logo


Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στη χθεσινή (Πέμπτη 23/4) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το ψήφισμα διαμαρτυρίας που έφερε προ Ημερησίας Διατάξεως προς συζήτηση ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που επιβάλλει στους 1500 φορείς γενικής κυβέρνησης- και στους Δήμους και στα Νομικά τους Πρόσωπα- τη μεταφορά των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδας. Κεντρικό σημείο του ψηφίσματος η άρνηση συμμόρφωσης με την Πράξη, τουλάχιστον μέχρι τη διεξαγωγή του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στις αρχές Μαΐου.

Εναρμονισμένο στα περισσότερα σημεία του με το αντίστοιχο ψήφισμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, βρήκε εντούτοις αντίθετες τις τρεις από τις 4 παρατάξεις της μειοψηφίας- αν και όχι για τους ίδιους λόγους. Και έδωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, λαβή και αφορμή και για πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Νέα Πνοή για το Διόνυσο

“Εφόσον η Πράξη είναι ήδη νόμος του κράτους, διαφωνούμε με την άρνηση συμμόρφωσης” τόνισε ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή, ενώ δήλωσε πως η παράταξή του συμφωνούσε με το υπόλοιπο ψήφισμα. Η διαφωνία παρέμεινε μέχρι τέλους, έτσι οι τρεις παρόντες (σ.σ. απουσίαζε δικαιολογημένα ο Π. Μπιτάκος) δημοτικοί σύμβουλοι της Νέας Πνοής, έδωσαν αρνητική ψήφο.

Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου

Παρέμειναν πιστοί στη θέση τους για ανεξαρτησία και αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου Γ. Ζυγούνας και Σπ. Σπηλιώτης, εντούτοις δικαιολόγησαν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επικαλούμενοι την ιδιαιτέρως δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και τη στάση των εταίρων. Καταδίκασαν επιπλέον το γεγονός πως η κυβέρνηση, πριν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν επεδίωξε διάλογο και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι, στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης, χρειάστηκε πολλές φορές να πάρουν το λόγο υπερασπιζόμενοι, όχι την Πράξη, αλλά την πολιτική τους τοποθέτηση, δίνοντας στο τέλος λευκή ψήφο .

Λαϊκή Συσπείρωση

Απειθαρχία του Δήμου, καθώς και απάλειψη του σημείου του ψηφίσματος που δίνει περιθώριο συζήτησης για τη συμμόρφωση ή όχι με την Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου, ζήτησε η Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση: “Να καταδικάσουμε την κυβέρνηση και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που στερεί από τους Δήμους κι αυτά τα λίγα που παρέχουν σήμερα στον κόσμο που στενάζει”, ζήτησε η κ. Σώκου, δηλώνοντας πως αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά της, θα ψηφίσει “παρών”.

Στη διάρκεια της συζήτησης οι τόνοι οξύνθηκαν μια που ο Θ. Στάικος από την πλειοψηφία μίλησε για “κολοτούμπες από αξιοσέβαστους κατά τα άλλα δημοτικούς συμβούλους”, χαρακτηρισμό που απέκρουσε έντονα ο κ. Ζυγούνας, ενώ ο Β. Δαρδαμάνης, επίσης από τη Διοίκηση, επεσήμανε προς τη Δημοκρατική Ανατροπή πως “μέχρι τώρα τα ψηφίσματα της ΚΕΔΕ τα είχατε για Ευαγγέλιο, αλλά σήμερα τα καταψηφίζετε. Θυμηθείτε πως δεν είμαστε κυβερνητικό επιτελείο, αλλά Τοπική Αυτοδιοίκηση”.

Το ψήφισμα πέρασε εν τέλει με τις ψήφους της Διοίκησης και της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, με το τελικό του κείμενο να έχει ως εξής:

Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του της Τετάρτης 22 Απριλίου 2015:

1. Καταγγέλλει ως παράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει το ρόλο της.

2. Καταγγέλλει, ειδικότερα την Π.Ν.Π. τόσο ως πολιτική πράξη, όσο και ως προς το περιεχόμενό της, λόγω της παντελούς απουσίας διαβούλευσης με τους φορείς.

3. Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρέσχε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και γι’ αυτό καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις προς εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

4. Αποφασίζει, μέχρι τη σύγκληση του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ της 7ης Μαΐου, όπου θα ληφθεί οριστική απόφαση, την μη εφαρμογή των προβλεπόμενων στην Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών του, καθώς και η δυνατότητά του να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις λειτουργίες του.

5. Αποφασίζει την εξάντληση κάθε πολιτικής και νομικής δυνατότητας, με σκοπό την ακύρωση της Π.Ν.Π.

6. Αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, με κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική οικονομία η εφαρμογή αυτής της κυβερνητικής απόφασης.