logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η «ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΝΥΣΟΥ» –  με ευκαιρία την επέτειο της αμερικανοκίνητης δικτατορίας (21 Απριλίου 1967) αλλά και το ξεκίνημα της δίκης της Χρυσής Αυγής – διοργανώνει ιστορικό περίπατο – ξενάγηση στα σύγχρονα μνημεία αντιδικτατορικής μνήμης που βρίσκονται στον Δήμο Διονύσου.

Θα συναντηθούμε στις 11.00΄στον σταθμό του τραίνου (ΟΣΕ) Αγίου Στεφάνου, στο παρκάκι δίπλα στα ΤΑΞΙ. Θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση της εκδήλωσης και θα φύγουμε με λεωφορείο που μας παραχωρεί ο Δήμος Διονύσου και με Ι.Χ.

1ος  προορισμός είναι το πρώην στρατόπεδο Διονύσου.

Η ξενάγηση καθώς και το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο συνέβησαν τα γεγονότα θα γίνει από τον Τάσο Σακελλαρόπουλο (ιστορικό – μελετητή από τα ΑΣΚΙ-Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας http://www.askiweb.eu)

Πολλοί άνθρωποι που «φιλοξενήθηκαν» στα στρατόπεδα έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να παρευρεθούν και να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα συγκεντρωθούμε στην πλατεία Δημοκρατίας (πολύ κοντά και αυτή στον σταθμό, αλλά από την άλλη πλευρά των γραμμών τραίνου απ’ όπου ξεκινήσαμε) όπου θα κεραστούμε λίγο κρασάκι ή ρακί, με σχετικό μεζέ, για κουβέντα, περισσότερες αφηγήσεις και συζήτηση.

Σας καλούμε να συμμετάσχετε πιστεύοντας ότι θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, καθώς είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια ανάδειξης αυτών των τόπων όπου βασανίστηκαν αγωνιστές και αγωνίστριες της αντιδικτατορικής πάλης.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί εδώ, πως ο ΘΕΣΠΙΣ με απόφασή του στη χθεσινή (Παρασκευή 24 Απριλίου) έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε να τοποθετηθούν δύο μαρμάρινες αναμνηστικές πλάκες στο πρώην Στρατόπεδο Ντούνη στο Διόνυσο, πίσω από το εκκλησάκι του Άη Γιώργη του Χιοπολίτη, και στο στρατόπεδο της ΑΒΥΠ στον Άγ. Στέφανο.