logo


Με ψήφους 7 υπέρ και μία κατά, τα 8 παρόντα- επί των συνολικά 15- μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΕΣΠΙ ψήφισαν πριν από λίγες ώρες τη μη υπαγωγή του στις υπηρεσίες του Δήμου και τη συνέχιση της λειτουργίας του ως αυτόνομου Νομικού Προσώπου, με ριζική αλλαγή πορείας και με στόχο την ανάκτηση της αξιοπιστίας του αλλά και την αποτελεσματικότητα στο έργο του. Στην παραπάνω απόφαση μειοψήφησε η Τζ. Ξινογιαννακοπούλου– με τους συναδέλφους της στο Διοικητικό Συμβούλιο να συμφωνούν εντούτοις με πολλά σημεία από την τοποθέτησή της.

Η εισήγηση του Προέδρου του ΘΕΣΠΙ Β. Δαρδαμάνη ήταν προϊόν συνεργασίας του ίδιου με τον Αντιπρόεδρο Δ. Ράικο, την Ε. Ρουφάνη και τον Θ. Αλιμήση και στα βασικά της σημεία περιελάμβανε:

-διαχειριστικό έλεγχο για όλες τις προηγούμενες περιόδους, μέχρι σήμερα

-διαφάνεια και τακτικό απολογισμό δράσης

-σύσταση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας

-συνεργασία με μαζικούς φορείς και συλλόγους

-απογραφή δράσεων

-έγκαιρο προγραμματισμό για κάθε χρονιά

-δωρεάν ή με μικρό αντίτιμο δραστηριότητες για τους κατοίκους

Με την εισήγηση αυτή, που θα τύχει και περαιτέρω επεξεργασίας ώστε να γίνει πιο συνοπτική και εν συνεχεία θα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, συμφώνησαν οι Β. Δαρδαμάνης, Δ. Ράικος, Γ. Κομνηνάκης, Γ. Λακαφώση, Γ. Καλάκου, Ε. Ρουφάνη και Θ. Αλιμήσης. Οι παραπάνω τόνισαν πως πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αίτια της δυσλειτουργίας του ΘΕΣΠΙ και να απομακρυνθεί το νυν Διοικητικό Συμβούλιο από  το παρελθόν του Οργανισμού, ο οποίος “στραβά μεν στήθηκε, αλλά μπορεί και πρέπει να διορθωθεί”. Επιπλέον ο Αντιπρόεδρος υπενθύμισε στο Συμβούλιο πως η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί, ποτέ δεν δεσμεύθηκε ή υποσχέθηκε προεκλογικά πως θα καταργήσει το Νομικό Πρόσωπο. Ενώ ο κ. Κομνηνάκης διατύπωσε την πεποίθηση πως με δεδομένη την αντίθεση των παρατάξεων της μειοψηφίας, αλλά και μέρους της πλειοψηφίας, στην προοπτική κατάργησης του ΘΕΣΠΙ, η Διοίκηση δεν θα διακινδυνεύσει τη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με ορατό το ενδεχόμενο ήττας.

Και αν οι 7 παρόντες συμφώνησαν να συνεχίσουν την προσπάθεια σε ένα ΘΕΣΠΙ αυτόνομο, η κ. Ξινογιαννακοπούλου, παρότι παραδέχθηκε τα πλεονεκτήματα ενός ευέλικτου και οικονομικά υγιούς Νομικού Προσώπου, επικαλούμενη την πορεία του ΘΕΣΠΙ τους τελευταίους 8 μήνες, υποστήριξε την άποψη πως ο Οργανισμός πρέπει να υπαχθεί στις υπηρεσίες του Δήμου, ο οποίος:

*διαθέτει άρτιες δομές και διοικητική επάρκεια

*προγραμματίζει με βάση τα εκ του νόμου χρονικά περιθώρια

*προβαίνει στον εκ του νόμου προληπτικό έλεγχο δαπανών για πλήρη διαφάνεια

*μπορεί να διαθέσει τους επιπλέον πόρους από την κατάργηση του Νομικού Προσώπου προς τους δημότες, καταργώντας ή μειώνοντας δραστικά τις συνδρομές τους στα τμήματα και τις δραστηριότητες.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου μνημόνευσε το τοπικό blog Διονυσοσκουφίτσα, που σε σημερινή ανάρτηση θέτει τα 4 απλά ερωτήματα, από τις απαντήσεις στα οποία εξαρτάται το είδος της πορείας  που θα ακολουθήσει ο ΘΕΣΠΙΣ στο μέλλον:

>Τι (όραμα) και γιατί (με ποιο στόχο)

>Πώς (με ποιους τρόπους)

>Με ποιους (συνεργάτες)

>Με τι (πόρους).