logo


Ο Δήμος Διονύσου επί Διοίκησης Καλαφατέλη το 2012 νοίκιασε τα πρώην εκπαιδευτήρια Καργάκου για να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα της σχολικής στέγης. Στο σχολείο μεταστεγάστηκαν το ΕΠΑΛ, το ΙΕΚ, το Δημοτικό Δροσιάς, ενώ ιδρύθηκε το 3ο Δημοτικό Διονύσου. Στο τότε μηνιαίο μίσθωμα των 15.000 ευρώ περιλαμβάνονταν, εκτός από τα κτήρια, και δυο οικόπεδα παραπλεύρως του σχολείου τα οποία αποτελούσαν τους αύλειους χώρους, σύμφωνα και με το τοπογραφικό σχεδιάγραμμα που είχε τότε προσκομιστεί. Τα οικόπεδα αυτά εντούτοις ανήκουν σε ιδιώτες, με τους οποίους ο πρώην ιδιοκτήτης του σχολείου είχε υπογράψει συμφωνητικό μίσθωσης. Όχι όμως και ο Δήμος, ο οποίος- σύμφωνα με το πρώην Δήμαρχο- δεν το γνώριζε και πλήρωνε στον εκμισθωτή χρήματα για εκτάσεις που δεν του ανήκαν. Ήδη από το 2013, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Σχολικής Επιτροπής Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης, οι ιδιοκτήτες διαμαρτύρονταν για την αυθαίρετη χρήση των περιουσιών τους, ζητώντας την υπογραφή συμφωνητικού. Το θέμα είχε συζητηθεί στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, που όμως δεν συμφώνησε με το ύψος του ενοικίου που ζητούσαν οι ιδιοκτήτες. Έκτοτε η χρήση των οικοπέδων συνεχιζόταν κανονικά, τα 15.000 ευρώ καταβάλλονταν στον πρώην σχολάρχη, ενοίκιο οι ιδιοκτήτες δεν εισέπρατταν, συνέχιζαν να ενοχλούν το Δήμο ελπίζοντας σε κάποιο συμφωνητικό, ενώ η υπόθεση δεν έφτασε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σήμερα έχουν στείλει εξώδικο στο Δήμο ζητώντας την υπογραφή συμφωνητικού για τη συνεχιζόμενη χρήση της ιδιοκτησίας τους, έναντι 750 ευρώ το μήνα για το κάθε οικόπεδο, έκτασης περίπου 1 στρέμματος το καθένα.

Την Τρίτη 16 Ιουνίου το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε την απ’ ευθείας μίσθωση, αλλά με χαμηλότερο ενοίκιο, των δυο αυτών οικοπέδων, “που αν χαθούν, τότε η λειτουργία του σχολείου καθίσταται προβληματική σε σημείο που να επανεξετάζεται και η κύρια μίσθωση των κτηρίων” σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Παιδείας Β. Κοκμοτό. Στην εισήγησή του ο κ. Κοκμοτός αποκάλυψε επίσης πως το 3ο Δημοτικό Διονύσου δεν εμφανίζεται ως σχολείο πουθενά και σε καμιά λίστα του Υπουργείου Παιδείας! Ενώ παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο ένας εκ των ιδιοκτητών δήλωσε ρητά πως, μετά από τόση ταλαιπωρία χρόνων, δεν ενδιαφέρεται πλέον να ενοικιάσει με οποιοδήποτε μίσθωμα την περιουσία του στο Δήμο και σκοπεύει άμεσα να την περιφράξει!

Δ. Ζαμάνης: “Γινόμαστε πλυντήριο”

“Τα προβλήματα που εσείς δημιουργήσατε, καλούμαστε εμείς σήμερα να τα λύσουμε σαν να είμαστε πλυντήριο. Βγάζουμε συνεχώς τα κάστανα από τη φωτιά”, τόνισε απευθυνόμενος στη μείζονα μειοψηφία ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος ως αντιπολίτευση, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης είχε προτείνει τη μίσθωση του Ζάννειου στην Εκάλη, η οποία “είχε απορριφθεί για προσχηματικούς λόγους” από την τότε Δημοτική Αρχή: “Χωρίς τους απαραίτητους περιβάλλοντες χώρους, μήπως δεν θα έπρεπε να είχαμε προχωρήσει καθόλου στην ενοικίαση των πρώην σχολείων Καργάκου;” υπογράμμισε ο κ. Ζαμάνης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στάθηκαν ιδιαιτέρως στην υποχρέωση του Δήμου να διεκδικήσει από τον εκμισθωτή των κτηρίων τα επιπλέον χρήματα που πλήρωνε για τις δυο ξένες ιδιοκτησίες, “άλλως μπορεί να κατηγορηθεί για απιστία” όπως τόνισε ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο. Συμφώνησαν επιπλέον όλοι να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην τιναχτεί στον αέρα η εκπαιδευτική διαδικασία. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να επιστρέψουν σε συστέγαση το ΕΠΑΛ στο Κρυονέρι και το ΙΕΚ στον Άγ. Στέφανο, το Δημοτικό της Δροσιάς στο ακατάλληλο κτήριο όπου στεγαζόταν, και να καταργηθεί το 3ο Δημοτικό Διονύσου ως μη υφιστάμενο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Παιδείας.

Για την ιστορία να σημειωθεί εδώ πως το ενοίκιο που πληρώνει σήμερα ο Δήμος για το συγκεκριμένο σχολείο ανέρχεται πλέον σε 12.000 ευρώ και καταβάλλεται από τον ΟΣΚ.

Νέα μίσθωση ή παράταση παλαιότερης;

Τα προβλήματα όμως με το υπό συζήτηση θέμα δεν σταμάτησαν εκεί: Αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που έληξε με κατά πλειοψηφία (19 υπέρ- 10 κατά και 1 παρών) απόφαση υπέρ της πρότασης Δημάρχου να νοικιαστούν τα οικόπεδα έναντι 650 ευρώ το μήνα για το καθένα, καθώς και να ερωτηθεί η Νομική Υπηρεσία του Δήμου για τη διεκδίκηση των επιπλέον χρημάτων από τον πρώην σχολάρχη, παρενέβη ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας δηλώνοντας πως η εν λόγω απόφαση απαιτεί τα 2/3 του συνόλου των δημοτικών συμβούλων (σ.σ. 27 στους 41), επειδή αφορά σε απ’ ευθείας ανάθεση για νέα μίσθωση. Σε δηλώσεις του στην Οδό Διονύσου ο κ. Καλαφατέλης επιφυλάχθηκε για το ενδεχόμενο προσβολής της απόφασης, ενώ η Δημοτική Αρχή από την πλευρά της επιμένει πως η ενοικίαση των οικοπέδων αποτελεί παράταση παλαιότερης μίσθωσης, συνεπώς η απόφαση με τη σχετική πλειοψηφία που επιτεύχθηκε είναι έγκυρη και νόμιμη.