logo


Δεν πρόλαβε να συμπληρώσει ενάμιση μήνα λειτουργίας το νεοσύστατο Αυτοτελές Τμήμα Πολεοδομίας στο Δήμο Διονύσου και… ξαναέκλεισε- προσωρινά τουλάχιστον! Αιτία η προσφυγή 8 υπαλλήλων- 5 από την Τεχνική Υπηρεσία και 3 από το Τμήμα Πολεοδομίας-  κατά των κανονιστικών αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου με τις οποίες συστήνεται το Τμήμα. Στην προσφυγή τους, με την οποία ζητούν την ακύρωση των αποφάσεων του Δ.Σ. οι 8 μηχανικοί επικαλούνται λόγους διοικητικούς και λειτουργικούς. Επιπλέον, στην προσφυγή, που υποβλήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις 3 Ιουνίου, υποστηρίζουν πως δεν είναι εκπαιδευμένοι και εξοικειωμένοι με το αντικείμενο που περιλαμβάνει ελέγχους μελετών, καθώς και θέματα οικοδομικά και κτηριοδομικού κανονισμού. Διαψεύδουν έτσι τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Τεχνικών Υπηρεσιών Ευ. Λυρούδια που σε συνέντευξή του στην Οδό Διονύσου στις αρχές του χρόνου τόνιζε πως οι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας που θα απασχοληθούν στην Πολεοδομία θα επιμορφωθούν κατάλληλα. Αναλυτικά η προσφυγή τους αναφέρει τα παρακάτω:

*Λόγω του μεγέθους του Δήμου, προβλέπεται Διεύθυνση και όχι Τμήμα Πολεοδομίας

*Δεν έχει προηγηθεί αναμόρφωση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, που να προβλέπει την ίδρυση Αυτοτελούς Τμήματος, “ώστε η άσκηση των καθηκόντων των τεχνικών υπαλλήλων να αποτελεί αντικείμενο οργανωμένου υπηρεσιακού σχήματος με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και κατάλληλη ιεραρχία”

*Δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και εξοικειωμένοι με το αντικείμενο

*Τους ζητείται η άσκηση παράλληλων καθηκόντων, που όπως υποστηρίζουν, επιτρέπεται μόνο για περιορισμένο διάστημα

*Γεγονός που, με τη σειρά του, αποδεικνύει έλλειψη προσωπικού

*Προκαλείται έτσι κίνδυνος και για τα συμφέροντα του Δήμου αλλά και για την εργασιακή τους σχέση.

Την προσφυγή υπογράφουν οι Γ. Μπαλαδάκης, Δ. Νίκα, Α. Εξάρχου, Ε. Χαμακιώτη, Π. Αναγνωστοπούλου, Γ. Φαράχ, Σ. Βουτσινά και Μ. Σπυροπούλου. Αξίζει να σημειωθεί πως την προσφυγή δεν συνυπογράφει η Σ. Μουζάκη, προϊσταμένη του Τμήματος Οικοδομικών Αδειών, η οποία επίσης εντάσσεται στο δυναμικό του Τμήματος Πολεοδομίας. Παράλληλα, με ατομικές προσφυγές και σε μεταγενέστερη ημερομηνία (12 Ιουνίου) προσβάλλουν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου οι Γ. Μπαλαδάκης και Π. Αναγνωστοπούλου, επικαλούμενοι τους ίδιους εν πολλοίς με την ομαδική προσφυγή λόγους.

Ήδη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με έγγραφό της (15 Ιουνίου) ζητεί από το Δήμο την άμεση αποστολή των θέσεών του πάνω  στους ισχυρισμούς των υπαλλήλων, ενώ οι κάτοικοι και δημότες παραπέμπονται εκ νέου στην- προβληματική, λόγω ασφυκτικής έλλειψης προσωπικού-  Πολεοδομία Καπανδριτίου.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθούν και τα παρακάτω: Σύμφωνα με υπουργική απόφαση του 2014, μπορούν οι Δήμοι να συστήσουν τη δική τους πολεοδομική υπηρεσία μέχρι τέλους του 2016. Υλοποιώντας την απόφαση αυτή, και με δεδομένη την πλήρη αποδυνάμωση της Πολεοδομίας Καπανδριτίου όπου υπάγεται ο Δήμος Διονύσου μαζί με τον Δήμο Ωρωπού και το Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Τεχνικών Υπηρεσιών Ευ. Λυρούδιας προχώρησε στην πρόταση για την ίδρυση του Τμήματος, η οποία επισφραγίστηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Απρίλιο. Νέα απόφαση με το ίδιο αντικείμενο ελήφθη τον Μάιο με την προσθήκη της ακριβούς ημερομηνίας έναρξης λειτουργίας της Πολεοδομίας, μετά από σχετικό αίτημα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Επικεφαλής του νεοσύστατου Τμήματος, με απόφαση Δημάρχου, τοποθετήθηκε λίγο αργότερα η δημοτική σύμβουλος Π. Ταουξή.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της τελευταίας σε παλαιότερο ρεπορτάζ της Οδού Διονύσου, οι αρμοδιότητες της Πολεοδομίας του Δήμου περιλαμβάνουν: Χρήσεις γης και ό,τι σχετικό με το τοπογραφικό, έκδοση οικοδομικών αδειών  και εργασιών μικρής κλίμακας, τακτοποίηση και διευθέτηση των προστίμων για τα αυθαίρετα και εξέταση αιτημάτων πολιτών, που αφορούν σε πολεοδομικές διευθετήσεις. Για το σκοπό αυτό προγραμματιζόταν η μεταφορά του τεράστιου αρχείου του Δήμου από το Καπανδρίτι, κίνηση που έχει “παγώσει”, όπως και η εξυπηρέτηση των πολιτών από το Δήμο, μέχρι την εκδίκαση της ομαδικής προσφυγής των υπαλλήλων, που έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι τις 3 Αυγούστου, και των ατομικών με ορίζοντα τις 12 Αυγούστου.

Σημειώνεται, τέλος, και τούτο: Η Οδός Διονύσου, ως όφειλε, απευθύνθηκε σε έναν από τους προσφεύγοντες υπαλλήλους, ο οποίος αρνήθηκε πως με την προσφυγή, άρα και με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Πολεοδομίας, δημιουργείται πρόβλημα με τους πολίτες του Δήμου Διονύσου. Όταν από την πλευρά της εφημερίδας, του υπενθυμίσαμε το κόστος της βενζίνης, την ταλαιπωρία των κατοίκων που εξυπηρετούνται μαζί με αυτούς του Ωρωπού και του Βαρνάβα, καθώς και την υποστελεχωμένη Πολεοδομία Καπανδριτίου, μας παρέπεμψε στην… Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικής Μέριμνας του Δήμου Ευ. Αλεξανδρή! Η οποία αρνείται κάθε ανάμιξη στην υπόθεση, ενώ επιπλέον κάνει λόγο για την ανάγκη σήμερα να προταχθεί πάση θυσία το συμφέρον των πολιτών.

Τα παραπάνω συμβαίνουν τη στιγμή που: Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει δώσει εντολή στην Πολεοδομία Καπανδριτίου να εξυπηρετεί το Διόνυσο, μέχρι την έκδοση της απόφασης για την προσφυγή των υπαλλήλων, αλλά η Πολεοδομία του γειτονικού Δήμου αρνείται την εξυπηρέτηση περιμένοντας εντολή του δημάρχου Ωρωπού Θ. Ρούση!!!