logo


Παρόλο που η αρμοδιότητα ανήκει στις Περιφέρειες, ο Δήμος Διονύσου, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από το οποίο απουσίαζε σύσσωμη η παράταξη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, χθες Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, θα καθαρίσει ρέματα της πόλης, και ειδικά στις περιοχές όπου οι πλημμύρες απειλούν σπίτια. Αυτό τόνισε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, ο οποίος έφερε το σχετικό θέμα εκτός Ημερήσιας Διάταξης, ως εξαιρετικά επείγον, μια που το φθινόπωρο και οι βροχές είναι προ των πυλών. Τα ρέματα που, σύμφωνα με τη γενική μελέτη και προμέτρηση της Τεχνικής Υπηρεσίας πρέπει άμεσα να καθαριστούν, είναι της Αγ. Παρασκευής στην Άνοιξη, της Σωκράτους στον Άγ. Στέφανο, της Αμυγδαλέζας στη Σταμάτα, καθώς και η περιοχή στην απόληξη του αγωγού ομβρίων της οδού Ρ. Φεραίου μέχρι το ρέμα Κρυστάλλη στον Άγ. Στέφανο.
Πιο συγκεκριμένα, μετά και από πρόσκληση του Δήμου προς την Περιφέρεια να προβεί στον καθαρισμό των ρεμάτων, η τελευταία δήλωσε αδυναμία να εκτελέσει εγκαίρως το έργο, λόγω έλλειψης προσωπικού και μηχανημάτων. Μπροστά στο ενδεχόμενο να “πνιγούν” σπίτια και κάτοικοι ακόμη μια φορά, ο Δήμος θα προχωρήσει στον καθαρισμό των ρεμάτων με το ποσόν των 10.000 ευρώ που είναι ήδη εγγεγραμμένο στον Προϋπολογισμό του 2015: “Αν και προτείνουμε το έργο να γίνει με απ’ ευθείας ανάθεση, πιστεύουμε πως θα πετύχουμε πολύ καλή τιμή από τους εργολάβους της περιοχής και έτσι θα καθαριστούν περισσότερα ρέματα απ’ όσα προβλέπει η μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας”, δήλωσε ο κ. Ζαμάνης.
Το θεσμικό κίνδυνο να μεταφερθεί εμμέσως η αρμοδιότητα από την Περιφέρεια στο Δήμο χωρίς όμως και τη μεταφορά αντίστοιχων πόρων, τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Γ. Φωτάκης, ενώ όλοι οι συνάδελφοί του συμφώνησαν με την πρόταση της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου να ασκηθεί πίεση, ώστε να καλυφθεί από την Περιφέρεια ένα μέρος τουλάχιστον του κόστους καθαρισμού.

Το θέμα θα συζητηθεί εκτός Ημερήσιας διάταξης και στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ώστε να εγκριθεί η δαπάνη και η απ’ ευθείας ανάθεση.

Aξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως τα ρέματα δεν έχουν καθαριστεί επί σειρά ετών, με τα οδυνηρά αποτελέσματα που έζησε η πόλη στις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου φθινόπωρου.