logo


Στην πρόσφατη (Δευτέρα 22 Ιουνίου) συνεδρίασή του, στην οποία μετά από πολύ καιρό προσήλθαν τα 13 από τα 15 συνολικά μέλη του, έγιναν σοβαρές αποκαλύψεις.

Όλα ξεκίνησαν όταν το Δ.Σ. του ΘΕΣΠΙ συζήτησε το θέμα του παραχωρητηρίου του δημοτικού γηπέδου στην Άνοιξη στο νεοσύστατο σωματείο Δόξα Άνοιξης. Η Δόξα, που μέχρι τώρα λειτουργούσε σαν κομμάτι της ιδιωτικής επιχείρησης Aqua Life στην Άνοιξη, έχει συστήσει Ακαδημίες ποδοσφαίρου με 120 περίπου παιδιά. Κάποια από αυτά, μάλιστα, έχουν ενταχθεί στο δυναμικό του Αθλητικού Ομίλου Άνοιξης, με τον οποίο υπάρχει (ή υπήρχε) συνεργασία. Επόμενο βήμα, όπως είπε ο εκπρόσωπος του σωματείου κ. Παπασταθόπουλος, η εγγραφή στην ΕΠΣΑΝΑ (Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αν. Αττικής), ώστε όλα τα παιδιά των Ακαδημιών να μπορούν να συμμετέχουν και σε επίσημους αγώνες. Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παπασταθόπουλο, η ΕΠΣΑΝΑ ζήτησε από το σωματείο να της προσκομίσει παραχωρητήριο του Δήμου για χρήση δημοτικού αθλητικού χώρου.

Όμως, ο Αθλητικός Όμιλος Άνοιξης, που επίσης χρησιμοποιεί κατά παραχώρηση από το Δήμο το ίδιο γήπεδο, αρνείται να το μοιραστεί με τη Δόξα, διεκδικώντας τήν αποκλειστικότητα. Και κατέθεσε επιστολή όπου δηλώνει ότι μέχρι και πέρυσι παραχωρούσε το γήπεδο στην Δόξα τις κενές ώρες της εβδομάδας και τα Σαββατοκύριακα για αγώνες τουρνουά και ιδιωτικών πρωταθλημάτων, αφού δεν ανήκε στην ΕΠΣΑΝΑ.

Σαν επιχείρημα για την άρνηση της παραχώρησης ειπώθηκε ότι στη Δόξα συμμετέχουν παιδιά από πολλές περιοχές, και όχι μόνο από το Δήμο Διονύσου, τα οποία μάλιστα πληρώνουν υψηλή μηνιαία συνδρομή, μια που το σωματείο είναι «ιδιωτικό».

Στη διάρκεια όμως της συζήτησης, και μετά από σχετικές ερωτήσεις του προέδρου του ΘΕΣΠΙ Β. Δαρδαμάνη αλλά και του Α. Μπέτση Γραμματέα της ΕΠΣΑΝΑ, προέκυψε πως «σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΠΣΑΝΑ, ένα σωματείο για να γίνει μέλος της πρέπει να δηλώσει ιδιόκτητο χώρο ως έδρα». Αν αυτό αληθεύει, τότε κανένα αθλητικό σωματείο του δήμου δεν έχει δικαίωμα να είναι μέλος της ΕΠΣΑΝΑ γιατί- απ’ όσο γνωρίζουμε- κανένα δεν διαθέτει ιδιόκτητο γήπεδο!

Η ερώτηση, όμως που “έβαλε φωτιά” στη συζήτηση ανήκει στο Γ. Ιατρίδη, μέλος του Δ.Σ. του ΘΕΣΠΙ, που ρώτησε αν επιτρέπεται οι σύλλογοι, στους οποίους έχει παραχωρήσει ο Δήμος δημοτικό αθλητικό χώρο, να τον υπενοικιάζουν σε τρίτους, ωσάν να ήσαν ιδιοκτήτες. Για να καταγγείλει αμέσως μετά ο κ. Αλιμήσης πως πράγματι, ο Ολυμπιακός Αγ. Στεφάνου υπενοικιάζει έναντι ανταλλάγματος στις Ακαδημίες Παθιακάκη το γήπεδο, που του έχει παραχωρήσει ο Δήμος. Η καταγγελία αυτή σε κάθε περίπτωση επισύρει ποινικές κυρώσεις, όπως τόνισε ο Α. Δελαγραμμάτικας, μέλος του Συλλόγου Νίκη Δροσιάς, που παρίστατο. Πάντως η καταγγελία του κ. Αλημίση φαίνεται να ευσταθεί, αφού στο site του club Παθιακάκη αναγράφεται ως έδρα των αγώνων του το γήπεδο του Αγίου Στεφάνου.

Υπενθυμίζεται εδώ πως στο μεθαυριανό Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητηθεί το θέμα με την οικονομική ενίσχυση των Συλλόγων. Και ο Ολυμπιακός Αγ. Στεφάνου θα επιχορηγηθεί- ίσως- με τον ποσόν των 23.000 ευρώ, σύμφωνα με την εισήγηση.

Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθούν και τα εξής:

Όποτε συζητείται είτε στο ΘΕΣΠΙ είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε σε εκδηλώσεις θέμα των συλλόγων και των σωματείων, αθλητικών ή πολιτιστικών, εξακοντίζονται καταγγελίες ή εκφράζονται πεποιθήσεις για πρακτικές που ακροβατούν ή και έχουν ξεπεράσει τα όρια της νομιμότητας, χωρίς ποτέ οι καταγγελίες αυτές να σαφείς. Η μόνιμη επωδός που ακούγεται είναι “έτσι κάνουν όλοι από πάντα”. Για πρώτη φορά στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΘΕΣΠΙ τέτοια καταγγελία απέκτησε ονοματεπώνυμο, σπάζοντας τον κύκλο της σιωπής ή και της ανοχής.

Για την ιστορία, η παραχώρηση του γηπέδου της Άνοιξης στη Δόξα απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία (11 ψήφοι κατά), με τους Γ. Κομνηνάκη και Θ. Αλιμήση να διαφωνούν, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι. Επιφυλάχθηκε, πάντως, ο πρόεδρος του ΘΕΣΠΙ να απευθύνει ερώτημα προς την ΕΠΣΑΝΑ, αν μπορεί η Δόξα να γίνει μέλος της προσκομίζοντας το παραχωρητήριο ή απαιτείται ιδιόκτητος χώρος και μόνον.

Επίσης για την ιστορία, ο ΘΕΣΠΙΣ στην ίδια συνεδρίαση αρνήθηκε κατά πλειοψηφία να παραχωρήσει το Κόκκινο Χωράφι στο επίσης νεοσύστατο σωματείο Γ.Σ. Δροσιάς.