logo


Με Δελτίο Τύπου, η Ενωτική Πρωτοβουλία επιχειρεί να απαντήσει στα ερωτήματα που τέθηκαν και στη συνέντευξη Τύπου της παράταξης την Τρίτη 5 Μαΐου, αλλά και στο ρεπορτάζ εν συνεχεία της Οδού Διονύσου, σχετικά με το οικόπεδο στη Δροσιά (σ.σ. αυτό που επί Διοίκησης Πασιπουλαρίδη αγοράστηκε από μη ιδιοκτήτη) με αφορμή σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας του 2011, το οποίο γνωστοποιούσε την υπόθεση στο Δήμο.

Το Δελτίο Τύπου αναφέρει επί λέξει:

Το συγκεκριμένο έγγραφο με ημερομηνία 10/6/2011 είναι αίτημα προς τις Διευθύνσεις Πολεοδομίας των Δήμων Ωρωπού και Αχαρνών και όχι προς το Δήμο Διονύσου, από τις οποίες η Περιφέρεια Αττικής ζητούσε στοιχεία στα πλαίσια της δίκης, για την άρση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης στο Ο.Τ 103 της πρώην Δ.Κ Δροσιάς. Συνεπώς ισχύει η απάντηση του κου Κανατσούλη ότι προς το Δήμο Διονύσου δεν υπήρχε κανένα αίτημα σε εκκρεμότητα από το 2011.

Ο Δήμος Διονύσου έπραξε άμεσα τα δέοντα (με την εμπλοκή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, τεχνικών, νομικών και ελεγκτικών μηχανισμών) μόλις του κοινοποιήθηκε η απόφαση υπ’ αριθμ. 7308/2012  της περιφέρειας Αττικής το 2013.

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση του οικοπέδου στην οδό Κύπρου 3 στη Δροσιά, που αγοράστηκε από τον τέως Δήμο Δροσιάς (με τότε Δήμαρχο τον κ. Αβραάμ Πασιπουλαρίδη και Αντιδήμαρχο Οικονομικών τον κ. Διονύσιο Ζαμάνη) στις 24-12-2010 από μη ιδιοκτήτρια αντί τιμήματος 160.000 ευρώ έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. 

Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση και σύντομα θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος.

Προκύπτει λοιπόν από το Δελτίο Τύπου πως ο Δήμος γνώριζε την υπόθεση τουλάχιστον από το 2013- παρόλο που το έγγραφο που αποκάλυψε η Οδός Διονύσου είχε κοινοποιηθεί δυο χρόνια νωρίτερα. Προκύπτει επίσης πως έγιναν αμέσως τα δέοντα και προς όλες τις υπηρεσίες.

Επειδή όμως μόνο τα γραπτά μένουν, παραθέτουμε παρακάτω τη συζήτηση όπως ακριβώς έχει καταγραφεί στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνεδρίασή του της 24ης Φεβρουαρίου 2014, όταν η υπόθεση για πρώτη φορά ακούστηκε δημοσίως. Από τη συζήτηση προκύπτει πως:

– Ο δημοτικός σύμβουλος της τότε Διοίκησης Χ. Παπαβασιλείου, που έφερε την υπόθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλώνει πως έπεσε (τυχαία;) στην αντίληψή του το θέμα και πως το έχει ερευνήσει προσωπικά.

– Εκείνη την ημέρα ζητάει από τον τότε Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Τ. Καρασαρλή να δώσουν εντολή να ερευνηθεί η υπόθεση και να του απαντήσουν εγγράφως.

– Ο τέως Δήμαρχος ρωτά επανειλημμένως λεπτομέρειες για την υπόθεση και δεσμεύεται –τότε και μόνο τότε, το Φεβρουάριο του 2014- ότι θα δώσει εντολή στη Νομική και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να ερευνήσουν το θέμα.

ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα. Μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου σαν αρμόδιος εντεταλμένος των Τεχνικών Υπηρεσιών, έπεσε στην αντίληψή μου η αγορά ενός οικοπέδου από τον πρώην Δήμο Δροσιάς στις 23 Δεκεμβρίου 2010 από μη κύριο. Από άνθρωπο που δεν του ανήκε το οικόπεδο, με άλλα λόγια. Με αποτέλεσμα μετά την δήλωση στο Κτηματολόγιο να απορριφθεί η ιδιοκτησία από τον Δήμο και να πάει στον κύριο, σε αυτόν που ανήκει το οικόπεδο. Με βάση αυτό θέλω να το θέσω στον κ. Πρόεδρο και στον κ. Δήμαρχο να ερευνηθεί η υπόθεση και να μου απαντήσουν εγγράφως τι συμβαίνει, γιατί από την έρευνα που έκανα εγώ διαπίστωσα ότι αυτό το οικόπεδο αξίας αγοράς 161.573 ευρώ δεν ανήκει στον Δήμο, ενώ το πλήρωσε ο Δήμος τον Δεκέμβριο του 2010. Αυτά. Τίποτε άλλο. Τον Δεκέμβριο του 2010. 23 Δεκεμβρίου 2010 αγοράστηκε από μη κύριο. Από τον πρώην Δήμο Δροσιάς. Εγινε συμβόλαιο και μάλλον πρέπει να πληρώθηκε και ο ιδιοκτήτης. Το θέμα είναι ότι ο Δήμος πλήρωσε οικόπεδο και οικόπεδο δεν έχει.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κύριε Παπαβασιλείου, πρέπει να πληρώθηκε; Πληρώθηκε; Γίνετε πιο σαφής.

ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Δεν ξέρω. Ρωτάω τον Δήμαρχο …

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Α, ρωτάτε να το ερευνήσουμε.

ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Ναι, να το ερευνήσουμε, ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Και λίγο παρακάτω:

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Καλούμαστε να ψάξουμε το συγκεκριμένο θέμα. Θα το ψάξουμε, θα το δώσουμε στις Νομικές Υπηρεσίες…Τώρα ήρθε η ερώτηση, κύριε συνάδελφε. Να καταθέσετε κ. Παπαβασιλείου τα χαρτιά, το συμβόλαιο, στο Προεδρείο, στη Γραμματεία, και η Νομική Υπηρεσία του Δήμου θα δοθεί εντολή να ψάξει το θέμα και σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα έχουμε μία απάντηση… Δεν ξέρω, είπα να το καταθέσει στο Προεδρείο να το ψάξουμε. Δεν ξέρω τώρα, τι να σου πω και εγώ; Να το ψάξουμε και από κει και πέρα θα απαντηθεί από τη Νομική Υπηρεσία και από εμένα προσωπικά σε μία επόμενη συνεδρίαση.

Μετά και τα παραπάνω, η Οδός Διονύσου επαναλαμβάνει τα ερωτήματα:

*Γνώριζε και από πότε ο πρώην Δημοτική Αρχή την υπόθεση με την αγοραπωλησία του οικοπέδου;

*Πότε έλεγαν την αλήθεια ο επικεφαλής και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ενωτικής Πρωτοβουλίας- το 2014, στη συνέντευξη ή στο Δελτίο Τύπου;

*Το ερώτημα “και αν γνώριζε, γιατί ολιγώρησε” φαίνεται σήμερα περιττό- τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας…