταϊκά διδάσκει στα παιδιά ότι ο ήλιος δίνει ενέργεια, την οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε (τη συλλέγουμε την ημέρα και φωτίζουμε τον χώρο το βράδυ). Ο στόχος αυτής της επέμβασης είναι διπλός:
α) η εξοικείωση των παιδιών στην έννοια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
β) η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των τοπικών αρχών στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, με τη χρήση ανάλογων λύσεων στα κτήρια και τους δημόσιους χώρους.