logo


Σε έξι Προγράμματα- ευρωπαϊκά και ντόπια- έχει υποβάλει μέχρι στιγμής αίτηση συμμετοχής ο Δήμος Διονύσου με τις αντίστοιχες προτάσεις. Από αυτές δύο έχουν γίνει ήδη δεκτές, δύο παραμένουν σε εκκρεμότητα και διαδικασία ωρίμανσης, μία έχει απορριφθεί και μία θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (16/6).

Ειδικότερα:

*Σε δυο Προγράμματα LIFE, που αποτελούν τα χρηματοδοτικά μέσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον, έχει ήδη υποβάλει προτάσεις ο Δήμος Διονύσου. Και οι δύο προτάσεις βρίσκονται σε διαδικασία ωρίμανσης, ενώ έχουν αποσπάσει υψηλή βαθμολογία, με αυξημένες συνεπώς πιθανότητες αποδοχής τους και ένταξης του Δήμου στα αντίστοιχα Προγράμματα.

*Άλλες δύο προτάσεις του Δήμου έχουν ήδη εγκριθεί και πρόκειται να ενεργοποιηθούν μέσα στον Ιούλιο. Πρόκειται, πιο συγκεκριμένα, για τη Διαδημοτική Κοινωνική Σύμπραξη για την αντιμετώπιση της Φτώχειας, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Προγράμματος ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους). Το ΤΕΒΑ στηρίζει τις δράσεις των χωρών της ΕΕ για παροχή υλικής βοήθειας στους απόρους (διανομή τροφίμων, ρουχισμού και άλλων αναγκαίων ειδών ατομικής χρήσης). Η παροχή υλικής βοήθειας πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα κοινωνικής ένταξης, όπως καθοδήγηση και στήριξη για να μπορέσουν τα άτομα αυτά να βγουν από τη φτώχεια. Οι εθνικές αρχές μπορούν επίσης να στηρίζουν την παροχή μη υλικής βοήθειας προς τους απόρους, ώστε να τους βοηθούν να ενσωματωθούν καλύτερα στην κοινωνία. Σχετική είναι και η πρόσκληση σε δυνητικά ενδιαφερόμενους, που απευθύνει σήμερα με σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος Διονύσου.

Επιπλέον, έγινε δεκτή πρόταση του Δήμου στο πλαίσιο του Προγράμματος “Ευρώπη για τους Πολίτες” -Δίκτυο αδελφοποιημένων πόλεων- Υποστήριξη επιχειρηματικότητας, με την πρώτη σχετική Ημερίδα να πραγματοποιείται μέσα στον Ιούλιο. Αντικείμενό της η εξοικείωση των πολιτών, των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής μας με την έννοια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και τις διαθέσιμες ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές ευκαιρίες σε αυτόν τον αναπτυσσόμενο τομέα.

*Δεν εγκρίθηκε η πρόταση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα βιοκλιματικά κτήρια.

*Ενώ την προσεχή Τρίτη θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η συμμετοχή του Δήμου- και μάλιστα ως επικεφαλής εταίρου- στο ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων για Σχεδιασμό Δράσεων (Action Planning Networks), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT III, που στόχο έχει την αειφόρο αστική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο του Προγράμματος, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τα κράτη μέλη, οι πόλεις που συμμετέχουν, ανταλλάσσουν καλές πρακτικές και προωθούν τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, μέσα από συνεργασία και ανάπτυξη λύσεων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα αστικά κέντρα σήμερα.Το προτεινόμενο έργο αφορά στον τομέα του περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα σε δράσεις για την ορθή διαχείριση αστικών απορριμμάτων.

Οι παραπάνω προτάσεις ήρθαν όλες από την Αντιδημαρχία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης και τον Η. Υφαντή, που από την ημέρα ανάληψης της θητείας της νέας Διοίκησης έχει επανειλημμένα δηλώσει: “Θα υποβάλουμε προτάσεις σε κάθε  Πρόγραμμα και Δράση, εδώ και στην Ευρώπη, προετοιμάζοντάς τις όσο καλύτερα γίνεται, ώστε να είμαστε επιλέξιμοι για χρηματοδότηση”.

Σε συνέχεια εκείνων των παλαιότερων δηλώσεων ο κ. Υφαντής τονίζει στην Οδό Διονύσου πως “με τις προτάσεις του ο Δήμος αρχικώς γίνεται γνωστός στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Εν συνεχεία επιστρέφουν σε μας από την ΕΕ με τις σχετικές παρατηρήσεις, που ενσωματώνονται στο αρχικό σχέδιο βελτιώνοντάς το, και μετά επανυποβάλλονται. Σ’εκείνη πλέον τη φάση μάς γνωρίζουν και επιπλέον δηλώνουμε προσήλωση και επιμονή στο στόχο. Μπορεί να μην εγκριθούν όλες. Εντούτοις, ήδη έχουμε δυο επιτυχίες. Και τις χρωστάμε σε μεγάλο βαθμό στους υπηρεσιακούς παράγοντες- συνεργάτες της Αντιδημαρχίας, στη γνώση, τη δουλειά και την προσήλωσή τους στο στόχο”.