logo


Αποφασίστηκε χθες βράδυ (26/8) κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο η υλοποίηση των δημοτικών Προγραμμάτων Δημιουργικής Απασχόλησης και Ψυχαγωγίας, που απευθύνονται σε παιδιά Δημοτικού, θα πραγματοποιούνται τις απογευματινές ώρες και θα διαρκέσουν από το Σεπτέμβριο 2015 μέχρι τον Ιούνιο 2016. Απόντος του αρμόδιου Αντιδημάρχου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντή, ο οποίος με επιστολή του ενημέρωνε για ανειλημμένες υποχρεώσεις, την εισήγηση ανέλαβε ο συναρμόδιος Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Β. Κοκμοτός. Ο κ. Κοκμοτός τόνισε ιδιαιτέρως πως τα εν λόγω Προγράμματα, που θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά στο Δήμο Διονύσου, μετά και την επιτυχημένη διεξαγωγή των καλοκαιρινών camps, δεν έρχονται για να αντικαταστήσουν ή να υποκαταστήσουν τα σχολικά προγράμματα, θα συζητηθούν και από τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, αλλά και από τους αρμόδιους σχολικούς συμβούλους. “Προσωπικά χαίρομαι όταν βλέπω λεφτά του Δήμου να πηγαίνουν στην παιδεία ή στην υγεία”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος.
“Πρόχειρη εισήγηση με λάθος σκεπτικό”
Σωρεία αντιρρήσεων εντούτοις για τα προγράμματα εκφράστηκαν από τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Τόσο η Ενωτική Πρωτοβουλία, όσο και η Νέα Πνοή για το Διόνυσο- παρόλο που κατά δήλωσή τους συμφωνούν με τέτοιες πρωτοβουλίες- επέμειναν πως η εισήγηση είναι πρόχειρη και “στον αέρα”, χωρίς να δίνει κανένα συγκεριμένο στοιχείο για το περιεχόμενο των προγραμμάτων, τον αριθμό των παιδιών, τις ώρες εφαρμογής, τους εκπαιδευτές- ενώ πολύ συγκεκριμένο αντιθέτως ήταν το ποσόν που εκτιμάται πως θα στοιχίσουν τα Προγράμματα (σ.σ. 175.000 ευρώ για τους 9 μήνες υλοποίησης).
“Αναφέρετε πως στη διάρκεια των προγραμμάτων θα γίνεται ελεύθερη μελέτη. Γνωρίζετε πως κάτι τέτοιο απαγορεύεται να γίνεται από ιδιώτες μέσα στα σχολεία; Μιλάτε για σχολεία όπου δεν θα εφαρμοστεί το ολοήμερο πρόγραμμα. Αγνοείτε το γεγονός πως όλα τα σχολεία του Δήμου είναι ολοήμερα; Πότε δηλαδή τα παιδιά θα παρακολουθούν τα προγράμματα αυτά, τη νύχτα; Για πόσα παιδιά, πόσες ώρες, πόσους εκπαιδευτές μιλάμε; Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, γιατί η εισήγησή σας σε πολλά σημεία γεννά σημαντικά θέματα νομιμότητας” επεσήμανε ο επικεφαλής της Νέας Πνοής Π. Μπιτάκος.
Συμφωνώντας στα παραπάνω, ο τέως Δήμαρχος και επικεφαλής της Ενωτικής πρωτοβουλίας Γ. Καλαφατέλης, εγκάλεσε επιπλέον τη Δημοτική Αρχή γιατί δεν είχε εγκαίρως φροντίσει, ώστε σχολείο του Δήμου να πιστοποιηθεί ως Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, κάτι που θα σήμαινε πως ο Δήμος θα επιχορηγείτο- και μάλιστα με πολύ μεγάλο χρηματικό ποσόν- από την ΕΕΤΑΑ για τα Προγράμματα.
Από την πλευρά της Δημοκρατικής Ανατροπής ο Σπ. Σπηλιώτης επέμεινε ιδιαιτέρως στην επιφύλαξη, “μέχρι και άρνηση”, για την υλοποίηση των προγραμμάτων από ιδιωτική εταιρεία, με το Δήμο να μην έχει περιθώριο παρέμβασης, και πρότεινε αφενός να εκπονηθεί κανονισμός λειτουργίας αυτών των δράσεων και αφετέρου να βοηθούν στη διεκπεραίωσή τους μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου, για να εξασφαλισθεί η συνέχεια και η συνέπεια στο εν λόγω έργο.
Δ. Ζαμάνης: Δημιουργούμε το εργαλείο
“Αρνούμαι το χαρακτηρισμό “πρόχειρη”. Αντιθέτως, σκόπιμα γενική είναι η εισήγηση, μια που για πρώτη φορά τέτοια Προγράμματα εκπονούνται στην πόλη μας και επιβάλλεται να είμαστε ευέλικτοι, ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών. Η εξειδίκευση και συγκεκριμενοποίησή τους θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον- όπως ακριβώς έγινε και με τα καλοκαιρινά camps, όταν προβλέπαμε θέσεις για 500 παιδιά και καταφέραμε τελικά να ικανοποιήσουμε 1100 αιτήσεις. Διαβεβαιώνω δε το Σώμα πως όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες θα τηρηθούν μέχρι κεραίας”, τόνισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Διονύσου, προσθέτοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια τα Προγράμματα να είναι δωρεάν ή έστω με συμβολικό αντίτιμο, ενώ ήδη μεθοδεύεται από τη Διοίκηση η πιστοποίηση ενός σχολείου ως Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ).
Η εισήγηση τελικώς ψηφίστηκε, όπως ήδη ελέχθη, κατά πλειοψηφία, αφού απαλείφθηκε το σημείο για την «ελεύθερη μελέτη» που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην τελική έγκριση της απόφασης. Για την ιστορία, οι 16 παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής υπερψήφισαν το θέμα, οι κύριοι Σπηλιώτης και Δ. Ράικος ψήφισαν λευκό, ενώ Ενωτική Πρωτοβουλία και Νέα Πνοή ψήφισαν ΠΑΡΩΝ.