logo


Από την ερχόμενη Παρασκευή 22 Μαΐου- και για 10 ημέρες- ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων για τη συμμετοχή των 900 παιδιών Δημοτικού στις καλοκαιρινές δραστηριότητες που διοργανώνει ο Δήμος Διονύσου για πρώτη φορά, σε συνεργασία με το ΘΕΣΠΙ, και με τη βούληση αυτές οι δραστηριότητες να αποτελέσουν θεσμό για την πόλη.

Αυτό ανακοινώθηκε στη χθεσινή -Δευτέρα 18 Μαΐου- εκδήλωση για την παρουσίαση των δραστηριοτήτων, στη διάρκεια της οποίας εκ μέρους των δεκάδων παρευρισκομένων κυριάρχησαν τα ερωτήματα σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των παιδιών, αν οι αιτήσεις είναι περισσότερες από την αντοχή του συστήματος, καθώς και ο καθορισμός συμβολικού αντιτίμου για την εξασφάλιση της θέσης, μια που το περασμένο διάστημα η Δημοτική Αρχή μιλούσε για δωρεάν summer camp. Χαρακτηριστικό είναι πάντως πως η Διοίκηση του Δήμου συνέδεσε το camp με την Κάρτα του Δημότη, μια που οι κάτοχοί της θα έχουν έκπτωση 50% για τη συμμετοχή των παιδιών τους στις καλοκαιρινές δραστηριότητες, ενώ ανάλογες είναι οι εκπτώσεις στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

“Αποδίδουμε στους δημότες”

“Η νέα Δημοτική Αρχή κατόρθωσε να αυξήσει τα έσοδα του Δήμου. Και δεν τα βάζει σε σεντούκι, αλλά με πολιτική βούληση τα επιστρέφει στους δημότες, που αποτελούν την πρώτη προτεραιότητά της”. Αυτό τόνισε στη δική του εισαγωγική τοποθέτηση ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντής, προσθέτοντας πως τα φετινά πρώτα προγράμματα, διακρίνονται από υψηλή ποιότητα τόσο στο περιεχόμενό τους όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό που θα τα πραγματοποιεί, και εγγυώνται άριστο αποτέλεσμα. Υπογράμμισε επίσης ο κ. Υφαντής πως η πρωτοβουλία για τα camps εντάσσεται στην πολιτική αλληλεγγύης του Δήμου, που στηρίζει πολλές υπηρεσίες στον εθελοντισμό.

“Μην ακυρώσουμε την πρωτοβουλία”

Για καινοτομία του Δήμου, μίλησε ο Πρόεδρος του ΘΕΣΠΙ Β. Δαρδαμάνης, που κάλεσε τους παριστάμενους να τη στηρίξουν και να την αγκαλιάσουν, προσθέτοντας πως “ασφαλώς και θα υπάρξουν λάθη και προβλήματα της πρώτης φοράς, που θα εντοπιστούν και θα λυθούν, ώστε κάθε χρόνο το camp ως θεσμός να γίνεται όλο και καλύτερο”. Ο κ. Δαρδαμάνης απηύθυνε, τέλος, έκκληση προς πάσα κατεύθυνση να μην γίνει αυτή η πρωτοβουλία του Δήμου αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, μια που αφορά σε παιδιά.

“Συγχαρητήρια”

Αυτή η πρωτοβουλία απαντά στις ανάγκες των δημοτών και δείχνει την πολιτική βούληση του Δήμου, που συνεχίζει και ενισχύει ακόμη περισσότερο δομές που στήθηκαν εκ του μηδενός, τόνισε με τη σειρά του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Β. Κοκμοτός, δίνοντας συγχαρητήρια για το σχεδιασμό και την προετοιμασία των προγραμμάτων και δηλώνοντας βέβαιος για το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

900 παιδιά σε τρία σχολεία για φέτος

Στα σχολικά κτήρια του Δημοτικού στην Άνοιξη, στον Άγ. Στέφανο και στη Δροσιά (πρώην Καργάκου) θα φιλοξενούνται για φέτος οι καλοκαιρινές δραστηριότητες, που θα απευθύνονται σε 900 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, χωρίς εντούτοις το νούμερο αυτό να είναι απόλυτο. Αυτό δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντής, προσθέτοντας πως υπάρχουν περιθώρια για τη συμμετοχή περισσότερων παιδιών. Φέτος πάντως δεν θα καλύπτεται ο συνολικός όγκος των μαθητών Δημοτικού της πόλης που φτάνει στα 2300 παιδιά. Επιδίωξη πάντως του Δήμου, ανέφερε ο κ. Υφαντής, είναι η επέκταση του προγράμματος σε όλη την ηλικιακή γκάμα- μέχρι και στα παιδιά Λυκείου- ενώ δεσμεύτηκε πως οι δραστηριότητες θα συνεχίζονται και το χειμώνα.

Υπεύθυνη για την παρουσίαση του προγράμματος στο camp ήταν η κοινωνική λειτουργός στην Τράπεζα Χρόνου του Δήμου Β. Βέλμαχου, που ανέπτυξε τις τους στόχους των δραστηριοτήτων, ώστε να καλύπτονται με καινοτόμες μεθόδους οι εκπαιδευτικές- ψυχαγωγικές- αθλητικές ανάγκες των παιδιών στη διάρκεια της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα: Το camp, υπογράμμισε η κ. Βέλμαχου, δεν θα είναι μόνο φύλαξη, αλλά και ποιοτική απασχόληση, που θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της συγκριτικής σκέψης και της ενεργού συμμετοχής των παιδιών.

Οι δραστηριότητες θα ξεκινήσουν στις 22 Ιουνίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Ιουλίου, χωρισμένες σε τρία 15νθήμερα:

1η περίοδος: 22/6- 3/7

2η περίοδος: 6/7- 17/7

3η περίοδος: 20/7- 31/7

με τη δυνατότητα συμμετοχής 300 παιδιών ανά περίοδο.

Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, με δυνατότητα αποχώρησης του παιδιού και στη 1 το μεσημέρι.

Για κάθε 20 παιδιά θα υπάρχει συντονιστής υπεύθυνος για την ασφάλεια και τον έλεγχο, ενώ οι δραστηριότητες θα πραγματοποιούνται από εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, γυμναστές, μουσικούς και ψυχολόγους, ενώ σε μόνιμη βάση θα παρακολουθεί το camp νοσηλευτής.

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα προβλέπεται ασφάλιση των παιδιών για αστική ευθύνη, ενώ για τη μεταφορά τους θα χρησιμοποιείται η Δημοτική Συγκοινωνία.

Το κόστος συμμετοχής για κάθε παιδί, που όπως ξεκαθάρισε ο Αντιδήμαρχος, πρόκειται για εξασφάλιση της θέσης, ανέρχεται στα 20 ευρώ, που μειώνεται στα 10 ευρώ για τους κατόχους της Κάρτας του Δημότη. Αντιστοίχως, για τις πολύτεκνες και τις τρίτεκνες οικογένειες, το κόστος είναι 10 ευρώ ανά παιδί, που όμως μειώνεται στα 5 ευρώ για όσους έχουν προμηθευτεί την Κάρτα.

Αν, τέλος, οι αιτήσεις υπερβούν τις 900, τότε θα επιστρατευτούν κοινωνικά κριτήρια και κλήρωση.

Την παρουσίαση του προγράμματος παρακολούθησαν, εκτός των δεκάδων ενδιαφερόμενων γονιών και παιδιών,  ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σ. Ντούντα, Δ. Ράικος και Π. Ταουξή της Διοίκησης, Κ. Αυγέρη (Νέα Πνοή για το Διόνυσο), Γ. Ζυγούνας (Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου), ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Αγ. Στεφάνου Μ. Κασαπάκης, η τοπική σύμβουλος από το Κρυονέρι Β. Κάουλα και η νέα Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Α. Τόκα.

Για τη συνεχή ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων λειτουργούν η τηλεφωνική γραμμή 213 2030621, το email summercamp2015@dionysos.gr και η σελίδα στο facebook Summer Camp 2015 Δήμου Διονύσου.