logo


Εκκλήσεις για ψυχραιμία “ώστε να μη σπιλωθούν προσωπικότητες”, κατηγορίες για παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής, και ειδικά του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη, στη λειτουργία της Σχολικής Επιτροπής Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης, “που έτσι ακυρώθηκε η ανεξαρτησία της ως Νομικού Προσώπου”, αντεπίθεση της Διοίκησης, που “αντί συγχαρητηρίων, δέχεται κριτική τυπολατρική και εγκαλείται για το αυτονόητο, δηλαδή επειδή έκανε τη δουλειά της”, ήταν τα χαρακτηριστικά της χθεσινής- Τρίτη 27 Απριλίου- συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία να παραπεμφθούν για οικονομικό διαχειριστικό έλεγχο τα στοιχεία της Επιτροπής από συστάσεώς της μέχρι σήμερα.

Αντίστοιχος οικονομικός έλεγχος, υπενθυμίζεται, έχει αποφασισθεί και για τη Β’ Βάθμια Σχολική Επιτροπή, ενώ σχηματίζεται φάκελος δικογραφίας στην κεντρική Ασφάλεια για τους εμπρησμούς αυτοκινήτων αλλά και για τη φωτιά στα γραφεία των Επιτροπών στην Άνοιξη, το Μεγάλο Σάββατο, τη στιγμή που εσωτερικές αλλά ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες ττων ερευνητικών Αρχών, μιλούν για εμπρησμό.

Στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης τοποθετήθηκε με δήλωσή της η πρώην Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Λ. Μήλα, στη διάρκεια της θητείας της οποίας εμφανίστηκαν οικονομικές παρατυπίες (σ.σ. “διαχειριστικά κενά αρκετών χιλιάδων ευρώ” θα τις πω ευγενικά, τόνισε ο Δήμαρχος), όπως προέκυψε από δειγματοληπτικό έλεγχο των τιμολογίων και παραστατικών (διπλοκαταχωρημένα τιμολόγια, πληρωμές από άγνωστους καταθέτες σε προμηθευτές, πληρωμές σε προμηθευτές άλλους από αυτούς με τους οποίους είχε σύμβαση ο Δήμος, κ.λπ). Στη δήλωσή της η κ. Μήλα, δέχεται τον παράγοντα ανθρώπινου λάθους σε κάποια από τα παραπάνω, αμφισβητεί και πάλι ευθέως τις περισσότερες από τις παρατυπίες αποδίδοντάς τις σε μεθόδευση της Δημοτικής Αρχής εις βάρος, δεν αποκλείειωτο ενδεχόμενο αντιγραφής της μονογραφής της και συνδέει άμεσα τη σημερινή εμπλοκή της, με την κλήση της ως μάρτυρα στην προανάκριση που διενεργείται για το οικόπεδο, το οποίο είχε αγοραστεί από το Δήμο Δροσιάς το 2010- προ Καλλικράτη- από μη ιδιοκτήτη, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια.

     

Ενωτική Πρωτοβουλία: “Και κατασταλτικός έλεγχος”

Υπερθεματίζοντας στη διενέργεια οικονομικού ελέγχου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης ζήτησε επιπλέον και άμεσο κατασταλτικό έλεγχο, και μάλιστα σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου “που μπορεί να δώσει αποτελέσματα σε δυο μήνες από τώρα”. Η Ενωτική Πρωτοβουλία επέμεινε μέχρι τέλους στην πρόταση αυτή και τελικώς ήταν η μοναδική παράταξη που μειοψήφησε στην εισήγηση η οποία μιλούσε για διαχειριστικό έλεγχο.

Νέα Πνοή: “Δεν διανοούμαστε την παρέμβαση Δημάρχου”

Με σειρά επισημάνσεων για τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα στην υπόθεση, τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Π. Μπιτάκος, τονίζοντας μεταξύ άλλων “δεν διανοούμαστε ότι αληθεύει η παρέμβαση Δημάρχου, που παρακάλεσε το Προεδρείο της Επιτροπής να πραγματοποιήσει δειγματοληπτικό έλεγχο. Από πού προκύπτει αυτή η αρμοδιότητα του Δημάρχου; Γιατί το Νομικό Πρόσωπο δεν αποφάσισε από μόνο του;”. Ο κ. Μπιτάκος απαρίθμησε επιπλέον αστοχίες της Διοίκησης, με αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια να έχουν σωρεία λαθών που μπορεί να επισύρουν την ακυρότητά τους.

Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου: Υπονόμευση της ανεξαρτησίας

Τον προβληματισμό του για τις κινήσεις που μέχρι στιγμής έχουν γίνει από τη Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο του οικονομικού ελέγχου της Σχολικής Επιτροπής εξέφρασε ο επικεφαλής της ΔΑΔΙΟΝ Γ. Ζυγούνας: “Κακώς έγινε, και με παρέμβαση Δημάρχου, ο δειγματοληπτικός έλεγχος, και μάλιστα από τρία μέλη της πλειοψηφίας. Θα έπρεπε να γίνει κανονικός έλεγχος, ίσως και από διαπαραταξιακή επιτροπή, να παραπεμφθούν τα ευρήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ακολουθήσουν οι ενδεδειγμένες ενέργειες”. Τόσο ο ίδιος όσο και ο συνάδελφός του Σπ. Σπηλιώτης καυτηρίασαν την ακύρωση της ανεξαρτησίας της Σχολικής Επιτροπής και κάλεσαν το Σώμα να επιδείξει ψυχραιμία ώστε να μη σπιλώνονται άνθρωποι, αλλά και να μην διασπείρονται υποψίες, γεγονός που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στη συμμετοχή εθελοντών στα Νομικά Πρόσωπα.

Λαϊκή Συσπείρωση: “Διασφάλιση στοιχείων και εισαγγελέας”

Τη φύλαξη και προστασία όσων στοιχείων της Επιτροπής διασώθηκαν από τη φωτιά στα γραφεία, καθώς και την ανάγκη για άμεση μηνυτήρια αναφορά σε Εισαγγελέα, τόνισε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου, επιμένοντας με τη σειρά της στην ανάγκη για προσέγγιση με σεβασμό σ’ όσους εμπλέκονται.

“Αντί για συγχαρητήρια, κριτική και τυπολατρεία”

Στα παραπάνω αντιδρώντας σε ιδιαιτέρως έντονο ύφος ο δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Θ. Στάικος κατηγόρησε τις μειοψηφίες ότι αντί επαίνων  και συγχαρητηρίων, εξακοντίζουν κατηγορίες στη Δημοτική Αρχή, επειδή έκανε τη δουλειά της. “Αντί να είστε καταπέλτες για τέτοια φαινόμενα και καταδικαστέες ενέργειες παραποίησης στοιχείων, αντί να επαινείτε και να συγχαίρετε τη Διοίκηση για τη μεθοδικότητα, τη συνέπεια αλά και τη νομική κάλυψη, ασχολείστε με τους τύπους και με το αν παρενέβη ο Δήμαρχος στη Σχολική Επιτροπή”, υπογράμμισε ο κ. Στάικος.

Δ. Ζαμάνης: “Τρία στα τρία”

Αξίζει να τονισθεί εδώ η αναφορά του Δημάρχου, που απευθυνόμενος στον προκάτοχό του  υπογράμμισε πως τρία στα τρία Νομικά Πρόσωπα- δυο Σχολικές Επιτροπές και η δημοτική εταιρεία ΕΞΕΛΙΞΗ- στα οποία διενεργείται έλεγχος οικονομικών στοιχείων, δείχνουν “ενδιαφέροντα διαχειριστικά κενά” για τα οποία ο κ. Καλαφατέλης “θα έπρεπε να είναι ενήμερος ως πολιτικός προϊστάμενός τους”. Στα παραπάνω αντέδρασε αμέσως ο πρώην Δήμαρχος κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή για προχειρότητα και ερασιτεχνισμό, δηλώνοντας πως “φοβάται όχι τη μεθοδικότητα, αλλά τις μεθοδεύσεις της”.

Θα πρέπει, τέλος, να καταγραφούν ορισμένα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν χθες στη διάρκεια της συζήτησης:

*Ο μεγαλύτερος όγκος των τιμολογίων και παραστατικών που κάηκαν στη φωτιά των γραφείων των Επιτροπών δεν είναι αξιοποιήσιμος για την έρευνα. Εντούτοις η Δημοτική Αρχή, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτος (σ.σ. ήταν εκ των τριών μελών της Σχολικής Επιτροπής που ασχολήθηκαν με το δειγματοληπτικό έλεγχο),  πρόλαβε εγκαίρως να φωτοτυπήσει σε βιβλιοπωλείο της πόλης το βιβλίο εσόδων- εξόδων, ώστε ο έλεγχος να προχωρήσει κανονικά.

*Παρά την επίμονη ερώτηση δημοτικών συμβούλων των μειοψηφιών, για το μέγεθος της καταστροφής από τη φωτιά, απάντηση σαφής από την πλευρά της Διοίκησης δεν υπήρξε- παρά μόνον η διαβεβαίωση πως τα κρίσιμα για τον έλεγχο στοιχεία παραμένουν άθικτα.

*«Τα βιβλία της Επιτροπής από το 2011 ως το 2014 φυλάσσονταν στο γραφείο του λογιστή Στέλιου Καλαφατέλη (σ.σ. πρόκειται για τον αδελφό τού τέως Δημάρχου)- Οι Διευθυντές των σχολείων, κατά το ίδιο διάστημα, προσκόμιζαν τα τιμολόγια σ’ αυτό το γραφείο- Η λογίστρια μοιραζόταν το μισθό της με τον Στ. Καλαφατέλη». Αυτά είχε υποστηρίξει στην αντίστοιχη συνεδρίαση για τη Β΄Βάθμια Σχολική Επιτροπή ο Δήμαρχος Διονύσου, όπως είχαν καταγραφεί από την Οδό Διονύσου στο σχετικό ρεπορτάζ στις 7 Απριλίου. Χτες βράδυ τα διέψευσε κατηγορηματικά.