logo


Με μια μακροσκελή επιστολή, όπου επισημαίνει τις- κατά τη γνώμη του- παθογένειες της μείζονος μειοψηφίας, ο Ι. Αμπαρτζίδης, στέλεχος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και υποψήφιος εκ μέρους της παράταξης για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη πριν πέντε μήνες, υποβάλλει την παραίτησή του, δηλώνοντας παράλληλα πως θα παραμείνει στην ενεργό δράση, συνεργαζόμενος με άλλες προοδευτικές φωνές του Δήμου, με στόχο την ενδυνάμωση των θεσμών και του ρόλου του δημότη στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, ο κ. Αμπαρτζίδης- με τον οποίο οι προσπάθειες να επικοινωνήσουμε απέβησαν μέχρι στιγμής άκαρπες- δήλωνε απογοητευμένος με την αποτυχία του να εκλεγεί Συμπαραστάτης του Δημότη, ενώ κεντρικό στοιχείο της διαφωνίας του με την Ενωτική Πρωτοβουλία αποτέλεσε η ολιγωρία της στην ανανέωση του στελεχικού δυναμικού, παρόλο που ο επικεφαλής της Γ. Καλαφατέλης τον διαβεβαίωνε πως η ανανέωση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιστολή παραίτησης είχε δοθεί στη δημοσιότητα, πριν καν κοινοποιηθεί στην παράταξη.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

Η ενασχόληση με τα κοινά απορρέει από την βαθύτερη ανάγκη του ατόμου σε αλληλόδραση με την κοινωνία όπου ζει και εξελίσσεσαι να προσφέρει σε συλλογικό επίπεδο τις προσωπικές του δεξιότητες και ικανότητες. 

Απεναντίας, φαινόμενα όπως η ιδιωτεία και ο καιροσκοπισμός που έχουν κατακυρεύσει ως θέση και στάση την μεταπολιτευτική Ελλαδική κοινωνία σε συνδυασμό με τις εγγενείς παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα αποστροφής και απέχθειας για την ενασχόληση με την πολιτική, κυρίως στους νέους ανθρώπους 

Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η χώρα μας βιώνει την χειρότερη κρίση αξιών, αρχών και θεσμών από τα μεταπολεμικά χρόνια αποτελεί χρέος ΟΛΩΝ μας προς το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον η διαρκής, άοκνη και έμπρακτη συμμετοχή μας στα κοινά. Αποτελεί ζωτικής σημασίας ανάγκη πλέον η βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης μιζέριας και ζόφου που έχει κατακερματίσει συθέμελα τον παραγωγικό ιστό της κοινωνίας μας και το μέλλον της πατρίδας μας.   

Αναλαμβάνοντας λοιπόν το βάρος της ευθύνης που μου αναλογεί ως Έλλην πολίτης και ως δημότης του Δήμου Διονύσου αποδέχθηκα την πρόταση για κάθοδό μου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014 με την παράταξη «Ενωτική Πρωτοβουλία», του κ. Ιωάννη Καλαφατέλη. Η απόφασή μου αυτή πάρθηκε παρά το γεγονός ότι είχα την τιμή να δεχθώ πρόταση να κατέλθω ως υποψήφιος από την νυν Διοικούσα αρχή του Δήμου, την παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του Δημάρχου κ. Διονύση Ζαμάνη καθώς και από το σύνολο σχεδόν των αντιπολιτευόμενων συνδυασμών.  

Μετά από πέντε χρόνια στο εξωτερικό και έχοντας συλλέξει εμπειρίες σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, θεώρησα υποχρέωσή μου να κατέλθω για πρώτη φορά σε δημοτικές εκλογές με ένα σχήμα που ανέλαβε με πλειάδα δυσκολιών και εμποδίων να συνενώσει 7 πρώην  δημοτικά-κοινοτικά  διαμερίσματα σε ένα ενιαίο, λειτουργικό και εύρωστο καλλικρατικό Δήμο.

Η φυσική μου απουσία στο εξωτερικό το διάστημα της διοίκησης Καλαφατέλη δεν μου επέτρεψε να αποκτήσω ίδια άποψη και γνώμη για τα καθέκαστα στο νεοσυσταθέντα τότε Δήμο Διονύσου.           

Ως εκ τούτου, οι λόγοι που συνέτρεξαν στο να προκρίνω την επιλογή της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ήσαν: τόσο η εκπεφρασθείσα βούληση του τότε Δημάρχου κ. Καλαφατέλη για ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού του Δήμου, το προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης το οποίο τέθηκε ενώπιον των δημοτών σε κοινή διαβούλευση όσο και η πεποίθησή μου πως το όποιο έργο είχε υλοποιηθεί το διάστημα 2010-2013 όφειλε να συνεχισθεί.

  O Iωακείμ Αμπαρτζίδης- τρίτος από αριστερά- παρουσιάζει τις θέσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο, διεκδικώντας την εκλογή του στη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη

Την πρώτη Κυριακή των εκλογών το αποτέλεσμα  δικαίωσε την επιλογή μου καθώς στο σύνολο των τμημάτων συγκέντρωσα 401 ψήφους εκ των οποίων οι 320 προήλθαν από την γενέτειρά μου την Άνοιξη όπου και κατήλθα ως εκπρόσωπος της παράταξης. Οι δημότες με την επιλογή τους ανέδειξαν την υποψηφιότητά μου στις πρώτες 30 θέσεις σε σύνολο περί των 500 συμμετεχόντων στο Δήμου Διονύσου. 

Το τι μεσολάβησε μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής των εκλογών και πώς οι δημότες επέλεξαν να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στην νέα διοικούσα αρχή δεν αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού της παρούσας επιστολής. Προσωπικά τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και μετά κατέθεσα δημόσια και στα αρμόδια όργανα τις θέσεις μου καυτηριάζοντας συμπεριφορές και αντιλήψεις που δεν συνάδουν με την πολιτική μου φιλοσοφία και ιδιοσυγκρασία.   

Με σεβασμό στην ετυμηγορία των Δημοτών και με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όσες/ους στήριξαν την υποψηφιότητά μου ανέλαβα να συνεχίσω ως στέλεχος της μείζονος αντιπολίτευσης και μη εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ την ενεργή συμμετοχή στα τοπικά δρώμενα.    

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης εάν και απαξιωμένος εν τοις πράγμασι οφείλει εντούτοις να λειτουργεί ως αναγκαία συνθήκη εξισορρόπησης και διαχείρισης της εξουσίας από την εκάστοτε διοικούσα αρχή. Ο ελεγκτικός της ρόλος σε συνδυασμό με την προβολή και κατάθεση προτάσεων σκοπό και στόχο έχουν να ενδυναμώσουν την αποστολή της Αρχής για την χάραξη πολιτικής προς όφελος των Δημοτών ανεξαρτήτου ιδεολογικής τοποθέτησης και προσωπικής επιλογής.

Με λύπη και οργή διαπιστώνω πως μετά από ένα χρόνο η παράταξη που συμμετείχα δεν έχει συλλάβει  το ρόλο που η τοπική κοινωνία της εναπόθεσε την δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Οι δημότες του Δήμου Διονύσου φρονώ πως στήριξαν την Ενωτική Πρωτοβουλία όχι για να κάνει στείρα αντιπολίτευση ή ακόμα χειρότερα να αφήνει την Διοικούσα αρχή δίχως ασφαλιστικές δικλείδες να πράττει κατά το δοκούν. Η αντιπολίτευση της «λακκούβας» δεν συγκινεί κανέναν πλέον που βλέπει το σύνολο της κοινωνίας να κλονίζεται από την λαίλαπα της κρίσης. Η μικροπολιτική και η απαξίωση των θεσμών και των προσώπων επειδή δεν υπάρχει πλέον ο αντικειμενικός σκοπός της εξουσίας αποτελεί λυπηρό φαινόμενο και ένα κάκιστο προηγούμενο μιας αντίληψης που ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη.  

Η χρησιμοθηρική και περιστασιακή ενασχόληση με τα κοινά για την επίτευξη προσωπικών φιλοδοξιών δεν με αγγίζουν ως άτομο. Η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση της ηγεσίας της παράταξης στην εκλογική ήττα είναι τέτοια που σχηματικά μοιάζει με ένα νεαρό έφηβο που ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας με έντονα στοιχεία κυκλοθυμίας και παλιμπαιδισμού. Ένας χρόνος έχει παρέλθει από τότε και οι κακές νοοτροπίες που οδήγησαν στην εκλογική ήττα όχι μόνο παραμένουν αλλά συνθλίβουν και τις όποιες προσπάθειες γίνονται σε ατομικό κυρίως επίπεδο για ανασυγκρότηση και δράση. 

Επειδή η χρονική περίοδος που μεσολάβησε είναι ικανή για να αντληθούν καίρια συμπεράσματα για την πορεία ολίσθησης που ακολουθεί η Ενωτική Πρωτοβουλία δεν μου αφήνει εναλλακτική πέρα από την πολιτική και ατομική πράξη ευθύνης με την παρούσα επιστολή να θέσω τον εαυτό μου δημόσια εκτός παράταξης.

Η απόφασή μου αυτή εκπορεύεται τόσο από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί τελευταία στο Δήμο καθώς και έως συνέχεια έντονων οχλήσεών μου προς τα αρμόδια όργανα του συνδυασμού που συστηματικά έπεσαν στο κενό ή δεν εισακούστηκαν ποτέ.  

Συνεπαγωγικά, επειδή στην ως τώρα πορεία μου ρίψασπις δεν έγινα ούτε χαρακτηρίστηκα σε καμία περίπτωση, η επιλογή μου αυτή δεν αποτελεί παραίτησή μου από την ενεργό δράση. Επιδίωξή μου είναι σε συνεργασία και με άλλες προοδευτικές φωνές του Δήμου να δράσουμε από κοινού ως δημότες και μέλη συλλογικοτήτων με στόχο την ενδυνάμωση των θεσμών και του ρόλου του δημότη στην τοπική αυτοδιοίκηση. 

Οι νοοτροπίες του χθες που βλέπουν τον Δημαρχιακό θώκο ως τσιφλίκι και την εκπροσώπηση στο Δ.Σ ως οφίτσιο και «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Με εκτίμηση,

Ι. Δ. Α