logo


Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Διονύσου πληροφορεί τους κατοίκους για τη νομοθεσία αναφορικά με τα αδέσποτα και τους καλεί να συνεργαστούν, καταγγέλλοντας περιπτώσεις κακοποίησης και δηλητηρίασης ζώων. Η κίνηση αυτή αποτελούσε δέσμευση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Η. Υφαντή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα αδέσποτα που οργάνωσε η Νέα Πνοή για το Διόνυσο  πριν από ένα μήνα στη Δροσιά. Εξάλλου σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Υφαντή στην Οδό Διονύσου, επίκειται ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την ανάθεση περισυλλογής και στείρωσης αδέσποτων ζώων, ύψους 35.000 ευρώ (σ.σ. μόλις εξαντληθεί η παρούσα σύμβαση με κτηνίατρο), ενώ τη μεθεπόμενη Κυριακή 21 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της πενταμελούς Επιτροπής του Δήμου για τα αδέσποτα. Η Επιτροπή, υπενθυμίζεται, αποτελείται από τη δημοτική σύμβουλο της Διοίκησης Ε. Καγιαλή, τον κτηνίατρο Χ. Κτενά που σήμερα συνεργάζεται με το Δήμο, την τοπική σύμβουλο Κρυονερίου Β. Κάουλα και τις εκπροσώπους από τις δυο φιλοζωικές οργανώσεις της πόλης Β. Γώγου (Διόνυσος) και Ι. Σιώκου (Κρυονέρι). Η Επιτροπή αυτή είναι εκ του νόμου αρμόδια για την υποβολή προτάσεων αναφορικά με την κατάστρωση σχεδίου δράσης από το Δήμο, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα- που παρουσιάζει και μια επιπλέον παράμετρο: Διαφωνίες και μέσα στους κόλπους των φιλοζωικών συλλόγων και οργανώσεων για θέματα όπως η ανακατανομή των αδέσποτων (εφόσον παρουσιάζεται μεγάλη συγκέντρωσή τους σε μία και μόνο περιοχή, όπως για παράδειγμα γίνεται στη Σταμάτα, ή στο Διόνυσο, κ.λπ.) ή η τοποθέτηση εκ μέρους του Δήμου ταΐστρας σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης ή ακόμη και η δημιουργία ειδικού χώρου όπου θα συγκεντρώνονται μετά την περισυλλογή τους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πληροφορούμε τους κατοίκους του Δήμου Διονύσου ότι τα αδέσποτα ζώα προστατεύονται από τον Νόμο 4930/12, άρθρο 16, το οποίο «Απαγορεύει τον βασανισμό, την κακοποίηση, ή την κακή και βάναυση μεταχείριση καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτών, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός.»

Καλούμε τους κατοίκους να συνεργαστούν και να καταγγέλλουν στον Δήμο περιπτώσεις κακοποίησης και δηλητηρίασης αδέσποτων ζώων. Οι δράστες τιμωρούνται με πρόστιμα που φτάνουν τα 30.000€, καθώς και με ποινικές κυρώσεις.

Επίσης, απαγορεύεται η παθητική κακοποίηση ιδιόκτητων σκύλων, όπως το μόνιμο δέσιμο, το κόψιμο ουράς και αυτιών και η έκθεσή τους στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες χωρίς κατάλληλη στέγη, τροφή και νερό.

Παρακαλούμε, επίσης, τους ιδιοκτήτες σκύλων να μην αφήνουν τα ζώα τους να φεύγουν από τον χώρο τους και να κυκλοφορούν στους δρόμους διότι αφενός εντείνουν το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων και αφετέρου κινδυνεύουν. Προτείνουμε, τέλος, να στειρώνετε τους σκύλους σας προς αποφυγή παραγωγής ανεπιθύμητων κουταβιών.

Η Φιλοζωία είναι Πολιτισμός.