logo


Ο Δήμος Διονύσου, όχι μόνο θεωρεί επιβεβλημένη και αυτονόητη τη συμμετοχή του ως Τοπική Αυτοδιοίκηση στο φορέα διαχείρισης του Κτήματος Τατοΐου, αλλά έχει τη βούληση και τη δυνατότητα να είναι εταίρος και επενδυτής στην προσπάθεια για την αξιοποίηση και ανάπτυξη της περιοχής, μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις- επενδύσεις, τις οποίες και αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα από την τοποθέτηση του Δημάρχου Διονύσου Δ. Ζαμάνη στη χθεσινή- Πέμπτη 4 Ιουνίου- εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πολυπληθή ανοιχτή συγκέντρωση στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το Τατόι, που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 7 Ιουνίου.

Τα παραπάνω βασίζονται στη σχετική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, που θα κατατεθεί στη διαβούλευση και στην οποία περιλαμβάνονται οι άξονες παρέμβασης εκ μέρους του Δήμου: Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση, πολιτισμός, αναψυχή και άθληση, επιστημονική- οικολογική- ερευνητική δραστηριότητα, κατασκευή κτηρίων, εστίαση και φιλοξενία, αειφορία. Αλλά και τα εργαλεία- χρηματοδοτικά και θεσμικά- με τα οποία αυτές οι προτάσεις μπορούν να υλοποιηθούν: Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου (ΕΞΕΛΙΞΗ), ίδιοι πόροι, προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια, Επιχειρησιακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ και των υπουργείων, Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (INTERREG) κ.λπ.

“Ελεγχόμενη ανάπτυξη με διατήρηση του brand name”

Τη χθεσινή ανοιχτή συγκέντρωση, την οποία οργάνωσαν τρεις φορείς από το Κρυονέρι (Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών και ΑΟ Κρυονερίου) παρακολούθησε αιρετοί, πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι φορέων, που όλοι συμφώνησαν και επικρότησαν τη βασική διαφωνία, η οποία εκφράζεται ήδη σχετικά με το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Τατόι: Η υπερανάπτυξη- με τα συνεδριακά κέντρα, τα πέντε εστιατόρια, την αύξηση του συντελεστή δόμησης στα κτήρια, τους χώρους στάθμευσης και τον κυκλφοριακό φόρτο- θα αλλοιώσει το χαρακτήρα και το ύφος τής ιδιαίτερα πολύπλοκης και με μεγάλη ιστορικότητα περιοχής, που είναι “χώρος σιωπής”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο εκ των ομιλητών K. Σταματόπουλος, ιστορικός και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που ως “γραφικός”- όπως είπε- ξεκίνησε τον αγώνα για τη διάσωση και ανάδειξη του Τατοΐου πριν από 17 χρόνια.

 Από αριστερά: Η. Υφαντής Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, Ι. Τσούπρα περιφερειακή σύμβουλος, Δ. Ράικος δημοτικός σύμβουλος- συντονιστής, Κ. Σταματόπουλος ιστορικός, Β. Κουτσαβλής πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Τατοΐου

Ο κ. Σταματόπουλος, όπως και η Ι. Τσούπρα περιφερειακή σύμβουλος, αλλά και ο  Β. Κουτσαβλής από το Σύλλογο Φίλων του Τατοΐου, επέμειναν επιπλέον ιδιαιτέρως στη διατήρηση του brand name “πρώην Βασιλικά Κτήματα Τατοΐου”- έναντι του χαρακτηρισμού Μητροπολιτικό Πάρκο, που προτείνει η ΚΥΑ-  μια που έτσι διαφυλάσσεται ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, ενώ αποκτά διεθνή ακτινοβολία και προβολή.

Αναφέρθηκαν, επίσης, οι ομιλητές στη διασφάλιση των όμορων Δήμων- Αχαρνών και Διονύσου- αλλά και του ίδιου του Κτήματος, από τις επιπτώσεις υλοποίησης της μελέτης, με πρόβλεψη για έργα υποδομής, για την αντοχή σε χιλιάδες επισκέψεις, κυκλοφοριακή επιβάρυνση, πυροπροστασία, καθαριότητα, συντήρηση κ.λπ. , θέματα στα οποία αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του και ο πρώην Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης. O κ. Καλαφατέλης εξέφρασε επιπλέον την ικανοποίησή του που οι προσπάθειες της Διοίκησής του ως Κοινοτάρχη Κρυονερίου και Δημάρχου Διονύσου εν συνεχεία, συνεχίζονται και από τη νέα Δημοτική Αρχή στην ίδια κατεύθυνση.

Πρόκληση οικονομικής βιωσιμότητας και κοινωνικής ωφέλειας, εξάλλου, χαρακτήρισε το εγχείρημα ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας- Χωροταξίας και Τεχνικών Υποδομών Ευ. Λυρούδιας, προσθέτοντας πως το Τατόι είναι μια γεωργική πραγματικότητα υψίστης σημασίας.

Παραμένει, τέλος, ασαφές το πλαίσιο χρηματοδότησης του σχεδίου, μια που μόνο για τα έργα υποδομής (αποχετευτικά, διανοίξεις δρόμων, ύδρευση, κ.λπ.) απαιτούνται, σύμφωνα με τον κ. Κουτσαβλή, 110 εκατομμύρια ευρώ- με το ποσόν να αυξάνεται γεωμετρικά για τις παρεμβάσεις σε κτήρια, χώρους και ανάπλαση που προβλέπονται: Λύση για τους ομιλητές αποτελεί η αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών και η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με την προϋπόθεση να μην είναι σύμπραξη διαπλοκής αλλά ισότιμης συνεργασίας, όπως τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της Δημοκρατικής Ανατροπής Σπ. Σπηλιώτης.

“Ενισχύστε τη διαβούλευση”

Μπορεί το νέο ΕΣΠΑ να μην προβλέπει χρηματοδότηση για έργα υποδομής, μπορεί όμως το Τατόι να υπαχθεί στον άξονα για Αναπλάσεις- Βιώσιμη Ανάπτυξη, τόνισε η Διονυσιώτισσα μηχανικός Ε. Στεφανή, στέλεχος μέχρι πρότινος του Οργανισμού Αθήνας, και σήμερα υπεύθυνη για την εκπόνηση Περφερειακών Προγραμμάτων στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η κ. Στεφανή προέτρεψε επιπλέον τη μαζική συμμετοχή φορέων και πολιτών στη διαβούλευση. Όπως η ίδια δήλωσε στην Οδό Διονύσου “κάθε πρόταση εξετάζεται με προσοχή, και για την έγκριση ή απόρριψή της απαιτείται ειδικά αιτιολογημένη απάντηση”. Πάντως μέχρι σήμερα Παρασκευή 5 Ιουνίου, συνολικά  μόνο 21 σχόλια βρίσκονται αναρτημένα στη διαβούλευση, με τη συντριπτική τους πλειονότητα να ανήκει σε πολίτες και φορείς από τον επίσης εμπλεκόμενο Δήμο Αχαρνών.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί η παρέμβαση του Ν. Παπαϊωάννου από το Κρυονέρι, που επεσήμανε πως το σχέδιο της ΚΥΑ δεν λαμβάνει υπόψη μια πραγματικότητα που άπτεται θεμάτων ιδιοκτησιακού τύπου και που μπορεί να οδηγήσει σε νομικά προσκόμματα. “Θα πρέπει πρώτα να εξασφαλισθεί η νομιμότητα και η πλήρης και ελεύθερη πρόσβαση, με την αποβολή από το Κτήμα όσων νέμονται σήμερα κομμάτια του, έχουν βάλει συρματοπλέγματα και έχουν κλείσει δασικούς δρόμους”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου.

Στην ανοιχτή συγκέντρωση, μαζί με τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για το Τατόι, παρέστησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Διοίκησης Β. Λυρούδιας Αντιδήμαρχος Χωροταξίας- Πολεοδομίας- Τεχνικών Υποδομών και Β. Κοκμοτός Αντιδήμαρχος Παιδείας, Θ. Κρητικός, Π. Ταουξή, Π. Τσούκας, ο πρώην Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης και οι συνάδελφοί του από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας Γ. Κανατσούλης, Β. Κριεμάδης και Δ. Χιώτης, η  Κ. Αυγέρη από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, η Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου με τους Γ. Ζυγούνα και ΣπΣπηλιώτη, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Κρυονερίου Δ. Χριστόπουλος, οι τοπικές σύμβουλοι Β. Κάουλα, Η. Χιώτης και Α. Χατζηαθανασίου, εκπρόσωποι των Φίλων του Δάσους και των Δρυάδων.