logo


“21η Απριλίου 1967: 48 χρόνια μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, η μνήμη οφείλει να παραμείνει ενεργή. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που επέβαλαν οι συνταγματάρχες υπήρξε ένοχο φόνων, βασανιστηρίων, στέρησης ελευθερίας, κατάλυσης εργασιακών δικαιωμάτων και κάθε είδους εγκλημάτων κατά του λαού. Σήμερα βιώνουμε μια νέα εκτροπή που έχουν επιβάλει οι μνημονιακές κυβερνήσεις, με δολοφονικά για το λαό μέτρα, διώξεις και άγρια καταστολή για όσους αντιστέκονται. Σ’ αυτή τη νέα στυγνή βαρβαρότητα, απάντηση μπορεί να δώσει η συλλογική αντίσταση για την ανατροπή των πολιτικών που φέρνουν κοινωνική εξαθλίωση, φτώχεια, καταστολή και στρώνουν το δρόμο στους θιασώτες του φασισμού”.

Σε οδοιπορικό μνήμης, μνημόνευσης και εγρήγορσης εξελίχθηκε η χθεσινή (Κυριακή 26 Απριλίου) επίσκεψη στους τόπους του Διονύσου, όπου αγωνιστές της Δημοκρατίας φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και μαρτύρησαν στη διάρκεια της Χούντας. Η επίσκεψη, ο “Συλλογικός περίπατος στα ίχνη της Αντίστασης στο Διόνυσο”, οργανώθηκε από την Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Διονύσου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967- 1974, και με τη στήριξη του Δήμου και του ΘΕΣΠΙ, με την ευκαιρία της μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου, αλλά και την έναρξη της δίκης για τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

 Ο Χ. Μέλιος από την Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Διονύσου, ο Π. Κλαυδιανός και ο Τ. Σακελλαρόπουλος

Για την ιστορία των τόπων κράτησης και βασανισμών- στο στρατόπεδο του Διονύσου, στα ξενοδοχεία της Δροσιάς και στο στρατόπεδο της ΑΒΥΠ- μίλησε ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, ιστορικός- μελετητής από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής ιστορίας (ΑΣΚΙ), ενώ ο Παύλος Κλαυδιανός και ο Χρήστος Ρεκλείτης μοιράστηκαν τις αναμνήσεις τους από τις μαύρες ημέρες της επταετίας και τους βασανισμούς τους με το πλήθος κόσμου που ακολούθησε στο οδοιπορικό. Ανάμεσά τους οι υπουργοί Ν. Βούτσης και Ν. Βαλαβάνη, καθώς και οι Τ. Μπάσης Αντιδήμαρχος, Σπ. Σπηλιώτης και Γ. Φωτάκης δημοτικοί σύμβουλοι, Β. Δαρδαμάνης Πρόεδρος του ΘΕΣΠΙ.

  

Παρούσα και η Β. Πετροπούλου, σύζυγος του αείμνηστου Διονυσιώτη Γιάννη Πετρόπουλου, που είχε βασανιστεί στο στρατόπεδο του Διονύσου, “ο μόνος με το βασανιστήριο του στεφανιού στο κεφάλι”. Αλλά και παλιός Ελασίτης, που δεν έκρυψε τη συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη του για την πρωτοβουλία.

Στο χώρο του στρατοπέδου, και μπροστά από το εκκλησάκι του Άη Γιώργη του Χιοπολίτη, βρίσκεται πλέον τοποθετημένη με πρωτοβουλία του ΘΕΣΠΙ μαρμάρινη αναμνηστική πλάκα, για να θυμίζει τον τόπο του μαρτυρίου- “και να υπενθυμίζει σήμερα, 48 χρόνια μετά το πραξικόπημα, και με τις απόπειρες εξωραϊσμού της δικτατορίας σε εξέλιξη, τι ακριβώς ήταν η Χούντα”, όπως τόνισαν πολλοί ομιλητές.