logo


Δικαιώνεται πλήρως, απ ό, τι φαίνεται, η εκτίμηση της Ζ. Σώκου και της Λαϊκής Συσπείρωσης που στη συζήτηση για το ψήφισμα του Δήμου Διονύσου περί μη μεταφοράς των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, είχε πει: “Το αντίστοιχο ψήφισμα της ΚΕΔΕ θα πάει για συζήτηση στο συνέδριό της και εκεί θα τα δώσουμε τα αποθεματικά”.

Μετά τους περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι φαίνεται ότι λένε «ναι» στην μεταφορά των ταμειακών τους διαθέσιμων ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας. Το σύνθημα έδωσε από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Χαλικιδική ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο οποίος τόνισε ότι «βλέπουμε θετικά την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση», παραπέμποντας, βεβαίως, την τελική απόφαση στο συνέδριο (σ.σ. Με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης 5 Μαΐου στη Βουλή εξαιρούνται από την υποχρεωτική μεταφορά των αποθεματικών των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας τα  ποσά που προέρχονται από τα οριζόμενα ως ανταποδοτικά τέλη, δηλαδή τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ύδρευσης, απαλλοτρίωσης κ.τλ. Επίσης, στην ίδια τροπολογία, προβλέπεται ότι δεν επιβάλλεται υποχρεωτικά η μεταφορά χρημάτων για τις περιπτώσεις που κάποιοι δήμοι έχουν τα χρήματά τους σε προθεσμιακούς λογαριασμούς τράπεζας με υψηλότερο επιτόκιο).  “Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα βοηθήσει ξανά την προσπάθεια. Μετά λοιπόν την υλοποίηση των δεσμεύσεων βλέπουμε θετικά την τροπολογία και θα αποφασίσουμε σε νέα βάση ποια θα είναι η περαιτέρω στάση μας στην ΠΝΠ. Όσοι επιμένουν σε κομματικές δυγκρούσεις στο χώρο της ΤΑ να αναζητήσουν άλλον αντίπαλο”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.  Παράλληλα επιτέθηκε στον αναπληρωτή Οικονομικών Δ. Μάρδα χωρίς να τον κατονομάσει, τονίζοντας ότι τον «άδειασε» ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο κ. Πατούλης τάχθηκε υπέρ των αλλαγών στον Καλλικράτη, που έχουν παροαναγγελθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση για το 2016, αλλά με την προϋπόθεση να δοθούν οι αναγκαίοι πόροι και να προηγηθεί συζήτηση με την Αυτοδιοίκηση: «Σε κάθε περίπτωση είμαστε υπέρ των αλλαγών στο μοντέλο διοικητικής οργάνωσης που αφορά τη λειτουργία των ΟΤΑ Α’ Βαθμού, αλλά πάγια θέση μας είναι ότι κάθε διάταξη που αφορά στο θεσμό μας και τη λειτουργία του, πρέπει να συν-διαμορφώνεται με τη συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης», είπε χαρακτηριστικά.

πηγή: aftodioikisi.gr