logo


Στο δεύτερο μέρος της έρευνας για την προετοιμασία της πόλης ενόψει του καλοκαιριού, για το οποίο όλοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν,  σειρά έχει ο Δήμος Διονύσου και οι ενέργειες που είτε με τις υπηρεσίες του είτε με τη συνδρομή άλλων εμπλεκόμενων φορέων έχουν δρομολογηθεί, ώστε να κρατήσουν μακρυά- ή όσο μακρυά γίνεται- τον εφιάλτη μιας μεγάλης πυρκαγιάς.

Τη Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) με τη συμμετοχή του Δήμου Διονύσου, εκπροσώπων των εθελοντών από τα 5 Κλιμάκια Πολιτικής Προστασίας, του ΣΠΑΠ, του ΣΥΝΠΑ, της Περιφέρειας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Στρατού.

Επιπλέον, με πρωτοβουλία του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Π. Τσούκα χθες Δευτέρα 27 Απριλίου, συναντήθηκαν οι Πρόεδροι των 7 Δημοτικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι των εθελοντών, ενώ παρέστη και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Τ. Μπάσης.

Στις συναντήσεις αυτές ειπώθηκε ξεκάθαρα: Το δάσος του Διονύσου και πολύ περισσότερο το Κτήμα Τατοΐου θεωρούνται “ώριμα” για φωτιά. Συνεπώς η επαγρύπνηση, ο σχεδιασμός  και ο προγραμματισμός είναι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αναγκαίες προϋποθέσεις για τη σωστή πυροπρόληψη.

Θωράκιση, όσο γίνεται

Με κεντρική προτεραιότητα αυτήν την πρόληψη αποφασίσθηκαν και στις δυο συναντήσεις μια σειρά μέτρων, που στόχο έχουν την καλύτερη θωράκιση της πόλης:

-Έλεγχος, συντήρηση και επισκευή των πυροσβεστικών κρουνών και των υδατοδεξαμενών που ανεφοδιάζουν τα οχήματα και τα ελικόπτερα, δράση που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

-Επιστολή προς τους ιδιοκτήτες των αδόμητων οικοπέδων, με την οποία καλούνται να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, ειδάλλως θα τα καθαρίσει ο Δήμος και θα χρεωθούν με το κόστος της εργασίας (σ.σ. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως τέτοιες επιστολές πολλές στέλνονται κάθε χρόνο, λίγοι ιδιοκτήτες ανταποκρίνονται, ενώ η σχετική “απειλή” προς το παρόν- και εδώ και χρόνια- παραμένει στα χαρτιά…)

-Αποψίλωση χόρτων σε κοινόχρηστους χώρους- δρόμους και πλατείες- με εργολαβία που θα ξεκινήσει άμεσα. Μεγάλο θέμα, που συνδέεται άμεσα με την πυροπρόληψη, αποτελούν τα προϊόντα κλαδέματος, που εναποτίθενται στα πεζοδρόμια από τους ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Αντιδημάρχου, από τις 8 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 3000 δρομολόγια των φορτηγών, μόνο για την αποκομιδή κλαδιών! Γι’ αυτό:

-Μετά και από πρόταση των εθελοντών, είναι πιθανή εντός των ημερών απόφαση του Δήμου να απαγορεύσει τα κλαδέματα από τα μέσα Μαΐου μέχρι τουλάχιστον το τέλος Αυγούστου, ώστε και να υπάρξει χρόνος να μαζευτούν αυτά που ήδη στοιβάζονται παντού στους δρόμους, αλλά και να περιοριστούν αυτές οι εν δυνάμει εστίες φωτιάς.

-Εκκρεμεί η βοήθεια από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ) που δεν έχει ακόμη καθορίσει αν θα διαθέσει και φέτος ανθρώπινο δυναμικό για την επάνδρωση των πυροφυλακίων, καθώς και οχήματα. Ενώ για πρώτη φορά ο Σύνδεσμος της Πάρνηθας, μετά και την πίεση του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, θα βοηθήσει και στην αποψίλωση, και στην επάνδρωση του πυροφυλακίου στο Κατσιμίδι, πάνω από το Τατόι, και δυο πυροφυλάκια ακόμη θα τοποθετήσει και εργαλεία θα διαθέσει.

-Ο Δήμος θα προμηθευτεί και θα τοποθετήσει σε νευραλγικά σημεία της πόλης πινακίδες που στη διάρκεια του καλοκαιριού θα δείχνουν το βαθμό επικινδυνότητας για φωτιά, και άρα το βαθμό- ή στάδιο- ετοιμότητας όλων των φορέων.

-Σε συνεργασία με το Δασαρχείο, τα Λατομεία Μαρμάρου στο Διόνυσο, τον ΣΠΑΠ  και την Περιφέρεια ελέγχονται και διανοίγονται οι δασικοί δρόμοι, που φέτος λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων έχουν καταστεί σχεδόν αδιάβατοι.

-Το Στρατόπεδο της ΑΒΥΠ υποσχέθηκε τη διάθεση γεννητριών, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων από τις γεωτρήσεις του Δήμου σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος από τη ΔΕΗ.

-Ολοκληρώθηκε, με τη συνεργασία των Κλιμακίων Εθελοντών, ο αντιπυρικός σχεδιασμός του Δήμου για το 2015, τον οποίο παρουσίσε στα γενικά του σημεία ο δασοπυροσβέστης Α. Κούνης από το Κλιμάκιο Ροδόπολης. Ο σχεδιασμός, που στόχο έχει την κάλυψη συμβάντων σε κάθε γειτονιά της πόλης, θα δοθεί άμεσα προς διαβούλευση με τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων και τους επικεφαλής των παρατάξεων, ώστε να εγκριθεί εγκαίρως από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αξίζει να σημειωθεί πως κεντρικό του στοιχείο είναι η πρόσβαση σε κάθε σημείο της πόλης μέσα σε 4 μόλις λεπτά από την εμφάνιση συμβάντος- με εξαίρεση τον Άγ. Πέτρο, το φράγμα του Μαραθώνα και το Κατσιμίδι, όπου ο χρόνος άφιξης των πυροσβεστικών οχημάτων είναι 6-8 λεπτά. Επιπλέον, από τις 15 Μαϊου οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος θα σταθμεύουν σε μόνιμη βάση  στο Διόνυσο, μπροστά στο ΤΥΠΕΤ και στο λόφο του Προφ. Ηλία καλύπτοντας Άνοιξη, Άγ. Στέφανο και Σταμάτα, ενώ όχημα θα παραμένει σε επιφυλακή και στην Εκάλη.

Εν κατακλείδι

Η μάχη με τη φωτιά έχει ήδη ξεκινήσει. Στη μάχη αυτή πέφτουν εθελοντές και Δήμος, ίσως για πρώτη φορά τόσο καλά προετοιμασμένοι, και με επιπλέον όπλο τους, πέρα από τις μάνικες, τη συνεχή εκπαίδευση, την έγκαιρη οργάνωση, τον καλύτερο σχεδιασμό και την απόλυτη ομοψυχία. Αυτή η ομοψυχία, είπαν τόσο ο κ. Τσούκας όσο και ο κ. Μπάσης αλλά και οι εθελοντές, ενθαρρύνει αιρετούς και Κλιμάκια για το δύσκολο καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας.