logo


Οι επισημάνσεις της Τ. Κώνστα, μέλους του Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης και εκπροσώπου της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου, στη συνεδρίαση της Επιτροπής πριν από δυο μήνες, καθώς και οι αιχμές της για δυσλειτουργία της γραμματειακής υποστήριξης της Επιτροπής (σ.σ. που είχαν αποτυπωθεί σε σχετικό ρεπορτάζ της Οδού Διονύσου), πυροδότησαν κύκλο ανταλλαγής επιστολών ανάμεσα στην υπηρεσιακή γραμματέα της Επιτροπής Κ. Σαββοπούλου και στη ΔΑΔΙΟΝ.

Στην επιστολή της η κ. Σαββοπούλου καταγγέλλει ότι, παρόλο που διεκπεραιώνει τη δουλειά της (σ.σ. και στις δυο Σχολικές Επιτροπές) υποδειγματικά και με ευσυνειδησία, διασύρεται από εμπαθή άτομα “που χρησιμοποιούν ‘κουτσομπολίστικα’ ανυπόστατα μπλογκ και εφημερίδες κάνοντάς τα κίτρινο τύπο” για να εξυπηρετήσουν “τις εμπάθειες τις δικές τους ή της παρέας τους”. Την επιστολή της, που παραθέτουμε στη συνέχεια, η κ. Σαββοπούλου την ανέγνωσε στη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής στις 22 Μαΐου. Λίγες ημέρες αργότερα, και ειδικότερα  στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, Τρίτη 2 Ιουνίου, η Δημοκρατική Ανατροπή απάντησε μέσω της εκπροσώπου της κ. Κώνστα με επιστολή (σ.σ. η οποία επίσης δημοσιεύεται στη συνέχεια) στην οποία αφενός καταλογίζει στον Πρόεδρο Π. Χρονόπουλο “βαρύτατο πολιτικό ατόπημα” επειδή επέτρεψε στην υπάλληλο “απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και υπαινιγμούς” σε βάρος εκπροσώπου παράταξης, και αφετέρου επισημαίνει προς τη γραμματέα πως ο ρόλος του αυτόκλητου τιμητή, και μάλιστα επιλεκτικά προς μερίδα του Διοικητικού Συμβουλίου, ξεφεύγει από τα όρια της υπαλληλικής ιδιότητας και υποχρέωσης.

Οι δυο επιστολές έχουν ως εξής:

    

Και η απάντηση της Δημοκρατικής Ανατροπής:

Δροσιά 2/6/2015

Με αφορμή την επιστολή της κας Σαββοπούλου Καλλιόπης προς την Α/θμια Σχολική Επιτροπή την οποία και ανέγνωσε σε πρόσφατη συνεδρίασή της έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

Επειδή η επιστολή αναφέρεται ευθέως κατά της εκπροσώπου της Δ.Α.ΔΙΟΝ. στην  Α/θμια Σχολική Επιτροπή κας Κώνστα Αναστασίας και μάλιστα με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς που εκφεύγουν της υπαλληλικής της ιδιότητας, θεωρούμε ότι ο πρόεδρος κ. Πέτρος Χρονόπουλος διέπραξε πολιτικό ατόπημα, γιατί επέτρεψε στην υπάλληλο να αναγνώσει την επιστολή πριν ο ίδιος λάβει γνώση του περιεχομένου, εκτός εάν και το γνώριζε οπότε η ευθύνη του είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Εάν ο κ. Πρόεδρος μελετούσε προσεκτικά όλα όσα διαλαμβάνονται στην επιστολή και στα συνημμένα έγγραφα και συζητούσε το θέμα με την υπάλληλο είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι και η ίδια θα διαπίστωνε ότι η επιστολή συντάχθηκε εν θερμώ και το περιεχόμενό της υπερβαίνει τα εσκαμμένα, γιατί αναφέρεται σε πρόσωπα και θεσμούς με απαξιωτικό τρόπο.

Η Δ.Α.ΔΙΟΝ. σέβεται όλους τους υπαλλήλους, υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους και αυτό το έχει πολλάκις αποδείξει. Πάντοτε επιδιώκει να συζητά μαζί τους θέματα που αφορούν στην υπηρεσία και ουδέποτε αποπειράθηκε να τους φιμώσει. Επιπλέον να επισημάνουμε ότι η παράταξή μας πρόβαλλε πάντοτε την αναγκαιότητα διοικητικής υποστήριξης της Σχολικής Επιτροπής από το Δήμο και πίεζε προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαφωνούμε κάθετα με το ρόλο του αυτόκλητου τιμητή προς μία μερίδα του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολικής Επιτροπής εκ μέρους υπαλλήλου και ελπίζουμε να μη επαναληφθεί.

Εξάλλου οι γραπτές προτάσεις που υποβάλλαμε στις συνεδριάσεις του Νομικού Προσώπου ήταν προϊόν συλλογικής επεξεργασίας της  Δ.Α.ΔΙΟΝ. και αποσκοπούσαν στην καλύτερη λειτουργία της Σχολ.Επιτροπής.

Να θυμίσουμε επιπλέον ότι η δημοκρατική λειτουργία και η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου οργάνου είναι κατ’εξοχήν υπόθεση του ίδιου του Δ.Σ., γιατί αυτό θα κριθεί από την κοινωνία και ειδικότερα από τους γονείς.

Η υπάλληλος ως πολίτης μπορεί να εκφράζει την άποψή της για πρόσωπα και καταστάσεις, όχι όμως όταν επιτελεί την υπαλληλική της υποχρέωση.

Τα συνημμένα έγγραφα δεν είναι τίποτα άλλο παρά προτάσεις, που δεν διεκδικούν το αλάθητο βέβαια, αλλά είναι απόπειρα παρέμβασης για την καλύτερη λειτουργία του οργάνου. Πού είδε η κ.Σαββοπούλου το διασυρμό της και την πρόθεση της Δ.Α.ΔΙΟΝ. για την απομάκρυνσή της από τη Σχολική Επιτροπή είναι απορίας άξιον.

Αντίθετα η ίδια εκτίθεται με τους απαράδεκτους υπαινιγμούς για κάποια μέλη του ΔΣ που έχουν δήθεν κάτι να κρύψουν και ότι η ίδια δεν θα επιτρέψει. Παρακαλώ να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί.

Αλήθεια συνάδει με την ιδιότητα της υπαλλήλου να εκφέρονται κρίσεις ότι και πάλι κάποια μέλη της μειοψηφίας ενεργούν με ψηφοθηρικές σκοπιμότητες;

Κατανοούμε ότι ο υπάλληλος οφείλει να συνεργάζεται διαχρονικά με την κάθε διοίκηση, γιατί εκπροσωπεί την εκπεφρασμένη βούληση των πολιτών. Δεν πρέπει όμως να διαλανθάνει της προσοχής της ότι οι δημοκρατίες λειτουργούν με συμμετοχή των μειοψηφιών, γιατί αυτές εκφράζουν ένα μέρος των πολιτών.

Εξάλλου δεν είναι δεοντολογικά σωστό να εμφανίζεται βασιλικότερη του βασιλέως, για να κερδίσει τη συμπάθεια της διοίκησης, που όπως ομολογεί το έχει κατορθώσει με την δουλειά της.

Αλήθεια δεν γνωρίζουμε πώς υπηρετείται η ουδετερότητα, η αντικειμενικότητα και η πίστη στις υποχρεώσεις με το να προσάπτει στην μειοψηφία ότι διυλίζει τον κώνωπα, κωλυσιεργεί, γίνεται εντολοδόχος εμπαθειών της παρέας (έτσι χαρακτηρίζει τις παρατάξεις) σε αντίθεση με την καλή διάθεση της πλειοψηφίας που προσπαθεί να επιτελέσει έργο.

Με την απαντητική μας επιστολή δεν επιδιώκουμε καμία αντιπαράθεση με την υπάλληλο. Αντιθέτως, μάλιστα θέλουμε να την προφυλάξουμε από παρόμοια ατοπήματα στο μέλλον.

Βασικός αποδέκτης είναι ο πρόεδρος, τον οποίο πραγματικά σεβόμαστε ως θεσμό ανεξαρτήτως από τις όποιες διαφωνίες μας μερικές φορές.

Ζητάμε τόσο  από τον ίδιο όσο και από το Διοικητικό Συμβούλιο να πάρουμε πρωτοβουλίες για την καλύτερη λειτουργία της Σχολικής Επιτροπής.

Για την Δ.Α.ΔΙΟΝ

Κώνστα Αναστασία