logo


Για πολλοστή φορά οι δημοτικοί σύμβουλοι δήλωσαν- και αποφάσισαν κατά πλειοψηφία- πως για τελευταία φορά θα υπερψηφίσουν τις επιχορηγήσεις του Δήμου προς τους φορείς της πόλης, με τον τρόπο που έρχονται μέχρι σήμερα στο Δημοτικό Συβούλιο. Δηλαδή: Χωρίς κανένα απολύτως κριτήριο και με μοναδικό γνώμονα το συνολικό ύψος της επιχορήγησης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5% των τακτικών εσόδων του Δήμου, εν προκειμένω τις 250.000 ευρώ για πέρυσι και φέτος. Και πράγματι, τα χρήματα που χθες βράδυ, 26 Ιουνίου, δόθηκαν συνολικά στους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους και στους Ιερούς Ναούς ανέρχονται σε 210.500 ευρώ, παρόλο που η αρχική εισήγηση ανερχόταν στις 150.000 ευρώ. Από πολλές πλευρές- Διοίκησης και μειοψηφιών- αλλά και από τον ίδιο τον εισηγητή Αντιδήμαρχο Παιδείας εκφράσθηκαν επιφυλάξεις, αντιρρήσεις, διαμαρτυρίες και ενστάσεις για τη συνεχιζόμενη μετάγγιση δημοτικού χρήματος- πολλές φορές εις διπλούν, και μέσω του ΘΕΣΠΙ- στους πολυπληθείς συλλόγους της πόλης, χωρίς ο Δήμος να γνωρίζει σχεδόν ποτέ, αυτά τα χρήματα πώς αξιοποιούμενα επιστρέφουν στους δημότες. Επιπλέον επανήλθε στη συζήτηση η κατά καιρούς εξαγγελθείσα πρόθεση της Διοίκησης να προχωρήσει σε πριμοδότηση συγχωνεύσεων των πολλών ομοειδών συλλόγων και σωματείων που δρουν στο Δήμο, “ώστε να επιτευχθεί ομογενοποίηση των κατοίκων αλλά και οικονομία κλίμακας”, όπως είπε ο δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης. Ανήγγειλε μάλιστα πως μέχρι τέλους Ιουλίου θα έχει εκπονηθεί κανονισμός και διαδικασία για την παραχώρηση χώρων και την επιχορήγηση των σωματείων, ώστε το θέμα να έρθει του χρόνου προς ψήφιση σε διαφορετική τελείως βάση.

Ο ίδιος, πάντως, αποδείχθηκε αρνητικός πρωταγωνιστής στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μια που ευχαρίστησε δημοσίως τον πρόεδρο του ΘΕΣΠΙ Β. Δαρδαμάνη για τη συμβολή του στην επιτυχία των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων του Δήμου, ενώ είναι παγκοίνως γνωστό πως η επιτυχία των camps- καλοκαιρινού και αθλητικού- καθώς και η οργάνωση των χειμερινών δράσεων για τη νεολαία, πιστώνεται πλήρως και απολύτως στην Αντιδημαρχία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Η.Υφαντή και των υπηρεσιακών συνεργατών του. Η δήλωση του Δημάρχου ανάγκασε τον κ. Υφαντή σε αποχώρηση από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ άδηλες παραμένουν οι προθέσεις του για το μέλλον του στη Διοίκηση. Αποχώρησε επίσης η Αντιδήμαρχος Οικονομιικών Σ. Μαγγίνα, της οποίας η πρόταση για αύξηση του ποσού προς τον Ιερό ναό του Αγίου Ιωάννου στη Ροδόπολη δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία.

Εντύπωση,τέλος,  προκάλεσε η λευκή ψήφος της Νέας Πνοής για το Διόνυσο: Παρόλο που ο επικεφαλής της Π. Μπιτάκος στη διαπαραταξιακή επιτροπή που συζήτησε το θέμα είχε συνταχθεί με την εισήγηση, εντούτοις χθες βράδυ τόσο ο ίδιος όσο και οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του που παρίσταντο (σ.σ. απουσίαζε η Κ. Αυγέρη) δηλώνοντας πως “κατανοούν τις ανάγκες των συλλόγων”, ψήφισαν λευκό.

Β. Κοκμοτός: Υπερβολικό σήμερα το ποσόν

Η εισήγησή του ήταν για το ποσόν των 210.500 ευρώ προς τους φορείς, ο ίδιος όμως το βρίσκει από μεγάλο ως υπερβολικό στις μέρες που ζούμε, δήλωσε στην τοποθέτησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Β. Κοκμοτός, υπογραμμίζοντας πως είναι η τελευταία φορά που ψηφίζει επιχορηγήσεις χωρίς νόμιμα, μόνιμα και δίκαια κατά το δυνατόν κριτήρια. Ο κ. Κοκμοτός περιέγραψε τη σχετική διαβούλευση που με πρωτοβουλία του προηγήθηκε με τους επικεφαλής των παρατάξεων, αλλά και την ενημέρωση των φορέων, και που διαμόρφωσε την τελική πρόταση για τις 210 χιλιάδες, ενώ ανέφερε και τα εξής:

*Δεν είναι δυνατόν οι επιχορηγούμενοι φορείς να στηρίζουν την ύπαρξή τους αποκλειστικά και μόνο στη χρηματοδότηση εκ μέρους του Δήμου. Συνεπώς θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους ώστε να εξασφαλίσουν την οικονομική αυτοτέλειά τους- συνεργασίες, συγχωνεύσεις κ.λπ.

*Ο σημερινός τρόπος επιχορήγησης ευνοεί τη διάσπαση φορέων και τη δημιουργία νέων και αποθαρρύνει τυχόν συγχωνεύσεις.

*Η κοινωνική ωφέλεια από τα επιχορηγούμενα προγράμματα πρέπει να είναι ανάλογη με τα χρήματα που δίνει ο Δήμος αλλά και ορατή στους δημότες.

*Στην αρχική εισήγηση της Διοίκησης- σ.σ. των 150.000 ευρώ- υπήρχε η πρόταση για μείωση της επιχορήγησης σε όσους φορείς δεν έχουν ανταποκριθεί στην απόφαση Δημάρχου για καταβολή 3 ευρώ ανά ώρα χρήσης των δημοτικών χώρων άθλησης που τους έχει παραχωρήσει ο Δήμος.

Η. Υφαντής: Θεμελιακά και ουσιώδη ερωτήματα

“Ιλιγγιώδες” χαρακτήρισε το ποσόν της επιχορήγησης ο Η. Υφαντής Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, ο οποίος επιπλέον υπενθύμισε πως μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ασκείται συνεχώς δριμεία κριτική για οποιαδήποτε δαπάνη του Δήμου, ενώ “σήμερα δίνονται χιλιάδες ευρώ χωρίς κανένα απολύτως κριτήριο”:

>>Γιατί το ποσόν αυτό, και όχι λιγότερο, με δεδομένη τη  γενική συγκυρία;

>>Έχουν συνυπολογιστεί και -ενδεχομένως- συμψηφιστεί με τα ποσά που προβλέπονται στην εισήγηση οι πάσης φύσεως οικονομικές ενισχύσεις, κυρίως μέσω του ΘΕΣΠΙ;

>>Έχει ληφθεί υπόψη η de facto αθέτηση των δεσμεύσεων και των υπεσχημένων εκ μέρους συλλόγων και σωματείων στο πλαίσιο της συμφωνίας για την παραχώρηση δημοτικών/σχολικών εγκαταστάσεων; Αναφέρομαι στην υποχρέωση καταβολής των 3 ευρώ και την υποχρέωση ασφάλισης των παιδιών έναντι ατυχήματος.

>>Έχουν ληφθεί υπόψη οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν σε συνεδρίαση του ΘΕΣΠΙ σχετικά με την εκμετάλλευση δημοτικών εγκαταστάσεων, τις οποίες αποκαλύπτει δημοσίευμα της «Οδού Διονύσου» που καταθέτω για συμπερίληψη στα πρακτικά; Παρεμπιπτόντως, ζητώ τα σχετικά πρακτικά από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Οργανισμού.

>>Είναι δυνατόν να απαιτούμε εξαντλητική ανάλυση και να ασκούμε αυστηρή κριτική για οποιαδήποτε αναπτυξιακή δαπάνη, ανεξαρτήτως ύψους, για μελέτες, συμμετοχή σε προγράμματα ή έργα και να αποφασίζουμε -χωρίς προϋποθέσεις- για περισσότερα από 200.000 ευρώ;

Ερωτήματα με τα οποία συμφώνησε λίγο αργότερα και ο συνάδελφός του από τη Διοίκηση Θ. Στάικος, Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ, θεωρώντας και ο ίδιος το ποσόν των 210 χιλιάδων ευρώ υπερβολικό, όταν οι ανάγκες στις κοινωνικές δομές του Δήμου είναι ιδιαιτέρως αυξημένες. Επέμεινε επιπροσθέτως ιδιαιτέρως στη συγχώνευση των συλλόγων με παρεμφερές αντικείμενο, επικαλούμενος μάλιστα τον αριθμό των 10 αθλητικών σωματείων στις 7 Δημοτικές Κοινότητες και μιλώντας για “βιομηχανία Συλλόγων”.

Συμφώνησε με την επιχορήγηση από την πλευρά της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ο Χ. Ιωαννίδης (σ.σ. ο επικεφαλής Γ. Καλαφατέλης είχε αποχωρήσει λίγο νωρίτερα), κατήγγειλε πως τα περισσότερα χρήματα πηγαίνουν στις μεταγραφές παικτών, ζήτησε και εκείνος τη θέσπιση κριτηρίων, καθώς και πρόγραμμα δράσης των συλλόγων ανάλογα με τα χρήματα που παίρνουν και δήλωσε πως για τελευταία φορά ψηφίζει το θέμα με τον τρόπο που έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι σήμερα.

Π. Μπιτάκος: Αντιδημοκρατική η εκβιαστική συγχώνευση

Για ποιον λόγο δίνονται χρήματα στους συλλόγους, αν όχι προς όφελος των δημοτών; Και με ποια κριτήρια θεωρούνται πολλά ή λίγα; Αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Π. Μπιτάκος, κατηγορώντας επιπλέον τη Διοίκηση για προκλητική τοποθέτηση: “Πριμοδοτώντας τις συγχωνεύσεις, ουσιαστικά περιορίζετε το δημοκρατικό διακίωμα του συνεταιρίζεσθαι”, τόνισε χαρακτηριστικά. Πρότεινε  εξάλλου σειρά κινήσεων (Μητρώο Συλλόγων, σύνταξη κανονισμού με κριτήρια για τις επιχορηγήσεις, διαπαραταξιακή επιτροπή) για διαβούλευση με τους κατοίκους, ώστε να αλλάξει το μέχρι σήμερα καθεστώς. Η λευκή ψήφος της παράταξής του, πάντως, προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία και καταγγελία του Αντιδημάρχου Παιδείας: “Η εισήγηση που έφερα σήμερα ήταν αποτέλεσμα συλλογικότητας στη διαπαραταξιακή συζήτηση. Ο κ. Μπιτάκος, που συμμετείχε και που σήμερα ψηφίζει λευκό, είχε δεσμευθεί ότι θα την ψήφιζε για το καλό των συλλόγων”, κατήγγειλε ο κ. Κοκμοτός.

Γ. Ζυγούνας: Να συγκρουστούμε με την πελατεία

Την πελατειακή σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε συλλόγους και Δήμο “με την οποία δεν μπορούμε ακόμη να συγκρουστούμε” τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου Γ. Ζυγούνας, υπογραμμίζοντας εντούτοις τη θετική πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Παιδείας για διαπαραταξιακή συζήτηση πριν το θέμα έρθει στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Μιλώντας ξεκάθαρα ο κ. Ζυγούνας επεσήμανε πως ο Δήμος δεν επιχορηγεί δράσεις και προγράμματα των συλλόγων, αλλά την ίδια τη λειτουργία τους, και μάλιστα προνομιακά, και ζήτησε στο εξής να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για τον απολογισμό αλλά και τον προγραμματισμό δράσης των σωματείων.

Ζ. Σώκου: Στο Δήμο η μεταφορά αθλητών και  οι διαιτητές

Να αναλάβει ο Δήμος το μεγάλο κόστος της μεταφοράς των αθλητών, αλλά και της αμοιβής των διαιτητών, πρότεινε η Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ζητώντας δωρεάν αθλητισμό και πολιτισμό για όλους.  Η κ. Σώκου χαρακτήρισε απαράδεκτη και ελεγκτέα την εκματάλλευση των γηπέδων για κέρδος, αλλά και την απουσία οποιασδήποτε διεκδίκησης πόρων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το Υπουργείο Πολιτισμού εκ μέρους των συλλόγων.

Β. Δαρδαμάνης: Αθλητισμός και πολιτισμός υπό αίρεση

Ποτέ ο Δήμος- είτε τώρα είτε πριν τον Καλλικράτη- δεν είχε συγκεκριμένη πολιτική για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΘΕΣΠΙ Β. Δαρδαμάνης, συμφωνώντας με τη θέσπιση κριτηρίων, αλλά και με την επιβεβλημένη ανταποδοτικότητα των δράσεων των συλλόγων, ώστε να οφελούνται οι δημότες. “Μερικοί από τους Συλλόγους έχουν τριάντα χρόνια ζωής και δεν είναι εταιρείες” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δαρδαμάνης και ζήτησε από τη Διοίκηση να ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο με το ΘΕΣΠΙ, που τόσο καιρό βρίσκεται υπό αίρεση και που μπορεί να βοηθήσει στην εκπόνηση στρατηγικής για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Σ. Μαγγίνα: Για τελευταία φορά ευκαιριακή επιχορήγηση

Τα οιικονομικά στοιχεία του Δήμου, που δικαιολογούν το ποσόν της επιχορήγησης προς τους Συλλόγους, ανακοίνωσε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Σ. Μαγγίνα, η οποία επιπλέον ενημέρωσε το Σώμα πως, σύμφωνα με υπουργική απόφαση που χθες κοινοποιήθηκε στο Δήμο, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του 2016 όλοι οι Σύλλογοι που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο με ποσόν άνω των 3000 ευρώ, είναι υποχρεωμένοι να αναρτήσουν στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ τα στοιχεία και τα παραστατικά που δείχνουν πού δαπανήθηκαν τα χρήματα από τη χρηματοδότηση αυτή. “Με τα τρία ευρώ που θα πλήρωναν οι σύλλογοι για τη χρήση των γηπέδων και με την ασφάλιση των παιδιών τι γίνεται; Είναι η τελευταία φορά που ψηφίζεται η ευκαιριακή επιχορήγησή τους”, δήλωσε η Αντιδήμαρχος, ζητώντας παράλληλα αύξηση στο ποσόν που προβλέπει η εισήγηση για την εκκλησία της Ροδόπολης. Η πρότασή της, όπως προαναφέρθηκε, δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία και η κ. Μαγγίνα αποχώρησε διαμαρτυρόμενη.

Αξλιζει τέλος να σημειωθούν οι παρεμβάσεις των Στ. Μιχιώτη, μέλους της ομάδας δουλειάς του Δήμου για τη θέσπιση κριτηρίων στην επιχορήγηση των συλλόγων (σ.σ. δημοσιεύεται σε άλλη “στήλη”) αλλά και του Λ. Γεωργοκίτσου, νέου προέδρου του ΑΟΔ, που ξεκαθάρισε πως “συγχώνευση και ομογενοποίηση, που θέλουν αλλαγή συνολικής νοοτροπίας, με εκβιασμό δεν γίνονται”: Ο Δήμος στηρίζει εμάς κι εμείς το Δήμο, δήλωσε ο κ. Γεωργοκίτσος, συμφωνώντας κι εκείνος με τη σειρά του στη θέσπιση κριτηρίων.