logo


Μέχρι τις 7 Ιουνίου θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την οργάνωση και εξειδίκευση των χρήσεων και  των δραστηριοτήτων του Κτήματος  Τατοΐου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενεργείας Γ. Τσιρώνης καλεί όλους τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς να συμμετέχουν από σήμερα στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί της ΚΥΑ, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους,  μέχρι  και την 7Η Ιουνίου 2015 και ώρα 24.00, ώστε να συμβάλλουν στη βελτίωση των διατάξεων της προτεινόμενης ρύθμισης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Δήμο Διονύσου παρουσιάζει το άρθρο 3 τής υπό διαβούλευση ΚΥΑ, αναφορικά με τον καθορισμό των εκτάσεων δραστηριοτήτων:

Άρθρο 03: Καθορισμός εκτάσεων δραστηριοτήτων

1. Καλλιέργειες

α. Οι περιοχές Κ1 έως Κ11 προορίζονται για βιολογικές καλλιέργειες, και περιγράφονται στα πρωτότυπα σχεδιαγράμματα Χ01 και Χ02 με τις αντίστοιχες κλειστές πολυγωνικές διακεκομμένες γραμμές χρώματος πρασίνου.

  • Κ1, Καλλιέργειες Αμπελώνα, εντός του Κεντρικού Πυρήνα, εντός των ζωνών Δ2 και Δ3 .
  • Κ2, Καλλιέργειες Ελαιώνα, εντός του Κεντρικού Πυρήνα, εντός της ζώνης Δ3
  • Κ3, Καλλιέργειες Ελαιώνα, εντός του Κεντρικού Πυρήνα, εντός της ζώνης Δ3.
  • Κ4, Καλλιέργειες Νέας Πύλης Βαρυμπόμπης, εντός της ζώνης Δ3. Η περιοχή προορίζεται για αστικά αγροκτήματα.
  • Κ5, Καλλιέργειες περιοχής Παλιομπάφι, εντός της ζώνης Δ3.
  • Κ6, Καλλιέργειες περιοχής Παλιομπάφι, εντός της ζώνης Β4.
  • Κ7, Καλλιέργεια περιοχής Παλιομπάφι, εντός της ζώνης Β4.
  • Κ8, Καλλιέργειες Κρυονερίου, εντός της ζώνης Β4.
  • Κ9, Καλλιέργειες Κρυονερίου, εντός της ζώνης Β4.
  • Κ10, Καλλιέργειες Κρυονερίου, εντός της ζώνης Β4.
  • Κ11, Καλλιέργειες Κρυονερίου, εντός της ζώνης Β4.

Η συνολική έκταση των καλλιεργειών δεν θα υπερβαίνει τα 2.000 στρέμματα.

Την ευθύνη για τις καλλιέργειες έχει ο Φορέας Διαχείρισης του Τατοΐου, υπό την εποπτεία της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΑΑΝ. Η Γενική Γραμματεία Δασών αναλαμβάνει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, για την υλοποίηση της παρούσης με όρους που θα διαφυλάσσουν το χαρακτήρα και το περιεχόμενο που έχει ο χώρος.

β. Ορίζεται η περιοχή του βοτανικού κήπου – φυτωρίου, εντός της ζώνης Δ3, εντός του Κεντρικού Πυρήνα, εκτάσεως 2 στρεμμάτων, που περιγράφεται από την κλειστή πολυγωνική διακεκομμένη γραμμή χρώματος πράσινου «Κ12» στα πρωτότυπα σχεδιαγράμματα X01 και Χ02.

2. Κτηνοτροφία

Εντός της ζώνης Β4, στην περιοχή Παλαιομπάφι, σε έκταση 6 στεμμάτων που ορίζεται από το σύμβολο  «ΚΤ» χρώματος καφέ στο σχετικό πρωτότυπο διάγραμμα σχέδιο X01, επιτρέπεται η δημιουργία βουστασίου, ποιμνιοστασίου και ιπποστασίου του Πάρκου, και η κατασκευή στεγάστρων σταβλισμού επιφάνειας έως 1.200 τμ.

Οι περιοχές βόσκησης και ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των ζώων καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης του Τατοΐου μετά από σύμφωνη γνώμη του οικείου Δασαρχείου.

Ολόκληρο το σώμα της πρότασης ΚΥΑ βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και το σύνδεσμο opengov.gr.