logo


Με δήλωσή του στην Οδό Διονύσου ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντής επισημαίνει τη σημαντική βλάβη στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, στην πρόσφατη “συγκρουσιακή” συνεδρίασή του, και  προσθέτει πως με την “πολιτικά αποστειρωμένη διαδικασία” που τελικά ακολουθήθηκε, απετράπη η ουσιαστική συζήτηση γύρω από την ανάγκη διατήρησης ή κατάργησης του ΘΕΣΠΙ:

Άστοχες πολιτικές πρακτικές προκάλεσαν σημαντική βλάβη στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν επέτρεψαν την ουσιαστική συζήτηση επί ενός θέματος μείζονος σημασίας. Με βάση την εισήγηση, θα έπρεπε να εξεταστούν οι θεσμικές αδυναμίες και τα εγγενή προβλήματα στη λειτουργία του νομικού προσώπου, καθώς και η πιθανότητα επιβίωσης μετά από την εξυγίανσή του στην περίπτωση της διατήρησης. Όπως επίσης, η επάρκεια και η βιωσιμότητα του διαδόχου σχήματος, η διαχείριση των μεταβατικών δυσκολιών, καθώς και τα άμεσα πρακτικά προβλήματα στην περίπτωση της κατάργησης.

Αυτό όμως που συνέβη μετά την συγκρουσιακή φάση, ήταν μια πολιτικά αποστειρωμένη διαδικασία, όπου αποφασίστηκε η κατάργηση του νομικού προσώπου. Το πρόβλημα είναι ότι η εκούσια ή ακούσια απουσία των υποκειμένων σε κριτική και των εκφραστών αμφισβήτησης αφήνει αναπάντητα πολλά ζητήματα και δυσκολεύει την πολιτική νομιμοποίηση της απόφασης. Γι΄αυτή την στρέβλωση είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Αλλά δεν αναλογεί σε όλους το ίδιο μερίδιο.