logo


Με κοινό Δελτίο Τύπου, που υπογράφουν οι δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας Ενωτική Πρωτοβουλία, Νέα Πνοή για το Διόνυσο και Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου- όχι όμως κι η Λαϊκή Συσπείρωση- καθώς και ο ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος Δ. Ράικος, καταδικάζουν τα όσα συνέβησαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν και επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα για την κατάργηση ή μη του ΘΕΣΠΙ. Πιο συγκεκριμένα οι υπογράφοντες καταφέρονται εναντίον των Δημάρχου Δ. Ζαμάνη και προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτου, εγκαλώντας τους για κατάφωρη παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, για αντιδημοκρατική, παράτυπη, παράνομη αλλά και μεθοδευμένη διεξαγωγή της συνεδρίασης, με στόχο να φιμωθούν όσοι έχουν αντίθετη ή διαφορετική άποψη για το θέμα. Επιπλέον οι υπογράφοντες δηλώνουν “παρόντες και σε πλήρη εγρήγορση, για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια καταστρατήγησης των θεσμών και των νόμων και θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να το πράξουμε”:

Η Τρίτη 21 Ιουλίου 2015 θα περάσει στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης του Δήμου Διονύσου, ως η ημέρα κατάλυσης της δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Οι Δημοτικές Παρατάξεις της αντιπολίτευσης, «Ενωτική Πρωτοβουλία», «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο»«Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου» και ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Ράικος, με αφορμή τα πρωτοφανή συμβάντα που έλαβαν χώρα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου 2015, επί της συζητήσεως της κατάργησης ή μη του Νομικού Προσώπου για τη Νεολαία, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό «ΟΝΑΠ ΘΕΣΠΙΣ», απευθυνόμαστε σε κάθε δημότη, σε κάθε δημοκράτη πολίτη του Δήμου μας και καταγγέλλουμε:

  • Την κατάφωρη παραβίαση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και την πραξικοπηματική κατάλυση της εύνομης και δημοκρατικής λειτουργίας του Σώματος, από το Δήμαρχο Διονύσου Διονύση Ζαμάνη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρο Γιαννουλάτο.
  • Την αντιδημοκρατική, παράτυπη και παράνομη διαδικασία διεξαγωγής της 16ης συνεδρίασης, που εφήρμοσαν μεθοδευμένα, τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, με στόχο τον αποκλεισμό του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΝΠΔΔ «ΟΝΑΠ ΘΕΣΠΙΣ» κ.κ. Βασίλη Δαρδαμάνη και Δημήτρη Ράικου αντίστοιχα, από την συζήτηση και εν συνεχεία από την ψηφοφορία για την κατάργηση ή μη του Νομικού Προσώπου, καθώς η θέση τους επί της κατάργησης ήταν αρνητική.
  • Τη μεθόδευση της διαδικασίας από το Δήμαρχο και από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να απαξιωθούν και να φιμωθούν εντελώς οι έχοντες διαφορετική θέση και άποψη (είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης) κι ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά την ανάπτυξη του Πολιτισμού και του Αθλητισμού στον τόπο μας, να καταλήξει να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς διαβούλευση επί της ουσίας του, εκ των ενόντων.

Συγκεκριμένα αναφερόμαστε:

  • Στην εσκεμμένη καθυστέρηση έναρξης της συνεδρίασης κατά μία ώρα περίπου, προκειμένου να επιτευχθεί από πλευράς δημοτικής αρχής η επιθυμητή απαρτία υπέρ της ψήφισης της κατάργησης.
  • Στην αυθαίρετη και αντιδεοντολογική ερμηνεία «κατά το δοκούν» του υφισταμένου Κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς μάλιστα αυτή να συνοδεύεται από σχετική γραπτή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Δήμου, βάσει της οποίας ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρος Γιαννουλάτος – με την ανοχή του Δημάρχου και των υπολοίπων Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας- απαγόρευσε πραξικοπηματικά στους δύο αιρετούς της παράταξής του, Βασίλη Δαρδαμάνη και Δημήτρη Ράικο, να καταθέσουν στο Σώμα τις θέσεις τους για την κατάργηση ή μη του Νομικού Προσώπου, στο οποίο προήδρευαν, και να ενημερώσουν για τα πεπραγμένα και την υφισταμένη κατάσταση στο Νομικό Πρόσωπο ως οι πλέον ιθύνοντες.
  • Στον εμπαιγμό των παρευρισκομένων δημοτικών συμβούλων, μελών Σωματείων και δημοτών, καθώς τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, προσπάθησαν να παραπλανήσουν περί του νομίμου της διαδικασίας που μεθόδευσαν, δηλώνοντας ψευδώς, ότι δήθεν είχαν εξασφαλίσει τη  γνωμάτευση του Νομικού Συμβούλου του Δήμου περί του σύννομου του αποκλεισμού από τη συζήτηση και την ψήφιση του θέματος του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Θέσπιδος – παραδεχόμενοι εν τέλει ότι η γνωμάτευση ήταν …. προφορική – κι ότι είχαν απευθυνθεί και στο Ανώτατο Όργανο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – η οποία απάντησε ότι δεν έχει χειριστεί τέτοια περίπτωση στο παρελθόν και δεν έδωσε σαφή απάντηση.    
  • Στην ολοσχερώς αντιδημοκρατική και απαξιωτική στάση του Δημάρχου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου έναντι των συνεργατών τους και των δημοτικών συμβούλων σύσσωμης της μειοψηφίας, τις προτάσεις και τις τοποθετήσεις των οποίων απέρριπταν επιδεικτικά οι δυο τους, χωρίς να τις θέτουν καν προς διαβούλευση στο Σώμα, καταλύοντας κάθε έννοια νόμιμης λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Καταγγέλλουμε τις εικόνες ντροπής του Δημοτικού Συμβουλίου, την ένοχη σιωπή των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας για όσα διαδραματίστηκαν ενώπιόν τους, πλην των κ.κ. Βασίλη Δαδραμάνη, Δημήτρη Ράικου και Θανάση Κρητικού, την αδιάλλακτη και άκρως επικίνδυνη στάση του Προέδρου Σπύρου Γιαννουλάτου, τη στάση «μονάρχη» του ίδιου του Δημάρχου, που εξανάγκασαν και τις τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση, ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας και μη νομιμοποίησης της θεσμικής εκτροπής που μεθοδεύθηκε και εκτελέστηκε ενώπιον όλων των παρευρισκομένων, δημοτικών συμβούλων, δημοσιογράφων, μελών συλλόγων και δημοτών. 

             Αγαπητοί συνδημότες, συμπληρώθηκε ένα χρόνος περίπου από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής και είναι πλέον περισσότερο από εμφανές σε όλους μας, ότι μια συγκεκριμένη μειοψηφική ομάδα των Ανοικτών Οριζόντων,  που αποτελείται κατά βάση από τα στελέχη της ΑΔΚ του κου Πασιπουλαρίδη, διοικεί το Δήμο με αυταρχισμό, αδιαφάνεια, καταστρατηγώντας και κουρελιάζοντας κάθε έννοια δημοκρατίας και συναίνεσης

Πλην όμως, υπενθυμίζουμε στους έχοντες ασθενή μνήμη, ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εκπροσωπούν το 72% του εκλογικού σώματος του Δήμου Διονύσου, έναντι του 28% της δημοτικής αρχής.

Η ανεξαρτητοποίηση του Δημοτικού Συμβούλου κου Δημήτρη Ράικου, αποτελεί το πρώτο πλήγμα στην εσωστρεφή και αδιαφανή διοίκηση Ζαμάνη και ταυτόχρονα την πρώτη αχτίδα φωτός προς την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης, για την οποία όλοι εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε.

Περιμένουμε από το υγιές τμήμα της πλειοψηφίας να λάβει επιτέλους θέση. Να θυμίσουμε ότι κάποιοι εξ αυτών, όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, υποστήριζαν ένθερμα την τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών, ενώ σήμερα σιωπούν και σκύβουν το κεφάλι, μπροστά στην αυταρχική συμπεριφορά Ζαμάνη-Γιαννουλάτου. Τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά των έως τώρα συνεδριάσεων το αποδεικνύουν. 

Πέρα και πάνω απ’όλα όμως, υπάρχει πάντα η κρίση των δημοτών και των κατοίκων του Δήμου μας και σ’αυτούς απευθυνόμαστε. Δε θα υποχωρήσουμε από κανένα νόμιμο δικαίωμά μας και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να φιμώσει με οποιοδήποτε τρόπο την έκφραση της δημοκρατίας.      

Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και επικίνδυνη πρακτική της δημοτικής αρχής, καθώς για εμάς τίθεται πλέον μείζον θέμα δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και πολιτικής ηθικής

 Δηλώνουμε παρόντες και σε πλήρη εγρήγορση, για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια καταστρατήγησης των θεσμών και των νόμων και θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να το πράξουμε. 

 Αυτή η «ελεύθερη πτώση» πρέπει επιτέλους να σταματήσει, πριν να είναι πολύ αργά για την πόλη και τους ανθρώπους της

Για την ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Γιάννης Καλαφατέλης

Για την ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ Παναγιώτης Μπιτάκος

Για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Γιώργος Ζυγούνας

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Δημήτρης Ράικος