logo


Τα πρώτα αποτελέσματα από την έρευνα των υπηρεσιών του Δήμου σχετικά με τη φορολογητέα ύλη στις επιχειρήσεις που εδρεύουν στη Βιομηχανική Ζώνη της πόλης είναι ήδη ορατά:  Στη χθεσινή του, Τρίτη 14 Ιουλίου, συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι σε 100 δόσεις θα πληρωθούν χρέη συνολικού ύψους 1.300.000 ευρώ δυο επιχειρήσεων, μεγαλοοφειλετών του Δήμου, που δεν είχαν δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά τους στη φορολογητέα ύλη επί σειρά ετών.

Πρόκειται, ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις BIC και ΣΚΑΓΙΑΣ  που εδρεύουν στην Άνοιξη και το Κρυονέρι αντιστοίχως, και με αίτησή τους- κατόπιν σχετικής έρευνας και πρόσκλησης του Δήμου- ζήτησαν να υπαχθούν στη σχετική ρύθμιση των 100 δόσεων. Να σημειωθεί πως το ποσόν- περίπου 1.150.000 ευρώ για τη BIC και 165.300 ευρώ για την ΣΚΑΓΙΑΣ- αφορά στη φετινή οφειλή τους καθώς και στα πρόστιμα της τελευταίας πενταετίας.

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Οικονομικών Στ. Μαγγίνα, οι παραπάνω είναι μόνο δυο από τις επιχειρήσεις που έχουν ζητήσει να υπαχθούν στη ρύθμιση, ενώ το συνολικό βεβαιωμένο ποσόν- για το οποίο έχει ζητηθεί η ίδια ρύθμιση από εταιρείες της περιοχής- ανέρχεται μέχρι στιγμής στο 1.600.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις για τις οποίες τέτοιο αίτημα δεν έχει υποβληθεί.

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, που φέρνει στο ταμείο του Δήμου πάνω από ενάμιση εκατομμύριο, εξέφρασε ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή: “Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια προσπάθεια καταγραφής τής επί χρόνια αδήλωτης φορολογητέας ύλης και το κέρδος για το Δήμο θα είναι τεράστιο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμάνης.

“Ήταν στις προθέσεις μας από το 2012 αλλά δεν προλάβαμε”, απάντησε ο τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, ευχόμενος τα νέα αυτά ανταποδοτικά έσοδα να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των δημοτικών τελών. Την ικανοποίησή τους, εξάλλου,  εξέφρασαν όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας:

“Την αμέριστη έγκριση και συμπαράσταση”, έδωσε από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο ο Γ. Φωτάκης.

“Είναι άδικο να φορολογούνται οι πολίτες και να μην συμβάλλουν οι επιχειρήσεις. Για κανένα λόγο να μην αποκρυβεί το ποσόν της αδήλωτης φορολογητέας ύλης που είναι τεράστιο”, ζήτησε ο Γ. Ζυγούνας από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου.

“Να μην μένουν στο φορολογικό απυρόβλητο οι επιχειρήσεις”, ζήτησε, τέλος, και η Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση.