logo


Την παραίτησή της από τη θέση της Αντιπροέδρου και του μέλους της Σχολικής Επιτροπής Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης υπέβαλε χθες Δευτέρα 15 Ιουνίου η Ρ. Μπέτση– και μάλιστα κατόπιν σχετικής προτροπής του Δημάρχου, όπως τονίζεται στη σχετική επιστολή,  που κοινοποιείται επίσης στον Αντιδήμαρχο Παιδείας, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  και στους δημοτικούς συμβούλους. Η κ. Μπέτση από τη θέση της Αντιπροέδρου είχε επανειλημμένα στο παρελθόν- όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου- επισημάνει δυσλειτουργίες στην Επιτροπή όσον αφορά στη διαφάνεια και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Η στάση της αυτή, τονίζεται στην επιστολή παραίτησης, παρόλο που εναρμονιζόταν πλήρως με τις διακηρυγμένες προεκλογικά θέσεις της Δημοτικής Αρχής για κατάργηση του συγκεντρωτισμού, για πλήρη διαφάνεια και για εξασφάλιση συναίνεσης μέσα από εξαντλητική διαβούλευση, εξελήφθη και υιοθετήθηκε από το Δήμαρχο ως “προσωπική αντιπαράθεση και αδυναμία συνεργασίας με την απερχόμενη Πρόεδρο της Επιτροπής, καθώς και τη φερόμενη ως διάδοχό της”:

15/06/2015     

                                                                     Προς τον

                                           Δήμαρχο Διονύσου Κο Δ. Ζαμάνη

      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Διονύσου

                            2. Αντιδήμαρχο Παιδείας

                           3. Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Διονύσου

  Κύριε Δήμαρχε,

Μετά από δική σας πρωτοβουλία είχαμε μια συνάντηση την Τετάρτη 10/06/2015, κατά την διάρκεια της οποίας μου ζητήσατε να παραιτηθώ από την θέση της Αντιπροέδρου και του μέλους της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας εκπαίδευσης υιοθετώντας ισχυρισμούς τρίτων που με φέρουν ως μη συνεργάσιμη με την απερχόμενη Πρόεδρο καθώς και με την φερόμενη ως διάδοχό της. Είναι απορίας άξιο για ποιους λόγους συμμεριστήκατε αυτές τις απόψεις, αφού αποδεδειγμένα από την ημέρα του ορισμού μου και μέχρι πριν 2 μήνες που πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Δ. Σ, στόχος μου ήταν να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις και την εμπειρία στην καλύτερη λειτουργία της Επιτροπής, εφαρμόζοντας πιστά αυτά που εσείς και η παράταξη Διόνυσος Ανοιχτοί Ορίζοντες εξαγγείλατε κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Σας παραθέτω αυτολεξεί από το πρόγραμμα: <<Ο Διόνυσος Ανοιχτοί Ορίζοντες δεσμεύεται να αλλάξει το ξεπερασμένο μοντέλο της δημαρχοκεντρικής διοίκησης και να καταργήσει στην πράξη την πολιτική υπεροψία και την αλαζονεία της πλειοψηφίας…………… Ο δήμαρχος είναι ο πρώτος μεταξύ ίσων σε μια συλλογική οντότητα, που καταβάλλει εργώδεις προσπάθειες για την προκοπή και την ανάπτυξη του τόπου. Για εμάς, η λειτουργία του δημοτικού Συμβουλίου και των λοιπών θεσμικών οργάνων προϋποθέτει εξαντλητική διαβούλευση και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση……. Ο Διόνυσος Ανοιχτοί Ορίζοντες δεσμεύεται επιπλέον, να εφαρμόζει στην πράξη την απόλυτη διαφανή διαχείριση και την συστηματική δημόσια λογοδοσία…..>>. Οι ίδιες αρχές  προφανώς διέπουν και τα νομικά πρόσωπα.  Παρόλα αυτά, κατά την διάρκεια της σύντομης θητείας μου, διαπίστωσα παραλείψεις, αλαζονεία, συγκεντρωτισμό, άνιση μεταχείριση μελών, αδιαφάνεια, ελλιπή ενημέρωση, συμπεριφορές επιπέδου μικροπολιτικής και παραπολιτικής,  ακόμα και οικονομικές συναλλαγές που γεννούν υποψίες, καθ’ ομολογία της απερχόμενης Προέδρου. Για την οικονομία του χρόνου δεν θα αναφερθώ αναλυτικά σε συγκεκριμένα γεγονότα, για τα οποία σας έχω ήδη ενημερώσει. Εύλογο ερώτημα, τι άλλαξε από τότε και βρέθηκα «εκτός γραμμής», ώστε να θεωρηθώ μη συνεργάσιμη και μάλιστα ορμώμενη από προσωπικές σκοπιμότητες ή αντιπαραθέσεις; 

Κύριε Δήμαρχε, αυτό που εσείς και κάποιοι κύκλοι θεωρήσατε ως προσωπική αντιπαράθεση, εγώ το ονομάζω πολιτική διαφωνία, διότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αντίληψη που έχω και νόμιζα πως είχαμε από κοινού για τον τρόπο διοίκησης ενός οργάνου. Ακόμα κι αν κάποιες ενέργειες θεωρούνται σύννομες, το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό, ειδικά όταν  έχετε βάλει τον πήχη τόσο ψηλά. Όσο για το επιχείρημα,  που ορισμένοι διατρανώνουν “για το καλό των σχολείων”, δεν αποτελεί πανάκεια για την παράβλεψη των προβλεπόμενων διαδικασιών, που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και τη συμμετοχικότητα, ούτε η αφέλεια κι ο ερασιτεχνισμός είναι άλλοθι για τον οποιοδήποτε Πρόεδρο, παρά τις καλές του προθέσεις, ειδικά όταν διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα και, κατά την γνώμη μου, η αφέλεια είναι πιο επικίνδυνη από τη δολιότητα.

Επειδή δεν πάσχω από τη νόσο του Ιζνογκούντ, χαλίφης στη θέση του χαλίφη, και επειδή η ανάληψη μια θέσης ευθύνης δεν ήταν και δεν είναι ούτε ζητούμενο ούτε αυτοσκοπός, πολλώ δε μάλλον, όπως καλά γνωρίζετε, δεν ήταν προϊόν προεκλογικής συναλλαγής, αποδέχομαι την πρότασή σας και υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση της Αντιπροέδρου και μέλους της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης και σας παρακαλώ να  μεριμνήσετε ώστε η επιστολή παραίτησής μου  να έρθει εις γνώση του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο είναι αρμόδιο για τον ορισμό των μελών των Νομικών Προσώπων, ώστε να πράξει τα δέοντα για την αντικατάστασή μου. Εύχομαι και ελπίζω να διδαχθούν όλοι από τα λάθη του παρελθόντος και να ανταποκριθούν στην ευθύνη της θέσης τους με σεβασμό στις διαδικασίες και τα πρόσωπα, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια, η συλλογικότητα και κατ’ επέκταση η εύρυθμη λειτουργία του οργάνου, επ’ ωφελεία των σχολείων και των μαθητών του Δήμου μας. 

                                                    Μετά τιμής

                                                Βαρβάρα Μπέτση