logo


Μια διαφορετική συναυλία θα παρακολουθήσουμε σήμερα, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ 2015, (παλιός Σταθμός τρένου, Δημοτική Κοινότητα Διονύσου). Το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς «ΛΥΡΑΥΛΟΣ» παρουσιάζει τη μουσική πολιτιστική εκδήλωση «3000 χρόνια Ελληνική Μουσική» με ήχους από 35 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα.
O ΛΥΡΑΥΛΟΣ – Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς» που δημιούργησε ο επί σειρά ετών κορυφαίος μουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθν. Λυρικής Σκηνής,  και της Ορχήστρας των Χρωμάτων, ερευνητής και κατασκευαστής αρχαιοελληνικών οργάνων  Παναγιώτης Στέφος, έχοντας στο πλάι του πολύτιμους συνεργάτες την σύζυγό του Χριστίνα Σιάκη (βιολονίστα στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών) και τα τέκνα του: Μιχάλη (τραγούδι- κρουστά ) και Όλγα (αρχαία έγχορδα, σαντούρι ), μέσω του ομώνυμου συνόλου φέρνει τα αποτελέσματα της ερευνητικής του δουλειάς κοντά στο ευρύ κοινό στηνΕλλάδα και στο εξωτερικό μέσα από καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου.
Ο Λύραυλος, – το όνομα του οποίου προέρχεται απο τον συνδυασμό των δύο δημοφιλέστερων μουσικών οργάνων της αρχαιότητας, λύρας και αυλού (εκφράζουν αντίστοιχα το Απολλώνειο και το Διονυσιακό στοιχείο) – αντιμετωπίζει το μεγάλο αυτό κεφάλαιο του Ελληνικού Πολιτισμού με αίσθημα ευθύνης.
Χωρίς στείρα αρχαιολατρική διάθεση και «εμμονές», ο Λύραυλος προχώρησε εξαρχής θέτοντας ως βασικούς στόχους την εις βάθος μελέτη, την καλαίσθητη και επιστημονική αναβίωση, και την ορθή προβολή της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής.
Με βασικό στόχο να βγει η Μουσική Κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδας από την αφάνεια, αλλά και να φανεί η συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης από τον Ορφέα μέχρι και σήμερα, ο Λύραυλος έχει να επιδείξει ένα πολύπλευρο έργο (ερευνητικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό) που τον οδήγησε σε σημαντικές συνεργασίες και σε μια αξιόλογη διεθνή παρουσία έχοντας κερδίσει την αναγνώριση με την  δουλειά του και με το σημαντικό επίτευγμα να «περνάει» αυτή στο πλατύ κοινό.
Χωρίς στείρα αρχαιολατρική διάθεση και «εμμονές», ο Λύραυλος προχώρησε εξαρχής θέτοντας ως βασικούς στόχους την εις βάθος μελέτη, την καλαίσθητη και επιστημονική αναβίωση, και την ορθή προβολή της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής.
Χωρίς ελιτίστικο ή μουσειακό χαρακτήρα, υποστηρίζει και προβάλλει το σημαντικό αυτό κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με μια προσέγγιση την οποία χαρακτηρίζει η πιστότητα, η ακρίβεια αλλά και η δημιουργικότητα.
Σημαντικό μέρος της όλης δουλειάς του Λύραυλου αποτελεί η επιστημονικά τεκμηριωμένη ανακατασκευή των αρχαίων μουσικών οργάνων, η έρευνα για τον τρόπο παιξίματός τους και ακόμη η χρήση της φωνής.
Τα αρχαία όργανα, ο ήχος και η αισθητική τους, πέρα από την μεταφορά στο σήμερα ήχων μυστηριακών και γεμάτων από την χαρά της ζωής, έχουν αποτελέσει αφορμή για να γραφτεί σύγχρονη μουσική ειδικά γι’αυτά, επιβεβαιώνοντας έτσι τον αστείρευτο πλούτο, τη διαχρονικότητα και την εκπληκτική δυναμική της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης.

Μέλη:

Παναγιώτης Στέφος: αρχαία κιθάρα, λύρα, σύριγξ, κoγχύλια, διπλός αυλός, άσκαυλος. Έρευνα, ενορχήστρωση, ανακατασκευή αρχαίων οργάνων.
Μιχάλης Στέφος: τραγούδι, τύμπανο, κοχύλια.
Χριστίνα Σιάκη: λύρα, πανδουρίδα.
Όλγα Στέφου: βάρβιτος, σαντούρι, φωνητικά.

Ο Λύραυλος επίσης συνεργάζεται:

Άννα Χρονοπούλου: τραγούδι
Ελένη Δάβου: τραγούδι
Αναστασία Έδεν: τραγούδι
Βαγγέλης Μανιάτης: τραγούδι
Μανώλης Παπαδάκης: τραγούδι
Βάσω Πετρόγιαννη: τραγούδι
Χρήστος Βερώνης: τραγούδι
Σόλης Μπαρκή: Κρουστά
Λαμπρινή Αγιαννίτου: χορός
Δημήτρης Λάιος: λύρα, κογχύλια
Κώστας Λάιος: λύρα, κογχύλια

Ώρα έναρξης: 8.30
Είσοδος ελεύθερη

*O Δήμος Διονύσου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και κατοίκων διαθέτει λεωφορείο με το εξής δρομολόγιο: Κρυονέρι(πλατεία) 19.45, Άγιος Στέφανος(σταθμός ΟΣΕ) 19.55, Άνοιξη (Εμπορικό Κέντρο Διάφανο) 20.05, Δροσιά (Vertigo) 20.10, Σταμάτα (Πλατεία) 20.15, Ροδόπολη (φούρνος Φλώρου) 20.20, Διόνυσος (Πρατήριο ΕΚΟ) 20.25.